Telemach

Intelov futuristički čip s 48 jezgri

Čip s najviše jezgri na jednom silicijskom čipu ikad proizveden

Istraživači iz laboratorija Intel Labs demonstrirali su eksperimentalni 48-jezgreni Intelov procesor, koji se naziva i "računalo u oblaku s jednim čipom", kojim se propituju mnogi pristupi koji se danas koriste u projektiranju prijenosnih računala, stolnih računala i poslužitelja. Taj se futuristički čip može pohvaliti deset do dvadeset puta jačim mehanizmima za obradu od onih u većini danas popularnih procesora Intel Core.

Dugoročni je cilj istraživanja u buduća računala ugraditi nevjerojatne značajke skaliranja koje će omogućiti korištenje potpuno novih programskih aplikacija i sučelja između korisnika i računala. Intel sljedeće godine u istraživanje namjerava uključiti informatičku industriju i akademsku zajednicu podjelom stotinu ili više tih eksperimentalnih čipova radi praktičnog istraživanja na području novih programskih aplikacija i modela programiranja.

Intel će početkom sljedeće godine integrirati najvažnije nove značajke u novu liniju čipova Core, a tijekom 2010. predstavit će procesore sa šest i osam jezgri. No prototip o kojem govorimo sadrži četrdeset i osam u potpunosti programibilnih Intelovih procesorskih jezgri, što je najveći broj jezgri na jednom silicijskom čipu u povijesti. Sadrži i brzu ugrađenu mrežu koja omogućuje zajedničko korištenje informacija te novoosmišljene tehnike upravljanja energijom koje omogućuju iznimno energetski učinkovit rad svih 48 jezgri uz potrošnju od svega 25 W u stanju mirovanja te 125 W pri maksimalnim performansama (što je otprilike jednako potrošnji današnjih Intelovih procesora, odnosno dviju standardnih žarulja za kućanstvo).

Intel planira bolje proučiti način raspoređivanja i koordiniranja brojnih jezgri u tom eksperimentalnom čipu radi primjene u budućim čipovima za masovnu potrošnju. Tako bi, primjerice, buduća prijenosna računala s takvim mogućnostima obrade mogla "vidjeti" na isti način na koji ljudsko oko vidi predmete i gibanje u stvarnom vremenu i uz visoku preciznost.

Zamislite, primjerice, kako bi bilo da vam je na raspolaganju interakcija s računalom radi virtualne plesne poduke ili pak kupnje putem interneta tijekom koje biste pomoću 3D kamere i zaslona na prijenosnom računalu mogli u "zrcalu" vidjeti sami sebe u odjeći koju razgledavate. Mogli biste se okretati i namještati da biste vidjeli pad tkanine i procijenili koja vam nijansa najbolje pristaje. Takva bi interakcija uklonila potrebu za tipkovnicama, daljinskim upravljačima i igraćim palicama. Neki istraživači smatraju da bi računala čak mogla čitati moždane valove, pa bi bilo dovoljno samo pomisliti na naredbu, bez potrebe za govorom.

Recenzije

Igraš? Pročitaj naše recenzije igara

Linker

Lenovo

Poslovi

Cijelu ponudu poslova pogledajte ovdje.

Huawei

ISSN: 1846-8675

© 2006. - 2023. CroPC.net

                    

Preporučujemo: Avalon

Speedtest

ISSN: 1846-8675