Lenovo
Featured

Hrvatski građani svjesni problematike klimatskih promjena

Zabrinutost zbog potencijalno višeg troška električne energije bila je, od svih ispitanih zemalja, najveća u Irskoj (86%) i Hrvatskoj (81%)
Zabrinutost zbog potencijalno višeg troška električne energije bila je, od svih ispitanih zemalja, najveća u Irskoj (86%) i Hrvatskoj (81%)
Zabrinutost zbog potencijalno višeg troška električne energije bila je, od svih ispitanih zemalja, najveća u Irskoj (86%) i Hrvatskoj (81%)

Norveška tvrtka Statkraft provela je istraživanje među više od 18 tisuća ispitanika u devet zemalja o tome što potrošači misle o klimatskim promjenama i trenutačnim cijenama energije

Ukupno gledano, na razini svih zemalja uključenih u istraživanje, tri četvrtine ispitanika zabrinute su zbog negativnih posljedica klimatskih promjena te jedno od rješenja vide upravo u obnovljivim izvorima energije. Više od dvije trećine (69%) smatra da bi razvoj obnovljivih izvora energije trebao biti prioritet s obzirom na probleme s klimatskim promjenama i opskrbe energijom. Gotovo četvrtina ispitanih (23%) rekla je pritom da je njihova percepcija obnovljivih izvora energije postala pozitivnija u posljednjih šest mjeseci, dok je ukupno stopa prihvaćanja vjetroelektrana, odnosno solarnih elektrana, sada na razini 80, odnosno 87 posto.

Zabrinutost zbog potencijalno višeg troška električne energije bila je, od svih ispitanih zemalja, najveća u Irskoj (86%) i Hrvatskoj (81%). Upitani o cijenama električne energije, 81% građana u Hrvatskoj zabrinuto je zbog mogućeg iznosa računa za električnu energiju; 62% ispitanih misli kako možda svojom ušteđevinom neće moći “pokriti” očekivani rast cijena energije, dok je čak 85% mišljenja da se odavno trebalo više i ozbiljnije ulagati u obnovljive izvore energije u Hrvatskoj.

Unatoč ovom pritisku rastućih cijena energije kojega građani osjećaju, 50% ispitanih u Hrvatskoj kaže kako zbog drugih izazova u životu nema vremena tražiti povoljnije opcije isporuke električne energije.

Ispitanici u Hrvatskoj pokazali su najveću zabrinutost među svim zemljama oko sigurnosti isporuke energije – 77% ispitanika izjavilo je kako je zabrinuto zbog pitanja sigurnosti opskrbe energijom. Pritom 56% ispitanika iz Hrvatske – ponovno najveći postotak među svim ispitanim zemljama – kaže kako ih je na takvo promišljanje i stav primarno potaknuo rat u Ukrajini; 79% građana tvrdi da su značajnije počeli promišljati temu energetike tek potaknuti tim ratom.

Hrvatska također prednjači po razini svijesti o izvorima električne energije – ispitanici u velikoj većini (87%) tvrde da znaju odakle dolazi njihova energija; to je ponovno najviši postotak u ovom istraživanju u svim zemljama.

Arnaud Bellanger, menadžer Statkrafta za Hrvatsku, komentirao je rezultate istraživanja u Hrvatskoj riječima: “Ovi rezultati istraživanja pokazuju jasnu podršku javnosti razvoju čiste energije, pri čemu građani žele da Hrvatska brzo djeluje. Uz povećanje kapaciteta proizvodnje obnovljive energije i smanjenje ovisnosti o fosilnim gorivima, hrvatski potrošači mogu biti dodatno zaštićeni od promjena na nestabilnom tržištu i rastućih troškova”.

Hrvatski građani itekako su svjesni problematike klimatskih promjena – 75% ispitanika u ovom je istraživanju reklo kako su zabrinuti zbog direktnih posljedica klimatskih promjena na njih i na njihovu obitelj. Najviše ih brinu poplave, požari, toplinski valovi i porast razine mora (48%), utjecaj na zdravlje (42%), negativni utjecaj na cijene hrane (40%), utjecaj na staništa ljudi i životinja (39%) i nemogućnost planiranja budućnosti zbog ovih neizvjesnosti (23%).

Međutim, u ovom istraživanju, čak 93% građana Hrvatske kazalo je da nisu svjesni nikakvih specifičnih ciljeva i aktivnosti koje zemlja poduzima kako bi bila ugljično neutralna. Ispitanici su podijeljeni oko toga tko bi primarno trebao rješavati problem: 36% građana kaže kako ne osjeća baš nikakav pritisak niti poticaj da se sami suoče s tim problemom, dok ih je 31% njega vrlo svjesno i osjeća poticaj na djelovanje.

Građani vjeruju da bi vlada primarno morala potaknuti rješavanje problema klimatskih promjena kroz više politika i poticaja za smanjenje ugljičnih emisija, uključujući poticaje za električna vozila (56% ispitanih), brže uvođenje čiste energije za osobnu i poslovnu primjenu (46%), bolju edukaciju građana o tome kako mogu smanjiti svoj ugljični otisak (49%), više poticaja za primjenu čiste energije u tvrtkama i industriji (59%) te lakši proces planiranja inicijativa koje se bore protiv klimatskih promjena (42%).

Suočeni s rastućim cijenama energenata zbog rata u Ukrajini te klimatskom krizom, ispitanici u Hrvatskoj u velikoj su većini (75%) rekli kako značajno širenje proizvodnih kapaciteta u području obnovljivih izvora energije mora postati prioritet širom Europe. Jedna trećina građana Hrvatske – 34% ispitanih – danas kaže kako na obnovljive izvore energije, potaknuti ovim krizama tijekom proteklih mjeseci, gledaju znatno povoljnije.

Zadnje recenzije

Igrali smo

PARTNERI

A1
Adriatic
AKD
Algebra
Bosch
Huawei
HT
IN2
Infodom
Kompare
Lenovo
Njuškalo
Telemach
MedicoHome

ISSN: 1846-8675

© 2006. - 2024. CroPC.net

                    

Preporučujemo: cyber_FolksTemplatePlazza

CroPC.net upotrebljava internetske kolačiće (eng. cookies). Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.