Huawei

Provjerili smo koja pirotehnika se smije, a koja ne smije koristiti

Vatromet, petarde i druga pirotehnika sastavni su i nezaobilazni dio dočeka i proslave Nove godine
Vatromet, petarde i druga pirotehnika sastavni su i nezaobilazni dio dočeka i proslave Nove godine
Vatromet, petarde i druga pirotehnika sastavni su i nezaobilazni dio dočeka i proslave Nove godine

Vatromet i doček Nove godine nekako su nezamislivi jedno bez drugoga, no mnogima je upitnik iznad glava - što je dozvoljeno, a što nije. Stoga smo s Jorge pirotehnikom provjerili što od pirotehnike koristiti

S prvim danima prošle godine došlo do zabrane prodaje fizičkim osobama petardi i rednika F2 i F3 kategorije. Međutim, često se ova zabrana komunicira kao sveopća zabrana pirotehnike, što uopće nije slučaj. Svu zabavnu pirotehniku, koju uostalom i većina odabire, i dalje je moguće kupovati i koristiti u dozvoljeno vrijeme. Odlučili smo stoga kontaktirati jednu od vodećih tvrtki u prodaji i proizvodnji pirotehnike kod nas, Jorge pirotehniku i provjerili što smijemo koristiti.

Prije svega - sigurnost

Vatromet, petarde i druga pirotehnika sastavni su i nezaobilazni dio dočeka i proslave Nove godine, kako kod nas, tako i u mnogim drugim zemljama diljem svijeta. Sigurni smo da se većina opremi sa određenom količinom vatrometa i drugih pirotehničkih sredstava bez kojih doček Nove nikako ne može proći. S obzirom na široku raširenost i popularnost pirotehnike uvijek se dobro prisjetiti nekih pravila pri rukovanju. Iako će te na gotovo svakom pakiranju pirotehnike pronaći upute za oprezno rukovanje, malo tko se posveti čitanju uputa, stoga nema boljeg načina za edukaciju od kratkih uputa koje čitate na zaslonu svog telefona ili računa. U razgovoru s Jorge pirotehnikom prisjetili smo se i ponovno educirali:

  1. Prvo i osnovno pravilo su godine i datumi! Rukovanje pirotehnikom nije dozvoljeno mlađima od 18 godina, a također niti izvan razdoblja između 27. prosinca i 1. siječnja. Kada smo utvrdili osnovno idemo na pravilo broj dva. Pirotehnika se službeno može kupovati od 15. prosinca do 1. siječnja.
  2. Pročitajte upute za rukovanje određenom pirotehnikom na pakiranju. Iako je većinu pirotehnike dovoljno užgati i baciti dalje od sebe, neku pirotehniku, poput vatrometa ili boksova potrebno je dobro učvrstiti prije paljenja. Petarde obvezno treba paliti s zemlje, nikada iz ruke, a box vatromete preporučljivo je koristiti s ravne tvrde površine, a ukoliko nema takve površine preporučljivo ih je učvrstiti ciglama. Rakete obvezno paliti iz lansera koji se najčešće dobije uz set raketa. Isto tako obvezno pazite na sigurnosnu udaljenost dok koristite pirotehniku, za kategoriju F1 potrebno se udaljiti 1m ili više.
  3. Ako se ne osjećate sigurno, dobro je osigurati prisustvo odraslih, ili osoba vičnijih pirotehnici.
  4. Sredstva upotrebljavajte isključivo na otvorenom. Želite li znati kako izgleda upotreba vatrometa u zatvorenom, pogledajte ovaj video 😃
  5. Dobro bi bilo u pripremi imati kantu vode, za svaki slučaj ako se nešto slučajno zapali ili krene po zlu.
  6. Nikada, ali baš nikada ne rastavljajte gotova pirotehnička sredstva s namjerom da proizvedete vlastiti „jači proizvod". Također, nikada, ali baš nikada ne koristite pirotehniku koja se nije uspjela aktivirati.

Jorge za nezaboravne uspomene

Sad dolazimo do onog što sve zanima – što je od pirotehnike zabranjeno, a što dozvoljeno. Ukratko, zabranjena je prodaja petardi i rednika F2 i F3 kategorije, u koje ulaze one petarde koje ulaze u sam vrh ponude, kako po jačini pucnja, tako i po opasnosti. Međutim, sva druga pirotehnika, poput vatrometa za koji se ionako većina odlučuje je i dalje dozvoljena. Osim vatrometa dozvoljeni su i rakete, rimske svijeće, fontane, vulkani i ostala zabavna pirotehnika koja se godinama tradicijski upotrebljavaju na ovim prostorima za blagdane. Provjerite ponudu Jorge pirotehnike i uvjerite se u najbolju ponudu za vaš novac. Uz dobar vatromet, pridružujemo se željama za sretnu i veselu 2023. godinu. 😄

Zadnje recenzije

Igrali smo

PARTNERI

A1
Adriatic
AKD
Algebra
Bosch
Comping
Huawei
HT
IBM iX
IN2
Infodom
Lenovo
Njuškalo
Telemach
Einhell

ISSN: 1846-8675

© 2006. - 2023. CroPC.net

                    

Preporučujemo: AvalonTemplatePlazza

CroPC.net upotrebljava internetske kolačiće (eng. cookies). Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.