A1

Koje su razlike između Samsung Neo QLED i OLED televizora?

Kod televizora koje nudi Samsung priča se uglavnom svodi na dvije tehnologije - Neo QLED i OLED
Kod televizora koje nudi Samsung priča se uglavnom svodi na dvije tehnologije - Neo QLED i OLED
Kod televizora koje nudi Samsung priča se uglavnom svodi na dvije tehnologije - Neo QLED i OLED

Ako ste u potrazi za kupovinom novog Samsung televizora, zacijelo ste se našli u dilemi između Neo QLED i OLED modela. Za vas smo usporedili ove tehnologije i naveli prednosti i mane jedne, odnosno druge

Televizor svakako nije jedan od uređaja koji ćete često mijenjati, jer jednom kupljen, uglavnom se gleda kao dugoročna investicija. Bez obzira je li riječ o dnevnom boravku, spavaćoj, dječjoj ili nekoj drugoj sobi, televizor će zasigurno ondje biti više godina prije nego li se odlučimo na kupnju novoga. Stoga, prilikom kupovine svakako želimo odabrati onaj model koji će dugoročno zadovoljiti naše potrebe i biti future-proof u vidu podržanih tehnologija i kvalitete prikaza slike. Kod televizora koje nudi Samsung priča se uglavnom svodi na dvije tehnologije - Neo QLED i OLED. Tražite li tako najbolje iz ova dva svijeta, izbor pada na 77-ični S95C OLED model te 98-inčni Neo QLED model QN95B. Iako nećete pogriješiti niti s jednim od ova dva modela, među njima postoje razlike. Stoga odlučili smo u sraz staviti Neo QLED i OLED tehnologije i provjeriti što je prednost, a što mana kod svake.

Što nam nudi Neo QLED?

Među najveće prednosti ove tehnologije ubrajamo svjetlinu i kontrast
Među najveće prednosti ove tehnologije ubrajamo svjetlinu i kontrast
Među najveće prednosti ove tehnologije ubrajamo svjetlinu i kontrast

Samsung Neo QLED tehnologija nastoji donijeti sve najbolje iz oba svijeta OLED i QLED televizora te ih kombinira pod nazivom Neo QLED. Tako među najveće prednosti ove tehnologije ubrajamo svjetlinu i kontrast. U pravilu svjetlina je bolja nego kod OLED modela, dok je kontrast slabiji iz prostog razloga što kod OLED tehnologije svjetlinu kontroliramo na svakom pojedinom pikselu, pa je i kontrast znatno bolji. No, ako ste u prostoriji s izuzetno puno svjetla, posebno onog puno dnevnog, Neo QLED je model kojeg je preporučljivo odabrati. Druga velika prednost jest otpornost na burn-in efekte. Iako postoje tehnologije, poput periodičkog pomicanja stacionarnih elemenata na slici, QLED televizori su i dalje otporniji na burn-in efekte. Treća, možda i najveća prednost Neo QLED televizora je njihova cijena. U pravilu, Neo QLED televizori često su povoljniji od ekvivalentnih veličina OLED televizora, što ih čini pristupačnijim za širi krug potrošača.

Naravno, kao u svemu, tako i kod Samsung Neo QLED televizora postoje određene mane kada ih uspoređujemo s Samsung OLED modelima. Prije svega to je razina crne. Iako je kontrast impresivan, crna boja može imati blago osvjetljenje zbog "halo" efekta oko svjetlijih objekata na tamnom pozadinskom prostoru. Druga mana za neke korisnike bit će izgled. Da se razumijemo, QN95B s Infinity-all-metal dizajnom je svakako estetski privlačan televizor, no u usporedbi s OLED modelom S95C, tu pobjedu ipak odnosi OLED, ponajprije jer je tanji.

Kakva je situacija s OLED-om?

 Infinity One dizajn dodaje sofisticiranu notu OLED televizorima
Infinity One dizajn dodaje sofisticiranu notu OLED televizorima
Infinity One dizajn dodaje sofisticiranu notu OLED televizorima

Za ovu usporedbu odabrali smo 77-ični Samsung S95C OLED televizor. Riječ je o jednom od najpopularnijih modela u ponudi, a svojom dijagonalnom uklopit će se u većinu dnevnih boravaka. Najveća prednost su savršen kontrast i crna boja. OLED televizori nude izvanredan kontrast i potpuno isključivanje svjetla na svakom pojedinačnom pikselu za savršenu crnu boju, što rezultira impresivnim prikazom slike. Druga prednost je boja. Boje na OLED televizorima često su bogatije i prirodnije, pružajući još višu kvalitetu reprodukcije slike, a kad smo kod njih spomenimo i kut gledanja. OLED televizori nude izvrsne kutove gledanja bez gubitka kvalitete slike, što je idealno za obitelju večer uz film. Treća prednost, posebno ovog modela je izgled, a koji je definitivno korak ispred. Infinity One dizajn dodaje sofisticiranu notu OLED televizorima, ističući tanke rubove i elegantan izgled koji će se uklopiti u svaki prostor.

Naravno, kao i kod Neo QLED modela, tako i OLED nosi određene mane. Prije svega to je svjetlina. Maksimalna svjetlina na OLED televizorima može biti niža u usporedbi s Neo QLED televizorima, što ih može činiti manje pogodnima za prostorije s jakim dnevnim svjetlom. Druga najveća mana je cijena. Ono što je kod Neo QLED modela prednost, ovdje je mana jer su OLED televizori obično su skuplji u odnosu na ekvivalentne veličine Neo QLED televizora.

Zaključak

Kako smo u uvodu spomenuli, iako nećete pogriješiti niti s jednim od ova dva modela (ili tehnologije), svojim preferencijama na kraju ćete se odlučiti za konačan izbor. Ako cijenite izvanredan kontrast i crnu boju, OLED televizori su odličan izbor, dok će Samsung Neo QLED televizori privući one koji traže visoku svjetlinu uz izvrstan kontrast, ali i pristupačnost zbog niže cijene u usporedbi s OLED modelima.

Zadnje recenzije

Igrali smo

PARTNERI

A1
Adriatic
AKD
Algebra
Bosch
Huawei
HT
IN2
Infodom
Lenovo
Njuškalo
Telemach
Lenovo

ISSN: 1846-8675

© 2006. - 2024. CroPC.net

                    

Preporučujemo: cyber_FolksTemplatePlazza

CroPC.net upotrebljava internetske kolačiće (eng. cookies). Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.