Huawei
Featured

Digitalna transformacija za kompanije znatno veći izazov od troškova financiranja i inflacije

Ispitanici se slažu da uvođenje digitalne transformacije dugoročno znatno smanjuje troškove kompanija
Ispitanici se slažu da uvođenje digitalne transformacije dugoročno znatno smanjuje troškove kompanija
Ispitanici se slažu da uvođenje digitalne transformacije dugoročno znatno smanjuje troškove kompanija

Ključni izazov za poslovanje u 2024. godini ostaje digitalna transformacija, složilo se više od 150 izvršnih financijskih direktora kompanija iz 16 zemalja u istraživanju u kojem su sudjelovali i CFO-i nekih od najvećih kompanija iz Hrvatske i zemalja regije

U najnovijem istraživanju nezavisne konzultantske kuće Horváth izvršni financijski direktori podijelili su očekivanja za 2024. godinu vezana uz daljnju digitalnu transformaciju i ostvarivanje poslovnih ciljeva svojih kompanija.

Iako još uvijek ne očekuju ekonomski stabilnije razdoblje, zanimljivo je kako CFO-i ocjenjuju troškove financiranja, opći ekonomski rast, inflaciju te ostvarivanje strateških ciljeva kompanije kao značajno manje izazove u odnosu na izazove vezane uz daljnju digitalnu transformaciju kompanija.

„Uloga CFO-a jedna je od središnjih uloga u kompanijama u digitalnoj transformaciji, budući da upravo oni određuju prioritetne aktivnosti te alociraju potrebne resurse za tako velike transformacije na razini kompanija. Više od 80% CFO-a vidi digitalnu transformaciju kao visoki prioritet, a prosječno planiraju osigurati čak 23% godišnjeg budžeta za potrebe digitalne transformacije. Osim osiguravanja potrebnih vještina i prilagodbe poslovnih procesa, CFO-i prepoznaju stvaranje primjerene kulture kao jedan od ključnih faktora uspjeha njihovih kompanija u digitalnom dobu, s čim je trenutno zadovoljno samo 22% ispitanika“, izjavila je Maria Boldor iz konzultantske kuće Horváth.

Sudionici istraživanja složili su se kako je digitalna transformacija strateški prioritet, a poseban su naglasak u poslovanju u 2024. stavili na ispravno korištenje podataka odnosno data exploitation, upravljanje kibernetičkom sigurnosti te prilagodbu poslovnih procesa i vještina zaposlenika digitalizaciji. Za uspješnu digitalnu transformaciju ispitanici kao izazov navode i nedovoljnu razinu upravljanja procesom uvođenja i provedbe transformacije unutar kompanije, ali i nedostatak vještina financijskog kadra u ovoj domeni.

Ispitanici se slažu da uvođenje digitalne transformacije dugoročno znatno smanjuje troškove kompanija i može rezultirati porastom prihoda od 12%. Uvjereni su da će im upravo digitalizacija procesa omogućiti bolje financijsko planiranje i prognoziranje, te osigurati brže i kvalitetnije donošenje odluka.

Zadnje recenzije

Igrali smo

PARTNERI

A1
Adriatic
AKD
Algebra
Bosch
Huawei
HT
IN2
Infodom
Kompare
Lenovo
Njuškalo
Telemach
MedicoHome

ISSN: 1846-8675

© 2006. - 2024. CroPC.net

                    

Preporučujemo: cyber_FolksTemplatePlazza

CroPC.net upotrebljava internetske kolačiće (eng. cookies). Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.