Lenovo
Featured

Test: Samsung EVO Plus i PRO Plus – kartica za sve

Samsung nam je na test poslao dvije svoje kartice iz serija EVO i PRO Plus
Samsung nam je na test poslao dvije svoje kartice iz serija EVO i PRO Plus
Samsung nam je na test poslao dvije svoje kartice iz serija EVO i PRO Plus

Memorijski zahtjevi s godinama nam postaju sve veći, a kao najelegantnije rješenje za doći do ekstra gigabajta već godinama se nameću SD, odnosno microSD kartice

Koliko su nam memorijski zahtjevi s godinama sve veći nije teško primijetiti osvrćući se na tehnološke uređaje oko nas. Do prije 20ak godina računala s diskovnim prostorom od 20 do 40 GB smatrala su se sasvim pristojnima za gotovo sve što smo tada radili na njima. Danas ispod 500 GB ili 1 TB teško je i zamisliti iole sposobno računalo. S pametnim telefonima stvari su još i radikalnije, pa smo od nekoliko megabajta došli do stotina gigabajta. Uvijek zanimljiv primjer nam je taj da je NASA 1969. godine odradila Apollo misiju sa svega 4 KB radne i 32 KB memorije za pohranu, dok vam je danas samo za web preglednik neophodno nekoliko gigabajta. Još od svoje pojave, SD kartice predstavljaju najelegantniji način za brzi dolazak do većeg memorijskog prostora, a mi smo dobili priliku isprobati dvije vrhunske kartice - Samsung EVO Plus i PRO Plus.

SD naš svagdašnji

SD (eng. Secure Digital) memorijske kartice predstavljene su prije gotovo 20 godine, točnije 2003. godine. Iako smo kroz ovo vrijeme viđali razne memorijske standarde, uvjerljivo najpopularniji, najrašireniji i najsvestraniji se pokazao upravo SD. Iako postoji u trima izvedbama, odnosno veličinama: standardna, mini i micro, prva i zadnja izvedba najbolje su prihvaćene na tržištu pa ih uglavnom i pronalazimo u trgovinama. Dodajmo tomu da je i najmanja izvedba često dostupna u paketu s adapterom kojim se konvertira u standardnu veličinu. Kroz ove godine svoga postojanja SD kartice znatno su se razvile. Iako su naoko iste, u performansama i kapacitetima njihove razlike mogu biti dramatično drugačije, a tako i njihova primjena. SD kartice su tako evoluirale od standardne SD kratice s kapacitetom do 2 GB do danas aktualnih SDXC (Secure Digital eXtended Capacity) i SDUC (Secure Digital Ultra Capacity) kartica koje su dostupne u veličinama do 1 TB. Teorijski SDUC kartice mogu imati do 128 TB kapaciteta, no trenutni tehnološki razvoj još nam to nije omogućio te su microSD kartice danas dostupne do maksimalnih 1 TB. Kao i u pogledu kapaciteta, streloviti razvoj vidljiv je i kod performansi, a za lakše snalaženje najbolje se orijentirati na oznake i naravno tvrdnje samog proizvođača. SD kartice tako su podijeljene u Speed Class razrede (C2, C4, C6 i C10), Ultra High Speed, odnosno UHS razrede (U1 i U3), te  Video Speed Class razrede (V6, V10, V30, V60 i V90). Dodatno, odnedavno kod nekih flagship kratica imamo i Application Performance Class razrede (A1 ili A2) koje označavaju pored brzine i broj operacija koje kratica može izvršiti. U cijeloj toj šumi oznaka treba se znati snaći, a koju karticu odabrati, tj. koju oznaku, uvelike ovisi o tome gdje će te istu koristiti. Nije isto imati ju ugrađenu, primjerice u konzolu ili pametni telefon, fotoaparat, dron ili možda računalo. Pravilo više je bolje je svakako primjenjivo i kod SD kartica, no uvijek se valja orijentirati prema uređaju u kojem će se kartica koristiti za najbolje iskorištavanje mogućnosti.

EVO Plus i PRO Plus

Cijena za EVO Plus karticu od 128 GB je oko 150 kuna, dok se model PRO Plus od velikih 512 GB prodaje za oko 800 kuna
Cijena za EVO Plus karticu od 128 GB je oko 150 kuna, dok se model PRO Plus od velikih 512 GB prodaje za oko 800 kuna
Cijena za EVO Plus karticu od 128 GB je oko 150 kuna, dok se model PRO Plus od velikih 512 GB prodaje za oko 800 kuna

Osim svih oznaka na samim karticama naša preporuka je obratiti i ime proizvođača. Jer čak i ako imamo kartice istih oznaka, gotovo nikada nije riječ o karticama identičnih mogućnosti. Samsung kao svjetski lider na tržištu memorija svakako je jedno od imena koje je lako preporučiti. Kartice koje nude na tržištu, osim naravno kapaciteta i performansi, nude i dodatne benefite. Primjerice, otporne su na vodu, udarce, zračenje, temperaturne šokove, itd. Samsung nam je na test poslao dvije svoje kartice iz serija EVO i PRO Plus. Prva, EVO Plus stigla nam je u standardnoj veličini te kapaciteta 128 GB. Oznake na ovoj kartici su U3, V30 uz deklariranih 130 MB/s prilikom transfera podataka. Namjenu ove kartice vidimo u digitalnim fotoaparatima kojima će ove brzine biti i više no dovoljne, a standardna veličina tamo je gotovo uvijek prisutna, pa nema potrebe za manjom izvedbom kartice. Također, ovakav format odličan je i za računala gdje nam 128 GB kapaciteta može poslužiti kao izvrstan dodatni prostor. PRO Plus kartica pak stigla nam je s izdašnih 512 GB kapaciteta te s istim oznakama kao i EVO Plus kartica, no brzine su ovdje ipak više te iznose čak 160 MB/s pri čitanju te 120 MB/s pri pisanju. Uz to, ova kartica ima i A2 oznaku kojom se sugerira da je sposobna za čak 4000 IOPS-a pri čitanju, donosno za do 2000 IOPS-a pri pisanju. Najočitija namjena ove kartice je u pametnim telefonima, dronovima, ali i u igraćim konzola (primjerice Nintendo Switch). Veliki kapacitet, kao i vrhunske performanse ovdje će itekako doći do izražaja. Cijena za EVO Plus karticu od 128 GB je oko 150 kuna, dok se model PRO Plus od velikih 512 GB prodaje za oko 800 kuna. U oba slučaja lako je dati naši preporuke ako ste u potrazi za dodatnim gigabajtima prostora, bez obzira o kojem se uređaju radilo.

Zadnje recenzije

Igrali smo

PARTNERI

A1
Adriatic
AKD
Algebra
Bosch
Huawei
HT
IN2
Infodom
Infodom
Lenovo
Njuškalo
Telemach
Einhell

ISSN: 1846-8675

© 2006. - 2024. CroPC.net

                    

Preporučujemo: cyber_FolksTemplatePlazza

CroPC.net upotrebljava internetske kolačiće (eng. cookies). Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.