Huawei

Kroz projekt RUNE dovršava se izgradnja širokopojasne mreže u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji

Kućanstva i tvrtke koje se žele povezati s optičkom mrežom, to mogu zatražiti od svojeg pružatelja usluga
Kućanstva i tvrtke koje se žele povezati s optičkom mrežom, to mogu zatražiti od svojeg pružatelja usluga
Kućanstva i tvrtke koje se žele povezati s optičkom mrežom, to mogu zatražiti od svojeg pružatelja usluga

Na području Istarske i Primorsko-goranske županije 90.000 kućanstava ima mogućnost priključenja na optičku širokopojasnu mrežu koja omogućuje i do sto puta bržu internetsku vezu od trenutačno dostupne

Izgradnja širokopojasne mreže u ruralnim područjima Hrvatske, ključni je cilj projekta RUNE (Rural Network). Projekt koji izvodi tvrtka RUNE Crow d.o.o. u potpunosti je privatno strano ulaganje koje izgradnjom optičke infrastrukture omogućuje razvoj europskih ruralnih područja.

Razvoj širokopojasne mreže značajno poboljšava kvalitetu stanovanja, školovanja i rada u ruralnim krajevima. Kvalitetna mreža dobra je vijest za poljoprivrednu i prehrambeno-prerađivačku djelatnost, poticaj razvoju ruralnog turizma, kao i razvoju cjelokupnog gospodarstva u manje atraktivnim okruženjima. Također potiče dolazak novih ulagača na područje Istre, gdje je brza internetska veza preduvjet za uspješno poslovanje.

Novo uspostavljena infrastruktura pruža brojne prednosti za gotovo 90.000 fizičkih i pravnih osoba. Osim iznimne brzine, stabilne i pouzdanije internetske veze, većeg prijenosa podataka, mogućnosti gledanja televizije u visokoj razlučivosti, uporabe više povezanih uređaja istovremeno, donosi i neosjetljivost na vanjske utjecaje, što može biti čest problem kod osjetljivijih i sporijih bakrenih žica koje su često još u uporabi. Optička veza također ne onečišćuje okoliš i nije opasna za ljude (ne zrači).

Kućanstva i tvrtke koje se žele povezati s optičkom mrežom, to mogu zatražiti od svojeg pružatelja usluga. Oni, naime, imaju sklopljen ugovor s tvrtkom RUNE Crow d.o.o. da za svoje usluge mogu iskoristiti njihovu optičku infrastrukturu.

Korisnika priključak stoji manje od 100 eura, u to je uključena ugradnja svjetlovodne utičnice u stanu, montaža nove svjetlovodne utičnice, ispitivanje svjetlovodne niti, ugradnja i spajanje svjetlovodnog mrežnog uređaja (ONT) te testiranje veze. Sve dodatne instalaterske radove u zgradi, odnosno stanu korisnik mora osigurati sam.

Zadnje recenzije

Igrali smo

PARTNERI

A1
Adriatic
AKD
Algebra
Bosch
Comping
Huawei
HT
IBM iX
IN2
Infodom
Lenovo
Njuškalo
Telemach
MedicoHome

ISSN: 1846-8675

© 2006. - 2023. CroPC.net

                    

Preporučujemo: AvalonTemplatePlazza

CroPC.net upotrebljava internetske kolačiće (eng. cookies). Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.