Huawei

Test: Huawei Matebook X Pro – za posao u prvom planu

Huawei Matebook X Pro je prijenosnik kojem je cilj bio jedan – biti privlačan

Huawei Matebook X Pro je prijenosnik kojem je cilj bio jedan – biti privlačan

Tražite li prijenosnik koji ima izražene dizajnerske crte, uz to je malen, lagan, performansama moćan, uz koji će te biti primijećeni, vjerojatno vam na pamet pada Apple MacBook, no želite li računalo na Windowsima, onda je to bez sumnje novi Huawei Matebook X Pro

Scenu oko Huawei Matebook X Pro prijenosnika pratimo već neko vrijeme i zaista smo se obradovali kada smo čuli kako ovi fenomenalni prijenosnici stižu na naše tržište. Nedavno smo tako dobili priliku koristiti jedan Huawei Matebook X Pro, pa nakon gotovo mjesec dana korištenja, donosimo naš osvrt o ovom izuzetnom prijenosniku u mnogočemu.

 Izrađen je izuzetno elegantno i kompletno od metala

Izrađen je izuzetno elegantno i kompletno od metala

Dizajn kao imperativ

Huawei Matebook X Pro je prijenosnik kojem je cilj bio jedan – biti privlačan. Gotovo svakome tko spomene riječ privlačno i riječ računalo na pamet pada samo jedan prijenosnik – Apple MacBook. Huawei je toj dominaciji odlučio stati na kraj, barem kada govorimo o dizajnerskom djelu priče. Jer, koliko god netko volio ili ne Apple MacBook i ostala računala, jedno je neosporno – Appleova računala su svemirski brodovi na warp pogon za bilo koji drugi stroj na tržištu. No, to je zbog zatvorenog ekosustava, kakav je uostalom i na njihovim telefonima, a to je već priča za neki drugi put. Vratimo se stoga na naš Huawei Matebook X Pro, prijenosnik definitivno osvaja titulu jednog od najprivlačnijih prijenosnika na tržištu. Izrađen je izuzetno elegantno i kompletno od metala. To mu daje luksuzan osjećaj pod prstima i kvalitetu kojoj je teško naći kakvu manu. Prijenosnik je izuzetno kompaktan, uz masu od svega 1,33 kg i debljinu do 14 mm. Od priključka, Huawei Matebook X Pro  donosi samo ono najnužnije – USB tip A, dva komada USB-C te 3,5-mm audio priključak, no zato su tu brojni adapteri kojima ćemo spojiti sve što trebamo na prijenosnik.

Ono što nikako nećete propustiti primijetiti je neobičan omjer zaslona od 3:2

Ono što nikako nećete propustiti primijetiti je neobičan omjer zaslona od 3:2

Otvaranjem prijenosnik dočeku je nas izuzetno dobar zaslon živahnog prikaza. Ono što nikako nećete propustiti primijetiti je neobičan omjer zaslona od 3:2. Iako se ovaj omjer čini ne tipičan, što svakako i je jer ga ne viđamo često, u suštini, on je idealan za rad. Donosi odličan pregled web stranica, kao i rad u tekstualnim dokumentima, te aplikacijama. Međutim, najveća mana ovog omjera je multimedija, filmovi nisu pogodni za gledanje u ovom formatu jer imamo velike „crne“ komade praznine. Dakako, Huawei Matebook X Pro nije multimedijalni prijenosnik, njegova osnovna i rekli bismo jedina namjena je rad, a kao takav on je vrhunski osmišljen i konstruiran. Kad smo kod zaslona, on mjeri 13,9 inča i donosi izuzetno visoku rezoluciju od 3.000 x 2.000 točaka, a uz to je i osjetljiv na dodir.

Performanse za maraton

Huawei Matebook X Pro pokreće Intel i7 procesor 10. generacije, međutim, riječ je o procesoru s fokusom na potrošnju, ne i na najveće performanse. Uz procesor tu je i 16 GB radne memorije, a za pohranu je tu i brzi 1 TB SSD. Za grafički dio zaslužna je osrednja nVidia MX250. Iako ovakav hardver zvuči privlačno, jasno je da je njegova namjena isključivo za svakodnevni uredski i nešto rada u aplikacijama, kao što su Photoshop i slične. Nekakav napredniji rad od toga podosta će namučiti Huawei Matebook X Pro, posebice u zahtjevnijim grafičkim zadacima. Međutim, velika prednost ove konfiguracije je maratonska autonomija. S lakoćom smo postigli i do 8 sati rada na bateriji, a to je praktično cijeli radni dan. Putujete li često te tražite idealnog računalnog suputnika, Huawei Matebook X Pro vas neće razočarati.

Elegancija i cjelokupno iskustvo koje donosi Huawei Matebook X Pro imaju svoju cijenu, koju će mnogi biti spremni platiti

Elegancija i cjelokupno iskustvo koje donosi Huawei Matebook X Pro imaju svoju cijenu, koju će mnogi biti spremni platiti

Prijenosnik pokreću Windowsi 10, a od nekih posebnih mogućnosti valja istaknuti prepoznavanje lica te čitač otisaka prsta ugrađen u tipku za uključivanje. Svakako, valja spomenuti i inovativan način dijeljenja datoteka. Zgodno je što Huawei Matebook X Pro možete puniti istim punjačem kao i pametni telefon Huawei P40 Pro, koji je svojevremeno stizao kao poklon uz ovaj prijenosnik. Za kraj ostaje cijena. Ona iznosi ne malih oko 15.000 kuna. Zvuči puno, zato što to svakako i je jer se slične konfiguracije mogu složiti i za duplo manje novca. No, elegancija i cjelokupno iskustvo koje donosi Huawei Matebook X Pro imaju svoju cijenu, koju će mnogi biti spremni platiti.

Recenzije

Igraš? Pročitaj naše recenzije igara

Linker

Einhell

Poslovi

Cijelu ponudu poslova pogledajte ovdje.

Huawei

ISSN: 1846-8675

© 2006. - 2023. CroPC.net

                    

Preporučujemo: Avalon

Speedtest

ISSN: 1846-8675