| | | |

Grad Beč ulaže preko 120 milijuna eura u nove projekte socijalne stanogradnje

Pin It

Najnoviji su projekti oni u naseljima Liesing, Landstraße i Donaustadt. Do 2022. planirana je gradnja 3200 subvencioniranih stanova na ove tri lokacijeNajnoviji su projekti oni u naseljima Liesing, Landstraße i Donaustadt. Do 2022. planirana je gradnja 3200 subvencioniranih stanova na ove tri lokacije

Grad Beč svjetska je prijestolnica socijalne stanogradnje koja je započela u periodu tzv. „Crvenog Beča“ 1920-ih godina kada su socijalisti odnijeli pobjedu na bečkim općinskim izborima

Socijaldemokrati su reformirali društvo i započeli programe socijalne stanogradnje koji i danas služe kao uzor mnogim svjetskim gradovima. U Beču se primjerice iz plaće svakog radnika izdvaja poseban porez kojim se programi socijalne stanogradnje financiraju. Grad je najveći stanodavac, a čak 60 % Bečana živi u zgradama poticane stanogradnje. Bečki stambeni fond (wohnfonds_wien) kupuje zemljišta za poticanu stanogradnju kako bi spriječili moguće špekulacije i snažan porast cijena na tržištu nekretnina, a strogi natječaji za investitore osiguravaju visoku kvalitetu stanovanja. Investitori Gradu predstavljaju svoje projekte, a neovisna interdisciplinarna komisija ocjenjuje svaki projekt u četiri kategorije: socijalna održivost, arhitektura, ekologija i ekonomičnost. Svaki je segment jednako bitan, a investitor čiji projekt najbolje ispunjava sva četiri kriterija dobiva natječaj.

Najnoviji su projekti oni u naseljima Liesing, Landstraße i Donaustadt. Do 2022. planirana je gradnja 3200 subvencioniranih stanova na ove tri lokacije. U ulicama Henneberggasse i Rößlergasse gradit će se 200 stanova s popratnim sadržajima. Ukupna je vrijednost oba projekta 27,9 milijuna eura, a učešće Grada Beča iznosi 8,2 milijuna eura. Uz sadržaje za djecu i zelene površine, kompleks u Henneberggasseu imat će i posebne stanove za osobe s malim primanjima. Zgrade u ulici Rößlergasse će također nuditi mnogo društvenih sadržaja za stanovnike, a njihova posebnost leži u funkcionalnoj promjenjivosti samih stanova koji će se moći prilagoditi potrebama stanara. U novi će gradski kompleks u ulici Berresgasse u naselju Donaustadt Grad Beč uložiti 117 milijuna eura. 170.000 m2 bit će podijeljeno na tri djela: inovativno stanovanje s dječjim vrtićima i gastronomskom ponudom, urbano stanovanje s trgovinama te mirnije okruženje i mjesta za druženje osoba treće dobi. Gotovo će cijeli kompleks biti pješačka, tj. biciklistička zona kojom će dominirati zelene površine za igru i rekreaciju djece i odraslih.

 

Sva tri kompleksa dio su stambene ofenzive 2018.-2020. Grada Beča. Njome Grad želi zadržati visoku kvalitetu života i osigurati pristupačne cijene stanova za sve Bečane jer je prema riječima bečke vijećnice za stanogradnju Kathrin Gaal socijalna stanogradnja ključ uspješnog suživota u Beču.

Pin It

Izbor urednika...

Test: Huawei Mate 20 Pro
Porsche među telefonima
Test: Adata XPG Gammix S11 480GB SSD
warp speed među SSD-ovima
Test: QBrick System One
prvi i zadnji kovčeg za alat koji ćete trebati
Test: Einhell VARRITO
jedan za sve
Test: Oral-B Genius 10000N
pametno pranje zubi
View this post on Instagram

A post shared by CroPC.net (@tehnologija) on

Traži... Pretraži CroPC

© 2006 - 2019. CroPC.net

ISSN: 1846-8675