Njuškalo
Featured

HT sklopio Sporazum o glavnim uvjetima za virtualni Ugovor o opskrbi energijom iz obnovljivih izvora u Hrvatskoj

Potpisivanjem ugovora koje predstoji predviđeno je da bude sklopljen na razdoblje od 10 godina
Potpisivanjem ugovora koje predstoji predviđeno je da bude sklopljen na razdoblje od 10 godina
Potpisivanjem ugovora koje predstoji predviđeno je da bude sklopljen na razdoblje od 10 godina

Hrvatski Telekom i Liburana d.o.o., koja je u 100% vlasništvu Professio Energia d.d., sklopili su Sporazum o glavnim uvjetima za virtualni Ugovor o opskrbi energijom iz obnovljivih izvora (Virtual Power Purchase Agreement - vPPA). Riječ je o prvom korporativnom vPPA sporazumu ovog tipa u Hrvatskoj

Potpisivanjem ugovora koje predstoji predviđeno je da bude sklopljen na razdoblje od 10 godina. Sukladno ugovoru, Liburana/Professio Energia d.d. izgradit će vjetroelektranu 'Mazin Gračac' koja će proizvoditi električnu energiju iz obnovljivih izvora energije u količini od 50 GWh godišnje, a koja je planirano da počne s radom u zadnjem tromjesečju 2024. godine.

„Ovaj sporazum, prvi korporativni PPA u Hrvatskoj, predstavlja veliku strukturalnu energetsku tranziciju za našu kompaniju. Radi se važnom koraku u podmirenju značajnog dijela naše godišnje potrebe za električnom energijom iz obnovljivih izvora, a što će izravno doprinijeti i ostvarivanju naših ambicioznih ESG ciljeva. Već gotovo dvije godine koristimo 100 posto električne energije iz obnovljivih izvora te sustavno radimo na smanjenju potrošnje energije. PPA sporazum također simbolizira našu predanost održivom razvoju, cilju Europske unije u vidu povećanja udjela obnovljivih izvora energije u konačnoj potrošnji energije na 45 posto, te ovime istodobno stvaramo preduvjete za otvaranje novih radnih mjesta, veću stabilnost i gospodarski rast u Hrvatskoj“, izjavio je Kostas Nebis, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma.

„Sukladno misiji Društva koja podrazumijeva omogućavanje pouzdane proizvodnje električne energije bez emisija stakleničkih plinova klijentima i partnerima u Jugoistočnoj Europi i šire izuzetno smo ponosni zbog sklapanja ovog Sporazuma koji predstavlja osnovu za sklapanje prvog takvog vPPA u Hrvatskoj. Drago nam je što je Hrvatski Telekom odabrao Professio Energia d.d. za partnera u svrhu provođenja svoje energetske tranzicije. Planiranom izgradnjom vjetroelektrane 'Mazin Gračac' pridonosimo daljnjem ostvarivanju svoje vizije prema kojoj želimo postati vodeća vertikalno integrirana kompanija u području razvoja i upravljanja projektima obnovljivih izvora energije u Jugoistočnoj Europi, i to putem daljnjih investicija, održivim razvojem te povećanjem tržišne kapitalizacije“, dodao je Mario Klarić, član Uprave i direktor Professio Energia d.d., prvog hrvatskog javnog dioničkog društva usmjerenog na razvoj, primjenu i dugoročno upravljanje projektima obnovljivih izvora energije.

Zadnje recenzije

Igrali smo

PARTNERI

A1
Adriatic
AKD
Algebra
Bosch
Huawei
HT
IN2
Infodom
Kompare
Lenovo
Njuškalo
Telemach
Einhell

ISSN: 1846-8675

© 2006. - 2024. CroPC.net

                    

Preporučujemo: cyber_FolksTemplatePlazza

CroPC.net upotrebljava internetske kolačiće (eng. cookies). Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.