| | | | |

Test: Fractal Design Era – PC kućište za one sa stilom

Fractal Design Era stiže u formatu Mini-ITX.
Fractal Design Era stiže u formatu Mini-ITX.
Fractal Design Era stiže u formatu Mini-ITX.

Želite li računalo krojeno po vašim potrebama, ali i stilskim željama, onda je samostalna „gradnja“ gotovo jedina moguća varijanta, a početak te priče svakako je odabir kućišta

Iako će danas mnogi pri kupovini računala zaputiti se u prvu trgovinu ili kupnju obaviti online, te u pravilu odabrati ono što se nudi kao gotova konfiguracija, velika je većina korisnika sklona samostalnom slaganju vlastite konfiguracije. Ako mislite da je ovaj potez rezerviran samo za entuzijaste, valja znati kako veliki broj trgovina računalima i računalnom opremom samo slaganje računala nudi kao besplatnu opciju ako se sve komponente kupe kod istog trgovca. No, čak i da se sami upustite u slaganje računala, danas je taj proces poprilično jednostavan i doslovno sve sjeda na mjesto poput Lego kockica. Poslovično, prvi korak pri kupovini računala je odabir kućišta.

Mini-ITX

Trendovi u veličini kućišta za računala kroz vrijeme i razvoj tehnologije poprilično su se mijenjali. Bitno je znati kako je kod računala sve standardizirano, pa tako ako znate što kupujte možete biti sigurni da je sve kompatibilno s vašim kućištem. Fractal Design Era stiže u formatu Mini-ITX. Kao manja varijanta standardnog kućišta (ATX) za kojeg će se odlučiti oni koji traže beskompromisno visoke performanse, Mini-ATX kućišta danas su često odabir naprednih uredskih korisnika, kao i onih koji traže računalo za centar zabave, primjerice u dnevnom boravku. Zašto je tomu tako, nije teško zaključiti. Naime, Mini-ATX računala donose značajno manje dimenzije, a ako nam računalo treba stajati na radnom stolu ili na polici u dnevnom boravku, tada definitivno želimo nešto dimenzijama prikladno i oku ugodno. I tu nastupa Fractal Design Era. U nepreglednoj ponudi sličnih kućišta Fractal Design Era čini se kao s drugog planeta. Naime, kućište je kompletno izrađeno od aluminija i drugih metala. Tek je dno plastično, ali kako je u istoj boji, teško da će te okom primijetiti razliku. Nadalje, Fractal Design Era je kućište za one s istančanim smislom za dizajn. Ako želite računalo koje će se savršeno uklopiti u vaš interijer onda dalje od Fractal Design Era ne trebate gledati. Naime, kućište je dostupno u pet različitih boja – aluminij srebrna, titanij siva, karbon crna, kobalt plava te zlatna. Ono što se posebno ističe su izvedba i boja gornje ploče. Naime, gornja ploča stiže u varijanti hrasta, oraha ili temperiranog crnog stakla. S ovim detaljem Fractal Design Era djeluje zaista elegantno i ističe se od svega do sada viđenog. Uz to, ako ste ljubitelj drveta, odnosno detalja od istog, končano će te doći na svoje.

Za optimalno hlađenje u kućište je moguće ograditi do četiri ventilatora promjera 120 mm ili radijatorsko hlađenje
Za optimalno hlađenje u kućište je moguće ograditi do četiri ventilatora promjera 120 mm ili radijatorsko hlađenje
Za optimalno hlađenje u kućište je moguće ograditi do četiri ventilatora promjera 120 mm ili radijatorsko hlađenje

Dizajn za 5

Drveni element u kombinaciji elegantnih boja uklopit će se u svaki interijer i djelovati izuzetno prestižno. Drvena ili staklena gornja ploča pričvršćena je s kućištem uz pomoć magneta, a uz nju stiže i perforirana metalna ploča, ako se Fractal Design Era kućište odlučite opremiti vodenim hlađenjem. Skladne linije te minimalistički dizajnerski potpis odišu skladom i ljepotom. Monolitnu prednju stranu prekidaju tek tipka za paljenje te tri USB priključka od kojih je jedan USB-C. Kućište se otvara bez alata, uz pomoć brzih spojnica lako ga je otvoriti i pristupiti unutrašnjosti. Unutrašnjost je lijepo dizajnirana, a uz uporabu SFX formata napajanja nudi i pregršt prostora za ugradnju diskova u različitim varijantama (2,5- ili 3,5-inčni diskovi su podržani). U Fractal Design Era dakako smjestit će se Mini-ITX matična ploča, a uz nju tu su i dva mjesta za grafičke kartice u punoj veličini. Dakle, to što je dimenzijama maleno, ovo kućište pametnim dizajnom omogućava ugradnju i najsnažnijih komponenti. Za optimalno hlađenje u kućište je moguće ograditi do četiri ventilatora promjera 120 mm ili radijatorsko hlađenje. Zgodno je što je dizajn interijera moguće prilagoditi vlastitoj konfiguraciji. Pohvalno je i to što su svi otvori za zrak prekriveni mrežicama za zaštitu od prašine. Za kraj ostaje cijena od oko 1.350 kuna. Sve u svemu Fractal Design Era zaslužuje naše pohvale jer je kućište za one koji traže računalo krojeno prema svojim željama – kako hardverskim, tako i stilskim.

Pin It

Recenzije

Pretraži

© 2006 - 2020. CroPC.net

ISSN: 1846-8675