| | | | |

powered_by_lenovo_2020 Mobilno uz Intel - CroPC.net

Mobilno uz Intel

Predstavljeni novi čipovi za prijenosna računala i programi za razvojne programere

Tvrtka Intel Corporation na svojoj konferenciji za razvojne programere pokazala kako na svim razinama, od ručnih računala i netbooka za lagano računalstvo do ultratankih prijenosnih računala uravnoteženih performansi i stila te prijenosnog računalstva sa svim funkcijama, nudi odgovarajuću kombinaciju prioriteta za svaki oblik mobilnog rada. Tijekom govora Davida (Dadija) Perlmuttera, izvršnog potpredsjednika i generalnog direktora Intelova odjela Architecture Group, javnosti su prvi put predstavljena tri nova, superbrza i inteligentna procesora za prijenosna računala Intel® Core™ i7.

Mobilno uz Intel - Predstavljeni novi čipovi za prijenosna računala i programi za razvojne programere

"Stalna povezanost putem sve raznovrsnije mreže mobilnih uređaja postala je najuzbudljiviji i najdinamičniji aspekt tehnologije", izjavio je Perlmutter. "Intel na svim uređajima omogućuje mobilan rad bez ograničenja te nudi različite razine performansi i snage u elegantnim kućištima, a uz njih i kompatibilnost, vrhunski mobilni internet i ugrađenu bežičnu širokopojasnu WiMAX vezu. Zahvaljujući nama, mobilnost zaista postaje ultracool."

Novi procesori Intel® Core™ i7 i novi čipset, utemeljeni na Intelovoj nagrađivanoj mikroarhitekturi Nehalem, nude značajke kao što su tehnologija Intel® Turbo Boost Technology i Intel® Hyper-Threading Technology. Četverojezgreni čipovi nude neviđenu procesorsku snagu u pokretu namijenjenu najzahtjevnijim korisnicima računala – onima koji izrađuju digitalne videozapise, igraju zahtjevne računalne igre ili koriste poslovne aplikacije koje se intenzivno oslanjaju na snagu procesora.

Perlmutter je istaknuo i Intelovu novu generaciju mobilnih procesora, kodnog naziva "Arrandale", koja uvodi mikroarhitekturu Nehalem u prijenosna računala namijenjena najširem krugu korisnika. U tim će čipovima u procesorski paket biti integriran dvojezgreni CPU i grafika, a 32-nm proizvodni proces i high-k tranzistori druge generacije s metalnom upravljačkom elektrodom jamčit će povećane performanse i energetsku učinkovitost mobilnih računala široke potrošnje. Ta će se integracija platformskih komponenti nastaviti i u budućnosti u obliku potpuno monolitnog procesora proizvedenog 32-nm tehnologijom, kodnog naziva "Sandy Bridge".

{rokbox album=|Intel|}images/stories/slike/vijesti/2009_2/intel_mobile_2.jpg{/rokbox} Spomenuvši brojna poboljšanja u arhitekturi, dizajnu i procesu, Perlmutter je podrobno opisao napredovanje razvoja Intelove platforme "Moorestown", čiji se izlazak na tržište planira za 2010., a bit će namijenjena mobilnim internetskim uređajima i pametnim telefonima. Opisao je neke inovativne tehnike, npr. distribuirano selektivno isključivanje sklopova, koje se u Intelu koriste radi poboljšanja performansi te postizanja velikih ušteda električne energije i topline. Pomoću tih je tehnologija moguće ostvariti čak pedeset puta veću uštedu energije u stanju mirovanja u usporedbi s Intelovom platformom prve generacije "Menlow". Takve uštede Intelu omogućuju postavljanje novih standarda na području ultraniske potrošnje energije uz istovremenu podršku za korištenje interneta sa svim značajkama i aplikacija s obogaćenim multimedijskim sadržajima na ručnim uređajima.

Perlmutter se dotaknuo i Intelove platforme treće generacije s ultraniskom potrošnjom energije, kodnog naziva "Medfield". Njegov izlazak na tržište planira se za 2011. godinu, a riječ je o objedinjenom 32-nm SoC čipu koji će omogućiti mnogo manja kućišta i manju potrošnju energije od platforme Moorestown, zahvaljujući čemu će Intel biti u mogućnosti čvrsto se pozicionirati u tržišnom segmentu pametnih telefona. Perlmutter je demonstrirao novu tehnologiju optičkih kabela velike brzine, koja će do iduće godine biti spremna za međusobno povezivanje prijenosnih računala, HD zaslona, fotoaparata, reproduktora videozapisa, iPodova, priključnih stanica i SSD diskova putem optičkih vlakana umjesto bakrenih žica, čime će se utrti put novoj generaciji izvanrednih ulazno-izlaznih performansi. Ta će nova tehnologija, razvijena u Intelu i zasad poznata pod kodnim nazivom "Light Peak", proizvesti novu generaciju računala s izvanrednim ulazno-izlaznim performansama zahvaljujući propusnosti od 10 Gb/s, uz mogućnost ubrzanja do čak 100 Gb/s tijekom sljedećeg desetljeća. Pri brzini od 10 Gb/s korisnik bi mogao preuzeti cijeli film u formatu Blu-ray za manje od trideset sekundi. Intel planira suradnju s drugima u informatičkoj industriji na pronalaženju najboljih načina da ta nova tehnologija postane široko dostupan standard.

Perlmutter je najavio i verziju 2.03 Intelove tehnologije za zaštitu od krađe (Intel® Anti-Theft Technology, Intel® AT), inteligentne tehnologije ugrađene u računalni hardver koja onemogućuje korištenje prijenosnih računala i pristup šifriranim pogonima u slučaju gubitka ili krađe. Tijekom 2010. tehnologija Intel AT, u suradnji s najvažnijim distributerima sigurnosne opreme, omogućit će naprednu zaštitu podataka te ponuditi sredstvo za zaštitu od krađe računala privatnim korisnicima i velikom broju najjačih distributera prijenosnih računala za privatne i poslovne korisnike.

Pin It

Pretraži

© 2006 - 2020. CroPC.net

ISSN: 1846-8675