| | | | |

powered_by_lenovo_2020 67% građana smatra da im umjetna inteligencija olakšava svakodnevicu - CroPC.net

67% građana smatra da im umjetna inteligencija olakšava svakodnevicu

Iako prevladavaju pozitivni stavovi, dio Hrvata je i dalje skeptičan
Iako prevladavaju pozitivni stavovi, dio Hrvata je i dalje skeptičan
Iako prevladavaju pozitivni stavovi, dio Hrvata je i dalje skeptičan

Za umjetnu inteligenciju čulo je 96% građana, njih 80% smatra da donekle ili u potpunosti razumije što je to točno, dok 20% nije sigurno i ne razumije značenje pojma u praksi

Kada govorimo o primjerima korištenja umjetne inteligencije, korisnici su najviše svjesni njezine prisutnosti u pametnim telefonima (82%), na internetskim tražilicama (75%) te u računalima (73%). S druge strane, znatno manji broj ispitanika razumije ulogu umjetne inteligencije u servisima za prijevoz kao što su Uber i Bolt (34%) te dostavnim servisima poput Wolta i Glova (27%). Rezultati su to istraživanja o razumijevanju umjetne inteligencije kojeg je u studenom provela agencija SmartUp na nacionalno reprezentativnom online uzorku od 400 odraslih žena i muškaraca iz svih dijelova Hrvatske.

Kada govorimo o definiciji pojma, najviše ispitanika, njih 35%, smatra da je umjetna inteligencija sposobnost stroja da oponaša ljudske kognitivne aktivnosti, 15% ga povezuje s robotima, dok 13 % ispitanika umjetnu inteligenciju opisuje kao programiranu inteligenciju napravljenu od strane čovjeka.

Istraživanje je pokazalo i da Hrvati većinski na umjetnu inteligenciju gledaju kao na pozitivnu tehnologiju, uz dozu opreza. Pri tome, 67% sudionika ističe da im umjetna inteligencija olakšava svakodnevni život, 62% vjeruje da AI doprinosi boljoj kvaliteti života, dok 61% smatra da poboljšava zdravstvenu skrb.

Iako prevladavaju pozitivni stavovi, dio Hrvata je i dalje skeptičan. Da utjecaj umjetne inteligencije ovisi o tome tko ju primjenjuje, smatra 72% sudionika istraživanja, 44% je zabrinuto jer nema kontrolu nad umjetnom inteligencijom, a 38% jer im umjetna inteligencija postaje dio svakodnevice, dok 28% ispitanika smatra da AI predstavlja opasnost za čovječanstvo te da će radi sve veće primjene umjetne inteligencije ostati bez posla.  

Većina anketiranih ispitanika slaže se u jednom - važnosti edukacije i informiranju u području umjetne inteligencije kako bi bolje razumjeli kako se koristi. 89% sudionika ističe da je važno znati kako AI funkcionira, a 79 % je zainteresirano za sudjelovanje u besplatnim online edukacijama. Među sudionicima istraživanja prevladava mišljenje da hrvatski proizvodni pogoni koriste umjetnu inteligenciju (74%), dok kao tvrtke koje koriste AI ističu Rimac automobile, Hrvatski telekom, A1, Končar i Ericsson Nikolu Teslu.

Građani koji žele saznati više o umjetnoj inteligenciji, sada imaju jedinstvenu priliku za to. Od prošlog mjeseca u Hrvatskoj je dostupan najbolji besplatni online tečaj umjetne inteligencije na svijetu - Elements of AI koji je do sada privukao više od 13.500 tisuća građana, a gotovo 500 Hrvata ga je već i završilo. Tečaj je namijenjen svima, neovisno o prethodnom obrazovanju i predznanju, a kroz šest poglavlja i 25 vježbi približava osnove umjetne inteligencije i njezine primjene u svakodnevnom životu.

Pin It

Recenzije

Pretraži

© 2006 - 2020. CroPC.net

ISSN: 1846-8675