| | | | |

Niskoenergetska kuća

od temelja do krova

Powered by:
Status projekta70%

Sljedeći radovi:
Izolacija zidova

  • eDom
  • Niskoenergetska kuća

Podno grijanje i parket – mit ili stvarnost?  

Uporaba parketa nad laminatom i drugim umjetnim podnim materijalima je višestruka
Uporaba parketa nad laminatom i drugim umjetnim podnim materijalima je višestruka
Uporaba parketa nad laminatom i drugim umjetnim podnim materijalima je višestruka

Podno grijanje zadnjih je godina jedno od najpoželjnijih, međutim jedno od „vječnih“ pitanja je  može li se podno grijanje postaviti i tamo gdje imamo parket?

Podno grijanje jedno je od najpoželjnijih, a možemo reći i prirodnijih za koje se možete odlučiti. I dok na našem tržištu radijatorsko grijanje drži primat, sve je više onih objekata koji kombiniraju jedno i drugo, a nije rijetkost pronaći i objekte koji su u potpunosti oslonjeni na podno grijanje. I dok na postavljanje podnog grijanja na mjesta gdje ide keramika (poput hodnika, kupaonica ili kuhinja) većina nema problema, pravi košmar informacija stvara postava parketa na mjestima gdje imamo podno grijanje. Za ovaj upit obratili smo se tvrtki Somnia koja se specijalizirala za postavu gotovih parketa, a koji su 100 % prilagođeni i podnom grianju.

Tajna je u višeslojnom parketu

Kupcu parketa ili investitoru u vlastitu kuću, danas je u velikoj ponudi zaista teško odabrati proizvod koji će ispuniti funkcionalne, ali i estetske zahtjeve. U moru online trgovina, salona, proizvođača i izvođača, kupac se može naći u nezavidnoj poziciji, a kod kojih se kriva informacija skupo plaća kasnijim saniranjima. Stoga, odabir pravog i pouzdanog partnera u ovomu poslu je ključan. Tvrtka Somnia, koja iza sve ima višegodišnje iskustvo i na stotine odrađenih projekata čini se kao logičan odabir mnogih, a upravo i mi smo im se obratili  oko naše dileme podnog grijanja i parketa. Kako tvrde u tvrtki Somina – ključ u kompatibilnosti parketa i podnog grijanja je u višeslojnom parketu.

„Višeslojni parket sačinjen od nekoliko slojeva različitih vrsta drveta idealan je odabir za podno grijanje. Takav parket u donjoj zoni donosi slojeve drva koje bolje provodi temperaturu, što je ključno za podno grijanje, dok je u gornjoj zoni tvrdo otporno drvo, kakvo inače viđamo i na masivnim parketima“, poručuju iz tvrtke Somnia.

Dakle, višeslojni parket načinjen od više lamela ima dvojaku ulogu – doslovno „drži“ drvo na mjestu uslijed temperaturnih naprezanja jer se lamele različitog drveta međusobno podupiru, dok u isto vrijeme ovaj parket omogućava bolju provodljivost grijanja. Bolja provodljivost grijanja, osim odabira različite vrsta drveta u donjoj zoni, omogućena je i tanjim profilom. Obično višeslojni parket mjeri do 15 mm debljine, što je osjetno niže od klasičnog masivnog parketa. Tanji profil postignut je opet uporabom više slojeva koji se međusobno podupiru i omogućavaju veću čvrstoću. Kod odabira proizvođača višeslojnog parketa jedno je pravilo – reference i jamstva. Onaj proizvođač koji može pružiti jamstva te reference izvođača najbolja su potvrda pri odabiru višeslojnog parketa.

Zdrava atmosfera

Odabir gotovog parketa nad masivnim, osim bolje kompatibilnosti s podnim grijanjem, ide i u smjeru brze postave. Naime, ovaj parket često dolazi kao gotov, spreman za postavu, bez dodatnih zahvata u vidu brušenja ili lakiranja. Kod masiva, često se zahtjeva dodatna obrada. Uporaba parketa nad laminatom i drugim umjetnim podnim materijalima je višestruka. Parket doprinosi ugodnijoj, zdravijoj atmosferi prostora. Osim toga, nenadmašan je osjećaj pod nogama koje pruža parket u usporedbi s bilo kojom drugom završnom oblogom. Posebice je ovo izraženo uz kombinaciju podnog grijanja. Nadalje parket je izdržljiv, dugovječan i jednostavan za održavanje, a luksuzni dojam koji daje svakoj prostoriji je zajamčen. Uz to dostupan je u raznim dezenima i bojama te će zadovoljiti sve zahtjeve. Stoga, dvoumite li se između podnog grijanja i parketa, nedoumice izbacite, a za zajamčeno siguran odabir potvrdit će vam vrhunski izvođač, poput tvrtke Somnia.

„Pozivamo sve da posjete naš novi showroom te u bogatoj ponudi izaberu parket za svoj prostor. Naš stručni tim je tu spreman ponuditi najbolja rješenja za svaki prostor“ poručuju iz tvrtke Somnia.

Pin It

Recenzije

Pretraži

© 2006 - 2020. CroPC.net

ISSN: 1846-8675