| | | | |

powered_by_lenovo_2020 Test: IRDM ULTIMATE X – gamerski SSD za najbolje - CroPC.net

Test: IRDM ULTIMATE X – gamerski SSD za najbolje

IRDM ULTIMATE X model je SSD NVMe diska kojeg proizvodi Goodram

Iako smo donedavno SSD smatrali najbržim mogućim diskovnim odabirom za korisnike, pojavom novih modela, poput IRDM ULTIMATE X dokazali smo da ovaj SSD može biti brži i do 10 put od običnog SSD-a

SSD kao odabir diskovnog sustava nije novost, no u današnje doba čak je i SSD postao spor. Prosječan SSD nudi brzine do kakvih 500 MB/s, što je već samo po sebi impresivno. No, ako ste igrač ili entuzijast, onda želite još više. Do nedavno, rješenje se nudilo u obliku M.2 NVMe diskova, o kojima smo već pisali, a koji donose brzine do 3 GB/s. No, sada je vrijeme za novu eru jer IRDM ULTIMATE X donosi vrtoglavih 5 GB/s!

Goodram

IRDM ULTIMATE X model je SSD NVMe diska kojeg proizvodi Goodram. Ovaj poljski proizvođač memorijskih modula, diskova, memorijskih kartica i drugih sličnih proizvoda već se dobrano etablirao kao kvalitetan proizvođač, a to dokazuje višegodišnja garancija na proizvode. Osim toga, Goodram surađuje s renomiranim tvrtkama na razvoju svojih proizvoda, poput Toshibe i AMD-a s kojima je u suradnji upravo nastao IRDM ULTIMATE X SSD. U suradnji s Toshibom korišteni su njihovi memorijski moduli, a u suradnji s AMD-om napravljena je puna podrška za munjevito brze i moćne Ryzen 3000 procesore. IRDM ULTIMATE X svoju brzinu, osim na kvalitetnim komponentama, temelji i na PCIe gen 4 x4 NVMe sučelju koje višestruko nadilazi mogućnosti koje je pružala prošla generacija, a uz to korišteno je i više kanala. Sve ovo omogućilo je savršenu sinergiju s moćnim AMD Ryzen 3000 procesorima, ali naravno i s drugim procesorskim okruženjima. IRDM ULTIMATE X ističe se i po svome osebujnom izgledu. Ako se prvi put susrećete s NVMe diskom vidjet će te kako je on totalno drugačijeg izgleda no što smo naviknuli. Stari računalni diskovi bili su u 3,5-inčnom formatu. Prijenosnici su mahom opremljeni 2,5-inčnim diskovima, koji mogu biti ili mehanički ili SSD, no forma je i dalje ista. S druge strane NVMe diskovi su potpuno drugačiji i čine tek dio veličine klasičnog diska. Ovo je pohvalno jer ove je diskove moguće ugraditi i u najmanje prijenosnike jer ne zauzimaju puno mjesta. Bitno je samo znati da je format IRDM ULTIMATE X M.2 2280, zbog dužine diska. Za usporedbu, disk je velik kao standardni memorijski modul u prijenosniku. Osebujan izgled IRDM ULTIMATE X daje ugrađen hladnjak. Aluminijski hladnjak zalijepljen je na memorijske module, a osim vizualnog dojma, služi i za efikasnije odvođenje topline. Korisno je što ovaj hladnjak možete lako odvojiti, recimo ako se disk odlučite ugraditi u prijenosno računalo koje je tanko i nema mjesta za ovaj hladnjak. Nakon ugradnje, spremni smo odmah za rad.

Dostupni su modeli od 512 GB, 1 TB ili 2 TB

Veličine po izboru

IRDM ULTIMATE X nudi se u nekoliko izvedbi koje ovise o kapacitetu za pohranu. Dostupni su modeli od 512 GB, 1 TB ili 2 TB. S ovakvim izborom trebali bi biti zadovoljeni svi – od početnika do naprednih korisnika. Bez obzira na kapacitet, brzina rada je ista, a ona je blago rečeno vrtoglava. Čitanje datoteka s IRDM ULTIMATE X odvija se pri brzini oko 5.000 MB/s, dok se zapisivanje istih odvija pri 4.500 MB/s. Usporedba s klasičnim SSD-om koji mahom ostvaruju brzine do 500 MB/s ili još sporijim klasičnim čvrstim diskom (HDD) koji ostvaruju brzine do 200 MB/s čini se nerealna. IRDM ULTIMATE X pružit će uvjerljivo jedne od najboljih performansi koje diskove i tržište danas nudi. Stoga, tražite li trenutno najbolje – neka vaš izbor bude IRDM ULTIMATE X SSD.

Pin It

Pretraži

© 2006 - 2020. CroPC.net

ISSN: 1846-8675