| | | | |

powered_by_lenovo_2020 Pitali smo Enmon: Koje pločice odabrati za kuhinju? - CroPC.net

Niskoenergetska kuća

od temelja do krova

Powered by:
Status projekta70%

Sljedeći radovi:
Izolacija zidova

  • eDom
  • Niskoenergetska kuća

Pitali smo Enmon: Koje pločice odabrati za kuhinju?

Kuhinja je jedna od prostorija kod kojih si posebno volimo dati oduška te kolokvijalno „odriješiti kesu“
Kuhinja je jedna od prostorija kod kojih si posebno volimo dati oduška te kolokvijalno „odriješiti kesu“
Kuhinja je jedna od prostorija kod kojih si posebno volimo dati oduška te kolokvijalno „odriješiti kesu“

Uređenje doma izuzetno je zahtjevan posao u kojem ako nismo sigurni što točno radimo može završiti kao fijasko, međutim uz stručne savjete prostora za pogrešku gotovo da i nema

Iako svaki kutak novog doma želimo učiniti što je posebnijim moguće, kuhinja je jedna od prostorija kod kojih si posebno volimo dati oduška te kolokvijalno „odriješiti kesu“. I dok se možda u nekom kutku kuće štedi, kuhinja je pored kupaonice dio kuće kod kojih će velika većina posegnuti i za kojom kunom više ne bi li dobili ono što zaista i žele. Zašto je tome tako nije teško zaključiti – kuhinja je srce doma, mjesto gdje će se obitelj okupljati, objedovati i družiti. Kuhinja i blagovaonica je isto tako i mjesto gdje ćemo često ugostiti naše prijatelje, rodbinu i druge koji nam svrate. Pa iako ćemo kuhinju još koliko-toliko jednostavno za života možda i mijenjati, pločice koje su sastavni dio kuhinje vjerojatno nećemo tako skoro mijenjati. Naime, kako su pokaza neka istraživanja, pločice u prosjeku gledamo minimalno 20 godina prije renoviranja. Stoga smo se obratili lideru na području pločica, tvrtki Enmon koja zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu može nam dati zlata vrijedne savijete. Pitali smo Enmon kojih je to top 5 stvari o kojima moramo voditi računa pri kupnji kuhinjskih pločica.

  • Porculan

Koliko vam se puta dogodilo da vam je u kuhinji ispao tanjur? A tegla najfinijeg pekmeza? Pored njih još štošta u kuhinji pada i razbija se, a posebno kada do kuhinje stignu nestašna djeca. Iz tog razloga prvo je pravilo odabir porculanskih pločica, tvrde u Enmonu. One su izuzetno otporne te se neće tako lako oštetiti ili u najgorem slučaju puknuti. Uz visoku otpornost na udarce, jako je bitno da vaša pločica ima i što niži stupanj apsorpcije (upijanja), kako bi izbjegli mrlje koje se ili ne daju očistiti s pločica ili pak to čišćenje oduzima previše vremena i energije.

  • Lako čišćenje

Kuhinja je mjesto gdje je hrana svakodnevica, a s njom i neizbježan nered. Kako bi ste si spasili sate i sate čišćenja odaberite pločice koje se lako čiste. Međutim, pored lakog čišćenja koje će vam otkriti tekstura pločice, uvelike je važno odabrati i pločice koje neće ukazivati na svaku mrljicu. Naime, iako je pločice važno uskladiti s kuhinjskim elementima, birajte pločice koje će „maskirati“ mrlje te vam dati '5 minuta prednosti' kada netko dođe u goste, a vi niste obrisali pod kuhinje. Imitacija drveta, betona i slični motivi idealni su u tom poslu. Ako imate nedoumica oko boje pločica, Enmon ističe jedan savjet kao ključan – birajte ili kontrast kuhinje ili pratite kuhinjske elemente. S ovim odabirom kuhinja će izgledati dizajnerski skladna.

  • Veličina je bitna

Generalno pravilo svih dizajnera je da velika kuhinja daje više slobode. Dakako, pored slobode u radu i spremanju finih zalogaja, velika kuhinja daje vam slobodu pri dizajniranju vaše kuhinje i odabira veličine i boje pločica. Ako ste u prilici povežite blagovaonicu i kuhinju, tako dobit će te veći prostor. Međutim, ako je kuhinja mala birajte manje pločice, a ako ipak želite onih većih dimenzija pripazite na boje i dezene. Naime, u malim prostorima pločice intenzivnih boja mogu „ukrasti“ svu pažnju, a one s izraženim dezenom stvoriti konfuzan i šaren prostor. Kod većih prostora ograničenja praktički nema. Ipak bez obzira na veličinu prostora iz Enmona savjetuju pripaziti na fuge. Manje fuge izgledaju daleko ljepše, a kuhinja s njima urednija i skladnija.

  • Oprez – sklisko

Kako smo već ranije naveli, kuhinjske pločice valja odabrati sukladno veličini prostora te njima diktirati veličinu, potom važno je odabrati porculansku pločicu te uskladiti boje i dezene s kuhinjom i lakoćom održavanja. Međutim, pored svega ovog valja voditi i računa o tome jesu li i koliko su pločice skliske. Iako će možda visoki sjaj i savršeno glatka pločica izgledati privlačno, uz malo prolivene tekućine takve pločice mogu biti skliske kao led. Protukliznost pločica se označava slovom “R” te se mjeri na skali od R9 do R13. Što je veća vrijednost to je veća hrapavost površine, to jest, protukliznost. Kako tvrde u Enmonu, pločice viših vrijednosti protukliznosti su većinom namijenjene terasama, pa za kuhinju slobodno odaberete pločice nižih vrijednosti, tek toliko protuklizno da vam boravak u kuhinji ne bi uvijek bio kao na ledu, savjetuju u Enmonu.

  • Pod i zid nisu isto

I za kraj nešto što bi trebalo biti očito, no često ne bude tako. Podne i zidne pločice nisu isto i birajte ih zasebno. Zidna pločica niti ima potrebnu debljinu, a samim time ni čvrstoću koju ima podna pločica. Uz to, zidna pločica nema završni sloj predviđen za hodanje po njemu, što znači da nema ni protukliznost. Međutim, dok zidna pločica nikako ne smije na pod, pri postavi podnih na zid ništa vas ne treba spriječiti. Dapače, neke podne pločice u imitaciji drveta ili betona imat će prekrasan efekt na zidu.

I to je to. Prošli smo kroz 5 zlatnih savjeta koji će vam olakšati izbor i kupovinu pločica za kuhinju. Enmon kao lider na tržištu pločica nudi veliki izbor koji će zadovoljiti sve želje, stoga dajte si oduška, uključite maštu i osmislite novo „srce“ vašeg doma.

Enmon kao lider na tržištu pločica nudi veliki izbor koji će zadovoljiti sve želje, stoga dajte si oduška, uključite maštu i osmislite novo „srce“ vašeg doma
Enmon kao lider na tržištu pločica nudi veliki izbor koji će zadovoljiti sve želje, stoga dajte si oduška, uključite maštu i osmislite novo „srce“ vašeg doma
Enmon kao lider na tržištu pločica nudi veliki izbor koji će zadovoljiti sve želje, stoga dajte si oduška, uključite maštu i osmislite novo „srce“ vašeg doma

Pin It

Recenzije

Pretraži

© 2006 - 2020. CroPC.net

ISSN: 1846-8675