Njuškalo

Mobiteli će moći vidjeti kroz zidove

Tim znanstvenika sa Sveučilišta Teksas u Dallasu, pod vodstvom profesora elektrotehnike dr. Kennetha O, istražuje tehnologiju zahvaljujući kojoj bi smartphonei i kamere mogli 'vidjeti' kroz zidove

Tim znanstvenika sa Sveučilišta Teksas u Dallasu, pod vodstvom profesora elektrotehnike dr. Kennetha O, istražuje tehnologiju zahvaljujući kojoj bi smartphonei i kamere mogli 'vidjeti' kroz zidove

Istraživanje je spojilo dva znanstvena dostignuća: jedno koje uključuje istraživanje nekorištenog dijela elektromagnetskog spektra, te drugo koje se bavi novim tehnologijama izrade mikročipova. Frekvencijski terahertz pojas u spektru koji je potreban da bi ova tehnologija funkcionirala zasad nije dostupan većini uređaja potrošačke elektronike, međutim znanstvenici se nadaju da bi to mogli promijeniti.

"Stvorili smo pristupe koji otvaraju prethodno netaknuti dio elektromagnetskog spektra i to za komercijalnu upotrebu i za spašavanje života medicinskim aplikacijama", rekao je dr. O.

"Terahertz pojas je pun neograničenog potencijala koji bi mogao biti koristan svima." Zahvaljujući novom pristupu, u terahertz pojasu mogu se stvarati slike bez korištenja nekoliko leća unutar uređaja. Umjesto toga traži se jedna CMOS tehnologija.

Complementary metal–oxide–semiconductor (CMOS) je tehnologija za konstrukciju integriranih krugova u mikročipovima. "CMOS je pristupačan i može se koristiti za izradu mnogo čipova", rekao je dr. O. Kombinacija CMOS-a i terahertza znači da možete staviti ovaj čip i prijemnik u stražnji dio smartphonea, te tako mobitel pretvoriti u uređaj koji može vidjeti kroz predmete.

S obzirom na problem privatnosti, dr. O i njegov tim suradnika usredotočili su se na korištenje ove tehnologije na udaljenosti manjoj od 10 centimetara.

"Tu su mnoge stvari koje biste mogli činiti, ali još nismo razmišljali o svemu tome", zaključio je dr. O.

Zadnje recenzije

Igrali smo

PARTNERI

A1
Adriatic
AKD
Algebra
Bosch
Huawei
HT
IN2
Infodom
Lenovo
Njuškalo
Telemach
Einhell

ISSN: 1846-8675

© 2006. - 2024. CroPC.net

                    

Preporučujemo: cyber_FolksTemplatePlazza

CroPC.net upotrebljava internetske kolačiće (eng. cookies). Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.