Lenovo
Featured

Test: D-Link EAGLE PRO AI AX3200 Smart Router R32 – odličan Wi-Fi po odličnoj cijeni

Kupovina kvalitetnog usmjerivača kojeg ćemo povezati na modem telekome čini se itekako razuman potez
Kupovina kvalitetnog usmjerivača kojeg ćemo povezati na modem telekome čini se itekako razuman potez
Kupovina kvalitetnog usmjerivača kojeg ćemo povezati na modem telekome čini se itekako razuman potez

Testirali smo trenutno najmoćniji usmjerivač iz D-Linka namijenjen kućnim korisnicima, koji za više no razumnu cijenu donosi ozbiljne performanse za kućni Wi-Fi

Imati Wi-Fi u kući danas se podrazumijeva jednako kao i imati primjerice električnu energiju, vodu ili druge neophodne, a danas sasvim normalne stvari u jednom domu. Osobno, nisam siguran jesam li u zadnjih 10-ak godina bio kod bilo koga tko nema internetski priključak u svome domu, a s njime i postavljenu Wi-Fi mrežu. Iako sam osobno još od prvog ADSL priključka (prije kakvih 20-ak godina) uvijek imao zaseban usmjerivač za Wi-Fi, danas je ta praksa postala gotovo neophodna za svakog iole ozbiljnog korisnika. Modemi, odnosno usmjerivači koje uobičajeno dobivamo od svog telekoma često nudi tek bazične mogućnosti, a u danas opće povezanom domu takav usmjerivač često će biti na rubu svojih mogućnosti koje će često biti frustrirajuće, kako za vas, tako i za sve ukućane. Pametni uređaji, koji su danas gotovo svi, od usisavača, perilica, sušilica, hladnjaka, pa do televizora, računala i pametnih telefona, a da ne pričamo možda o IoT uređajima poput raznih senzora po kući i kamera za video nadzor, jednostavno biti će previše za uobičajeni usmjerivač/modem kojeg dobivamo od telekoma. Stoga, kupovina kvalitetnog usmjerivača kojeg ćemo povezati na modem telekome čini se itekako razuman potez. Jedan od možda i najboljih best buy primjera stigao nam je test.

Puno za malo

D-Link iza naziva EAGLE PRO AI AX3200 Smart Router R32 krije svoje trenutno najmoćniji usmjerivač namijenjen kućnim korisnicima. Iako je najmoćniji u njihovoj ponudi, cijena mu je itekako primamljiva i iznosi kakvih 90 eura. Ovo je iznos kojeg će svako s lakoćom potrošiti ako će za uzvrat dobiti kvalitetan Wi-Fi po kući ili stanu, odnosno općenito kvalitetnu mrežu. Kako mu i ime govori, ovaj router dio je nove EAGLE PRO AI serije uređaja koja je opremljena AI mogućnosti, a o kojima ćemo nešto kasnije. AX3200 sugerira podršku za Wi-Fi 6 uz maksimalnu propusnost od visokih 3.200 Mbit/s. Što se tiče izgleda, R32 će te s lakoćom moći staviti na vidljivo mjesto jer uređaj izgleda baš nekako 'kućno'. Odabir bijele i teal (nježne zeleno-plave) boje odmak je od standardno crnih usmjerivača, koji još k tome znaju biti nakrcani raznim ledicama. Ovdje su tek četiri lampice koje, ako želite, možete i isključiti. R32 kompaktnih je dimenzija, a s gornje i donje strane puno je perforacija koje služe za efikasno hlađenje. Svi priključi, a koje čine četiri LAN porta i jedan WAN smješteni su straga, a četiri pomične antene nalaze se raspoređene na oba boka i stražnjoj strani. Ethernet portovi su gigabitni, jednako kao i WAN port, što će za sve biti više no dovoljno. R32 nudi propusnost od 2.400 Mbps na 5 GHz te 800 Mbps na 2.4 GHz. Veliki benefit je MU-MIMO podrška te istovremeno opsluživanje velikog broja klijenata kroz četiri istovremena streama koji su optimizirani kroz napredno OFDMA (Orthogonal Frequency-Division Multiple Access) multipleksiranje. OFDMA svaki bežični kanal dijeli na mnogo manjih “potkanala”, kako bismo unutar svakog kanala mogli ugurati veći broj klijenata (bežično spojenih uređaja) i osigurati da oni istodobno komuniciraju s routerom odnosno access pointom. Nadalje, gustoća modulacije je 1024-QAM, a svemu navedeno valja dodati i D-Linkovu Smart Beam tehnologiju koja će snagu Wi-Fi signala usmjeriti na povezane uređaje. Kao šlag na svemu su i AI mogućnosti kojima je R32 opremljen, a koje redom čine: AI Assistant, AI Mesh Optimiser, AI Parental Control, AI Traffic Optimiser i AI Wi-Fi Optimiser.

Odlične performanse

Svi priključi, a koje čine četiri LAN porta i jedan WAN smješteni su straga
Svi priključi, a koje čine četiri LAN porta i jedan WAN smješteni su straga
Svi priključi, a koje čine četiri LAN porta i jedan WAN smješteni su straga

Postavljanje usmjernika omogućeno je kroz web sučelje, ali i kroz aplikaciju za pametne telefone. Mi smo se odlučili za aplikaciju, ali u suštini oba načina su jednostavna i svode se na nekoliko jednostavnih odabira kako uređaj planiramo koristiti (kao usmjernik, pristupnu točku, kao dio mesh sustava). Kroz par minuta uređaj je postavljen i spreman. Zanimljivo da routeru kroz aplikaciju i D-Link Colud uslugu možemo pristupiti i udaljeno s bilo koje lokacije, te obavljati nadzor i vršiti promijene. Svi ranije navedeni AI alati i tehnologije u službi su boljeg korisničkog iskustva, pa će tako umjetna inteligencija prepoznati kojem uređaju dati prioritet, primjerice u slučaju video streaminga gdje će AI uredno prepoznati da treba dati prednosti uređaju na kojem se to odvija. Nadalje, kako je R32 kompatibilan za umrežavanje u mesh, i tu će AI uplesti svoje „prste“ pružajući najbolju optimizaciju Wi-Fi mreže. AI će se pobrinuti i kod odabira 5 ili 2,4 Ghz pojasa, odnosno povezivanja uređaja na Wi-Fi 6 ili na neki od drugih standarda, pa pri korištenju R32 routera nije neuobičajeno vidjeti neometan prelazak s jedne mreže na drugu, ovisno o prilikama. AI je prisutan i u roditeljskom nadzoru, a pored AI-ja i samostalno možete kreirati do 12 profila s raznim filterima kojima ćete zaštiti svoje najmilije. U Wi-Fi praksi D-Link EAGLE PRO AI AX3200 Smart Router R32 pokazao nam je zavidne rezultate. Čak i uz povezano gotovo 30 klijenata performanse nisu opadale, a pokrivenost mrežom osjetno je veća od ranijih routera koje smo koristili. S obzirom na cijenu od 90 eura, teško je poželjeti nešto više, pa ako želite uživati u odličnoj mreži – naše tople preporuke za R32 su tu.

Zadnje recenzije

Igrali smo

PARTNERI

A1
Adriatic
AKD
Algebra
Bosch
Huawei
HT
IN2
Infodom
Infodom
Lenovo
Njuškalo
Telemach
MedicoHome

ISSN: 1846-8675

© 2006. - 2024. CroPC.net

                    

Preporučujemo: cyber_FolksTemplatePlazza

CroPC.net upotrebljava internetske kolačiće (eng. cookies). Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.