| | | |

Zašto će banke u Hrvatskoj i Europi imati poteškoća već za pet godina - komentar Daniela Döderleina (Auka)

Pin It

Daniel DöderleinDaniel Döderlein

Daniel Döderlein, izvršni direktor tvrtke za mobilna plaćanja, Auka, kaže kako će se ovaj trend koji predviđa Gartner dogoditi u Europi, uključujući i Hrvatsku, i to puno prije od predviđene 2030. godine

U početku ćemo svjedočiti promjenama u načinu plaćanja zbog regulatornih promjena i velikih tehnoloških promjena. Nova europska direktiva o plaćanju (PSD2) obvezuje banke da trećim stranama daju pristup računima korisnika. Pametni telefoni su svuda oko nas, a postoje i brojne talentirane tvrtke s odgovarajućim licencama koje su spremne ponuditi svoje usluge tržištu kroz aplikacije za mobilna plaćanja koje su mnogo bolje od onih što trenutačno nude banke. Kao što smo vidjeli širom Skandinavije, Kine a u posljednje vrijeme i u SAD-u, nove aplikacije za mobilna plaćanja mogu cijelo tržište preuzeti i u nekoliko mjeseci, ne godina.

Vidjeli smo što se dogodilo u Indiji kada je uvedena regulativa slična europskom PSD2: Google nije nimalo oklijevao te je sam predstavio aplikaciju za mobilna plaćanja nazvanu Tez. U manje od godinu dana, ona je 'skinuta' 55 milijuna puta, a nedavno su objavili i kako će tvrtka koja je upravljala Tezom sada postati dio globalnog Google Pay brenda, zajedno s Android Payom.

Stvari su zaista vrlo jednostavne. Banke moraju postati pružatelji usluga koje su svoj glavni fokus stavljaju korisnika – što znači da moraju rješavati stvarne probleme korisnika – a najjednostavniji problem koji mogu riješiti upravo su česti problemi s plaćanjima. U očaju, uglavnom zbog toga što ne mogu ponuditi dobra rješenja koja su usklađena s dugoročnim ciljevima banaka, bankama je vjerojatno primamljivo i u Hrvatskoj surađivati s igračima kakvi su Apple Pay i Google Pay.

U oba se slučaja radi o velikim brendovima koji privlače mnogo pažnje i na prvi pogled daju bankama barem neku dozu inovacije kojom se mogu pohvaliti. Banka tada može reći da je inovativna, barem zasad, uz mali rizik za svoje poslovanje u pogledu gubitka korisnika ili prihoda. Svjedočili smo već da je u kolovozu Google Pay pokrenut u Hrvatskoj, što je za ovog tehnološkog giganta bio jedan od prvih takvih iskoraka u regiji.

Međutim, banke moraju biti svjesne da ova suradnja dolazi s vrlo realnim rizikom da tehnološka tvrtka (pretpostavimo u ovom slučaju da i dalje govorimo o Googleu), u trenutku kada to bude smjela učiniti zbog PSD2 regulative, jednostavno isključi banku kao partnera iz cijelog procesa te da se umjesto toga usredotoči na model koji je postao toliko popularan u Indiji. Ove tvrtke nemaju nikakvih obaveza prema bankama – samo prema korisnicima; i bez imalo želje da ispadnem previše iskren, već znamo da tvrtke poput Googlea puno bolje od banaka znaju kako udovoljiti svojim korisnicima da oni budu sretni i kako ih zadržati.

Iz Gartnera smo tako mogli čuti da ćemo vidjeti kraj banaka do 2030. U Hrvatskoj, nakon što direktiva PSD2 bude u cijelosti implementirana, neće trebati čekati mnogo da se korisnici naviknu na bolje načine bankarstva i plaćanja. Predviđam da će se većina banaka početi suočavati s ovakvom sudbinom već i mnogo ranije, čak i oko 2023. godine – svega pet godina od danas.

Pin It

Izbor urednika...

Test: Huawei Mate 20 Pro
Porsche među telefonima
Test: Adata XPG Gammix S11 480GB SSD
warp speed među SSD-ovima
Test: QBrick System One
prvi i zadnji kovčeg za alat koji ćete trebati
Test: Einhell VARRITO
jedan za sve
Test: Oral-B Genius 10000N
pametno pranje zubi
View this post on Instagram

A post shared by CroPC.net (@tehnologija) on

Traži... Pretraži CroPC

© 2006 - 2019. CroPC.net

ISSN: 1846-8675