| | | | |

powered_by_lenovo_2020 Dell 2019. godinu vidi u znaku digitalnog ekosustava koji se temelji na podacima - CroPC.net

Dell 2019. godinu vidi u znaku digitalnog ekosustava koji se temelji na podacima

Virtualni asistenti nastavljaju biti sveprisutni u potrošačkoj tehnologiji – tehnologiji pametnog doma, „stvari“ i umreženih automobila – učeći o preferencijama korisnika proaktivno im serviraju sadržaj i informacije bazirane na proteklim interakcijama

Opet je to doba godine – vrijeme za promišljanja o godini iza nas i predviđanjima za godinu ispred nas

Uskoro se približavamo i sljedećem desetljeću inovacija koje nas vodi prema 2030., razdoblju kojeg stručnjaci iz Dell-a vide kao novu eru ljudsko-strojnog partnerstva – u kojem ćemo biti uronjeni u pametno življenje, inteligentan rad i besprijekornu ekonomiju.

Prošle smo godine imali nekoliko hrabrih predviđanja – i neka su se obistinila brže od drugih, no i dalje ima mnogo mjesta za napredak u tehnologijama umjetne inteligencije i strojnog učenja, a autonomni sustavi nastavljaju se formirati dok im organizacije grade digitalni oslonac.

Dakle, što nas čeka u 2019.? John Roese, Dell EMC glavni tehnološki direktor, donosi pregled šest nadolazećih trendova koji će obilježiti godinu.

Virtualni asistenti nastavljaju biti sveprisutni u potrošačkoj tehnologiji – tehnologiji pametnog doma, „stvari“ i umreženih automobila – učeći o preferencijama korisnika proaktivno im serviraju sadržaj i informacije bazirane na proteklim interakcijama. U domovima ćemo vidjeti spajanje strojne inteligencije s proširenom i virtualnom stvarnošću kako bi stvorili sveobuhvatna iskustva – poput virtualnog pomoćnog kuhara koji vam pomaže u pripremi jednostavnog jela za vašu obitelj. Više no ikada ćete biti povezani s vlastitim zdravljem s još inteligentnijim wellness tracking uređajima koji će moći pratiti još više informacija o tijelu, poput varijabilnosti pulsa (HRV), uzoraka spavanja i drugih, a prikupljene podatke ćete te podatke moći podijeliti sa svojim liječnicima.

Sveobuhvatna inteligencija pratit će korisnike i na posao. Osobna računala i uređaji koji se svakodnevno koriste nastavit će učiti iz navika te će proaktivno nuditi aplikacijama i uslugama adekvatno potrebama korisnika. Napreci u procesiranju jezika i glasovne tehnologije stvorit će produktivniji dijalog sa strojevima, dok će automatizacija i robotika stvoriti bržu i fluidniju suradnju s tehnologijom kako bi bili produktivniji. I dok će aplikacije proširene i virtualne stvarnosti stvarati sveobuhvatna iskustva, korisnici će imati pristup podacima koje trebaju za obavljanje posla bilo kad i bilo gdje.

Organizacije već godinama skupljaju big data. Predviđa se kako će do 2020. godine opseg tih podataka iznositi 44 bilijuna gigabajta odnosno 44 zettabajta. No, to su podaci koji će se napokon moći iskoristiti razvitkom digitalne transformacije.

Kako će nove vrijednosti proizlaziti iz tih podataka – što će voditi u nove inovacije i učinkovitije poslovne procese – tehnološki sektor će primati i više investicija. Pokretat će se novi startupovi kako bi se svladali veliki izazovi omogućavanja umjetne inteligencije. Startupovi će omogućiti nove načine upravljanja podacima kao i nove analitike odnosno novije i sigurnije načine kako bi se došlo do nevjerojatnih rezultata.

Prvi 5G uređaji sljedeće godine dolaze na tržište. Ta širokopojasna mreža niske latencije i nove generacije omogućit će više spojenih uređaja, automobila i sustava – nove umjetne inteligencije, računalno učenje i računanja događat će se na rubu ekosustava – kod korisnika.

Ubrzo će se svugdje oko nas otvarati minijaturni podatkovni centri, hubovi. Samim time će gradovi postati povezaniji no ikada te će tako omogućiti pametne gradove i digitalnu infrastrukturu za koje se očekuje da će biti sve brojniji 2030. godine. To će uvelike promijeniti medicinu i industriju – mogućnost da se podaci s terena odmah na terenu i obrade te podijele ubrzat će i olakšati svakodnevni život.

Milenijalci će se malo morati pomaknuti za Generaciju Z (rođeni iza 1995. godine) koja dolazi na tržište rada, a čime će se to tržište proširiti na čak pet generacija! To će doprinijeti iznimno širokom opsegu životnih, ali i poslovnih iskustava. 98 posto Generacije Z koristilo je tehnologiju kao dio službenog obrazovanja, mnogi shvaćaju osnove kodiranja i očekuju samo najbolje tehnologije na svom radnom mjestu.

Generacija Z pokrenut će novu evoluciju u poslovnim tehnološkim inovacijama te će potaknuti više prilika za starije generacije – od razvitka tehnološke pismenosti do učenja novih tehnoloških vještina. Proširena i virtualna stvarnost će postati dio svakodnevne pojave te će smanjiti jaz u vještinama između pet generacija tržišta rada, a pritom će dati Generaciji Z brzinu i produktivnost koju zahtijevaju.

Pin It

Pretraži

© 2006 - 2020. CroPC.net

ISSN: 1846-8675