| | | | |

powered_by_lenovo_2020 Intervju: Jeannette-Sandra Bramersdorfer-Aschauer, Grad Beč - CroPC.net

Intervju: Jeannette-Sandra Bramersdorfer-Aschauer, Grad Beč

Ispred grada Beča porazgovarali smo s Jeannette-Sandrom Bramersdorfer-Aschauer iz Odjela za upravljanje procesima i informacijsko-komunikacijske tehnologije

CroPC.net kao medij preko agencije grada Beča često prati tehnološke novosti koji ovaj nama ne tako dalek grad provodi, a koje su čini se „krivac“ za mnoge pozitivne trendove

Ispred grada Beča porazgovarali smo s Jeannette-Sandrom Bramersdorfer-Aschauer iz Odjela za upravljanje procesima i informacijsko-komunikacijske tehnologije.

Kao medij često smo informirani o tehnološkim inovacijama koje se primjenjuju u gradu Beču, koliko je to zahtjevno, tj. koliko je zahtjevno biti u korak s najnovijim tehnološkim dostignućima, koliko je zahtjevna implementacija?

Naravno, to je vrlo zahtjevno jer moramo ispuniti očekivanja naših građana. Grad Beč raste i očekujemo da ćemo uskoro imati dva milijuna stanovnika. Tom rastu moramo udovoljiti s istim brojem zaposlenih u gradskoj upravi i to je velik izazov na koji možemo odgovoriti isključivo digitalizacijom. U taj segment ulazi primjerice e-mobilnost, e-uprava, odnosno sva ona područja u kojima možemo primijeniti nova tehnološka dostignuća u korist naših građana.

Jedna od novosti koju smo i kao medij prenijeli bila je implementacija pametnih semafora. Koliki je doprinos u smanjenju prometnih gužvi ovom implementacijom?

Mogu vam ispričati jedan primjer. Na jednom raskrižju vršimo tajno testiranje. Tajno jer ne želimo utjecati na svijest sudionika u prometu kada bi znali da je na tom raskrižju nekakav pametni semafor. U suradnji s tehničkim sveučilištem postavili smo semafor opremljen umjetnom inteligencijom. Semafor ima zadatak prepoznati pješaka koji ima namjeru prijeći cestu, od onoga koji tamo stoji i primjerice čeka autobus. Tehnologija je vrlo napredna i semafor uz brojne senzore to uspijeva. Jedan od senzora je i takozvani ekološki senzor koji semaforu daje informacije o zagađenosti zraka i tako optimizira promet. Sve je još u fazi testiranja i mjerenju uspješnosti ove tehnologije prije veće implementacije.

Imamo dojam kako se javni prijevoz poprilično potiče, što je Beč učinio na tom području? Koje su moderne tehnologije ovdje na raspolaganju stanovnicima grada Beča?

Više politički nego tehnološki korištenje javnog prijevoza prvo smo potaknuli povoljnim cijenama. Stanovnici se mogu voziti godišnjom kartom po cijeni od jednog eura po danu, godišnja karta je dakle 365 eura. S obzirom na to da ćemo uskoro imati 2 milijuna stanovnika, građane smo morali privući povoljnim cijenama. Mislim da smo grad s jednom od najpovoljnijih cijena javnog prijevoza. Ova mjera je uspjela i dobili smo jako puno korisnika. Međutim, tu su se pojavili novi izazovi, no na njih smo odgovorili ponovno tehnologijom. Primjerice pomoću aplikacije koja nudi informacije o prijevozu u realnom vremenu. Aplikacija vas upozorava ako slučajno postoji kašnjenje ili drugi problem u prijevozu. Ponovno ću vam ispričati jedan primjer. Na svom telefonu imam aplikaciju i označene linije koje su meni relevantne. Zahvaljujući tome dobivam push notifikacije ako nastane problem i preporuka za korištenje alternativne linije. Upravo nam je to cilj, upozoriti korisnike na problem kako ne bi kasnili u dolasku na svoje odredište. Aplikacija se zove od A do B, jer upravo joj je to cilj – korisniku našeg javnog prijevoza omogućiti prijevoz od točke A do B.

Znači, za početak je nužno sniziti cijenu prijevoza, a potom uvoditi tehnološke inovacije?

Ne, to je neovisno jedno od drugoga, no ako ne uskladite jedno s drugim mogu nastati problemi. Nama je prioritet ponuditi što bolju uslugu i cijenu.

Ove godine odjeknula je vijest o testiranju 5G mreže za vrijeme Adventa. Kakvi su planovi za naredni period oko korištenja 5G mreža? Ima li grad Beč ovdje novosti kako iskoristiti mobilnu mrežu najnovije generacije?

Pokrenuli smo testnu fazu, tj. pilot projekt na našem trgu u suradnji s operaterima. Iskoristili smo naš Adventski sajam koji je poslužio kao testni primjer za izradu studije izvodljivosti, istraživanja prednosti korištenja 5G-a, itd. Trenutno je 5G u testiranju i moći ćemo u budućnosti više informacija pružiti o ovoj tehnologiji.

Porast stanovnika, pad nezaposlenosti, nove tehnološki napredne bolnice - imaju li povećanje kvalitete života, i općenito pozitivni trendovi, veze s tehnološkim inovacijama koje primjenjujete?

Jako je povezano, ali još uvijek to držimo nekako u tajnosti jer ljudi nisu svjesni važnosti ICT-a za Beč. Većina još Beč veže za dvorce, parkove, turizam. Turizam je rastuća branša, ali malo je poznato kako je Beč privukao velike ICT tvrtke koje su otvorile veliki broj dobro plaćenih radnih mjesta, a koja su doprinijela u stvaranju boljeg standarda naših građana. Imamo dosta tehnoloških inovacija, primjerice inicijativa Digitalni grad u kojoj smo u suradnji s velikim ICT tvrtkama povezali grad i obrazovne institucije. Tako smo pokrenuli brojne projekte, poput projekta Coding gdje su se djeca upoznala s kodiranjem i radom uređaja, ali ne kao korisnici, nego u smislu rada uređaja iznutra. Važno je da Beč ima digitalnu agendu koju smo stvarali s našim stanovnicima osluškujući njihove želje postavljajući pitanja što građani očekuju od svog grada. Za tu namjenu također imamo i aplikaciju gdje nam se stanovnici mogu javiti sa svim prijedlozima kako grad učiniti boljim, primjerice ako uoče nekakav problem u gradu. Aplikaciju smo razvili s građanima, a služi za prijavu nepravilnosti, slanju prijedloga, sve preko telefona. Aplikacija šalje lokaciju, korisnik može poslati sliku i pružiti dodatne informacije kako bismo odmah riješili neki problem.

Pin It

Pretraži

© 2006 - 2020. CroPC.net

ISSN: 1846-8675