| | | | |

powered_by_lenovo_2020 Intelova ulaganja u Europu - CroPC.net

Intelova ulaganja u Europu

intel_nokia_02_thumb_medium750_450 Intelova ulaganja u Europu - CroPC.net

Intel zajedno s francuskim Povjerenstvom za atomsku energiju i sveučilšnim centrima krenuo u osnivanje egzaskalarnog računalnog istraživačkog centra

Commissariat à l'Énergie Atomique, Grand Equipement National de Calcul Intensif, Intel Corporation i Université de Versailles Saint-Quentin-en-Yvelines postigli su dogovor o osnivanju egzaskalarnog računalnog istraživačkog centra. Taj će centar biti dio Intelove europske istraživačke mreže (Intel Labs Europe), a u njemu će se istraživati proizvodnja računalnih sustava visokih performansi – tisuću puta jačih od najbržih superračunala današnjice. Pojam "egzaskala" (engl. "exascale") odnosi se na računala koja podržavaju obradu jednog trilijuna (milijun milijuna milijuna) instrukcija u sekundi.

Intel će u egzaskalarni računalni istraživački centar uložiti nekoliko milijuna eura tijekom razdoblja od tri godina. Francusko povjerenstvo za atomsku energiju (Commissariat à l'Énergie Atomique), Sveučilište Versailles Saint-Quentin-en-Yvelines (Université de Versailles Saint-Quentin-en-Yvelines) i francuska Nacionalna agencija za računalstvo visokih performansi (Grand Equipement National de Calcul Intensif) zajedno će uložiti isti iznos kao Intel. Riječ je o Intelovu prvom suradničkom laboratoriju u Europi usredotočenom isključivo na računalstvo visokih performansi. Bit će to dopuna Intelovim postojećim programima istraživanja računalstva visokih performansi, ulaganjima i inicijativama, uključujući Intelov program za akademske zajednice i projekt "Kartiranje Zemlje iz svemira", koji provodi Europska svemirska agencija. "Francuska je preuzela vodeću ulogu u poticanju istraživanja računalstva visokih performansi u Europi", izjavio je Steve Pawlowski, Intel Senior Fellow i generalni direktor zadužen za središnju arhitekturu i planiranje u Intelovu odjelu Architecture Group. "Odabrali smo suradnju s te tri ustanove zbog njihovih vrhunskih softverskih mogućnosti na području egzaskalarnog računalstva i računalstva visokih performansi."

Plan istraživanja egzaskalarnog računalnog istraživačkog centra obuhvaćat će integraciju sustava od više petaflopsa, razvoj naprednih tehnika optimizacije performansi te suradnju s krajnjim korisnicima na optimizaciji performansi superračunala na područjima kao što su energetika, seizmologija, računalna dinamika fluida i zdravstvo. Procjenjuje se da će s razvojem egzaskale superračunala moći rješavati mnogo složenije probleme nego danas. Tako će, primjerice, u zdravstvu to omogućiti iznimno sofisticirane genetičke izračune, a time i individualno liječenje svakog pacijenta, ili pak simulaciju interakcija stanica radi otkrivanja novih načina liječenja raka. Egzaskalarno računalstvo svoju će primjenu pronaći i u seizmologiji, gdje će omogućiti preciznije predviđanje pomaka tla na mjestima na kojima je potrebno provoditi jake mjere sigurnosti ili na kojima se očekuje česta tektonska aktivnost. U izradi klimatskih modela omogućit će preciznije dugoročne prognoze te mnogo detaljnije lokalne prognoze.

Egzaskalarni računalni istraživački centar bit će spoj francuskog stručnog znanja stečenog istraživanjima i vizije računalstva visokih performansi te vrhunskih Intelovih proizvoda, tehnologija i iskustava na tom području. U laboratoriju će za početak biti zaposleno desetak osoba, a taj bi se broj trebao postupno utrostručiti.

Pin It

Pretraži

© 2006 - 2020. CroPC.net

ISSN: 1846-8675