Njuškalo

Test: ABBYY FineReader PDF 16 – novi-stari kralj OCR-a i PDF-a

ABBYY FineReader je i u najnovijoj inačici neprikosnoveni OCR kralj

ABBYY FineReader je i u najnovijoj inačici neprikosnoveni OCR kralj

Mislimo da nikome nije potrebno posebno predstavljati ABBYY FineReader, jedan od najpopularnijih alata za OCR radnje, koji je od sada punokrvni i svestrani PDF alat

ABBYY FineReader još od svojih početaka prometnuo se kao ponajbolji alat za OCR. Za one manje upućene, OCR je skraćenica od „Optical character recognition“ ili  „Optical character reader“, a u suštini predstavlja tehnologiju prepoznavanja otisnutih dokumenata i njihovu digitalizaciju, tj. pretvorbu u neki oblik digitalnog dokumenta kojeg je moguće uređivati. Kako ćemo OCR pored otisnutih dokumenata, uglavnom još koristiti i za obradu PDF dokumenata, ABBYY FineReader se s godinama prometnuo i kao svestrani alat upravo za PDF dokumente. Utoliko da je sada ova ekstenzija i u samom nazivom - ABBYY FineReader PDF 16.

Novi alat za PDF

Nakon instalacije, ABBYY FineReader PDF 16 nas dočekuje u potpuno novom ruhu prilagođenom novima Windowsima 11, a koje nam se usput rečeno dopada. Sučelje je jednostavno, a na samom početku tu su dvije glavne mogućnosti – PDF i OCR. Naš osvrt na FineReader krenut ćemo upravo od PDF-a. Kada kažemo PDF većina će pomisliti na Adobe Reader ili Adobe Acrobat Pro s kojim je upravljanje PDF dokumentima podignuto na višu razinu. Iako su i do sada postojale alternative, one u području naprednog upravljanja PDF dokumenata nisu bile toliko dobre da naruše status koji je nosio Acrobat Pro. Međutim, s ABBYY FineReader PDF 16 konačno smo dobili alat koji ne samo da može narušiti status, nego i kompletno zamijeniti Acrobat Pro. Kod ABBYY FineReader PDF 16 to je toliko naglašeno da smo i odmah po završetku instalacije upitani želimo li postaviti FineReader kao uobičajeni alat za otvaranje PDF dokumenata. Od mogućnosti, FineReader nudi sve što očekujemo. Neke od stvari koje autor ovih redaka osobno treba i koristi su anotacije, dodavanje bilješki, upravljanje stranicama (raspored, dodavanje, ubacivanje, i sl.), te mogućnost dodavanja potpisa (bilo slikovnog, bilo digitalnog). Velika prednost FineReadera nad svim drugim PDF rješenjima je mogućnost obrade dokumenta. Za ovu mogućnost zaslužan je OCR pedigre kojeg FineReaderu ne nedostaje. Osim naravno mogućnosti obrade teksta, FineReader je u mogućnosti prepoznati i oblikovanje. Zapanjujuće je kako stvari dobro rade i ako ste ikada pomislili da je PDF dokument poput uklesanih slova u kamen, s ovim će te alatom mišljenje itekako promijeniti. Pored svega, FineReader PDF 16 nudi i mogućnost izrade PDF obrazaca s klasičnim elementima, poput tekstualnih polja, polja za označavanje (kvačicom, točkom), padajuće liste i slično.

Slika u tekst

Nakon PDF-a red je u radu s ABBYY FineReader PDF 16 dotaknuti se i OCR-a. Mislimo da nije potrebno trošiti puno riječi – sve ono što do sada znamo, vrijedi i dalje. Naime, ABBYY FineReader je i u najnovijoj inačici neprikosnoveni OCR kralj. OCR tehnologija koju koristi ABBYY oslanja se i na umjetnu inteligenciju, a rezultati će biti jednom riječju – savršeni. Ako želite najbolje OCR rezultate, onda će vam ih jedno ABBYY FineReader PDF 16 ponuditi. Osim ranije spomenutih PDF dokumenata, OCR-om u editabilni tekst pretvorit ćemo i bilo koji slikovni, skenirani dokument. Tu je dakako i mogućnost izvoza u razne formate. Hrvatski jezik podržan je već dugi niz godina, pored ostalih, gotovo svih svjetskih jezika. Zanimljiva je funkcija usporedbe dokumenata koju FineReader nudi, a svakako posebnu pažnju zaslužuje i mobilna aplikacija s kojom se ova računalna inačica savršeno nadopunjuje te nudi razne mogućnosti, poput skeniranja kamerom, sinkronizacije dokumenata koje uređujemo, itd. Kraj na ovaj osvrt završit ćemo onom: „kralj je mrtav, živio kralj“. Naime, FineReader može uspješno zamijeniti samo novi FineReader, a ABBYY FineReader PDF 16 je vidljivo unaprijeđena nadogradnja koja više no ikada stavlja naglasak i na PDF dokumenta. Preporuku je lako dati svima – od studenata do korporacija. Sukladno uporabe, takve su cijene licenca, a više detalja dostupno je na stranicama ovlaštenog partnera u Hrvatskoj, tvrtke Digital Media.

Recenzije

Igraš? Pročitaj naše recenzije igara

Linker

MedicoHome

Poslovi

Cijelu ponudu poslova pogledajte ovdje.

Huawei

ISSN: 1846-8675

© 2006. - 2023. CroPC.net

                    

Preporučujemo: Avalon

Speedtest

ISSN: 1846-8675