Kompare
Featured

Intervju: Igor Pavleković, direktor Tech dijela WinDays17 konferencije

Igor Pavleković
Igor Pavleković
Igor Pavleković

U susret 17. po redu WinDays konferencije obavili smo razgovor direktorom Tech dijela konferencije Igorom Pavlekovićem

Što se promijenilo od zadnjih WinDaysa i kako Microsoft reagira na trendove IT tržišta?

U tehnologiji je jedna godina puno te je razumljivo da svake godine uvodimo niz promjena. Kad sada gledam 17 godina unazad, koliko WinDaysi postoje, mogu reći kako su na samim počecima svi očekivali čuti novosti koje dolaze iz Microsofta, kako bi vidjeli nove tehnologije koje ćemo predstaviti našim korisnicima i partnerima. Sjećam se kako su se iščekivali WinDaysi na kojima smo predstavljali nove verzije operativnih sustava, razvojnih alata ili alata za produktivnost. Tijekom vremena, nove su tehnologije postale dostupne korisnicima odmah nakon predstavljanja, pa nije bilo potrebno čekati Konferenciju kako bi sudionici dobili probnu verziju i vidjeli što je Windows 7 ili Office 2010 donio korisnicima. Danas korisnici mogu sudjelovati u razvoju proizvoda, mogu biti beta testeri proizvoda, ali odmah i po predstavljanju mogu putem Interneta preuzeti softver i početi ga odmah koristiti. Društvene mreže, web stranice za edukaciju općenito današnji povezani računalni svijet omogućuje da korisnici već danas znaju kako će izgledati buduće izdanje nekog od našeg proizvoda. Na primjer, 11. travnja 2017. na tržište izlazi nova verzija Windows 10 operativnog sustava, naziva "Creators update", no naši korisnici već danas, ukoliko su uključeni u program "Windows Insiders" rade na budućoj verziji operacijskog sustava.

Zbog svega navedenog format WinDays konferencije smo morali mijenjati tijekom vremena. Zato smo posljednjih godina, prilikom kreiranja sadržaja postepeno izbacivali predavanja "što je novo" ili "predstavljanje novih funkcionalnosti", te se orijentirali na predavanja koja pokazuju sudionicima kako iskoristiti tehnologiju u svrhu poboljšanja poslovne produktivnosti, odnosno bržeg i jednostavnije postizanja poslovnih ciljeva, a to je upravo misija Microsofta danas.

Jedna od tema konferencije je i sveprisutna digitalna transformacija kroz koju prolaze tvrtke diljem svijeta. Microsoft je odavno prepoznao promjene u industriji, te se je promijenio iz tvrtke koja korisnicima nudi namjenski softver ili poslužitelje u tvrtku koja zajedno s korisnicima kreira poslovna rješenja specifičnih poslovnih problema. To je velika promjena koju je Microsoft napravio i polagano naši korisnici postaju svjesni toga. Ja svakodnevno razgovaram s poslovnim korisnicima, i vrlo često nailazim na čuđenje kad zatražim sastanak s voditeljem ljudskih potencijala u nekoj tvrtki, jer je percepcija da Microsoft mora razgovarati s IT odjelom vezano uz Microsoft Office i Microsoft Windowse. No, nakon takvog sastanka na kojem mi prezentiramo našu viziju odjela ljudskih potencijala vrlo često taj voditelj odjela vidi kako s Microsoftom može postići svoje vlastite ciljeve napretka svog odjela, te da Microsoft nije kompanija koja nudi samo Office i Windowse, već da možemo biti i generatori ideja i pokretači digitalne transformacije zajedno s poslovnim odjelima kojima je IT samo alat a ne i svrha postojanja. Dakle imamo sposobnost i reference pomoći korisnicima u njihovim poslovnim transformacijama bilo da se radi o transformaciji i optimizaciji poslovnih procesa, osposobljavanju i osnaživanju zaposlenika, transformaciji proizvoda i usluge do zaista kreiranja novih i inovativnih poslovnih modela. To je nešto što smo gradili godinama i nastavit ćemo raditi u tom smjeru.

Microsoft očito nije samo pružatelj usluga i proizvoda već partner pri iznalaženju raznih poslovnih rješenja. No bez obzira što razgovarate s raznim odjelima od marketinga, ljudskih resursa, financija i sl, ipak vaš kontakt i dalje ostaje IT odjel. Koja je danas njihova uloga, vidite li neke promjene?

Vidim kako IT odjeli polagano prepoznaju i vide što se dešava oko njih i polagano se počinju prilagođavati. Ja bih volio vidjeti više proaktivnosti s njihove strane i transformaciju samih IT odjela, pri čemu bi oni bili ti pokretači ideja i proaktivnosti prema svojim koriscnicima, odnosno poslovnim odjelima u tvrtkama. Ovako, još uvijek se dobiva dojam kako su IT odjeli tromi, spori i usporavaju razvoj poslovanja, umjesto da oni budu pokretači. I upravo tu Microsoft može pomoći, kako poslovnim, tako i IT odjelima u digitalnoj transformaciji poslovanja.

Primjerice, način rada koji nam je svima poznat u privatnom svijetu, Microsoft je prebacio u poslovni svijet. To znači da ako meni privatno treba aplikacija recepata za pripremu večere, na bilo kojem uređaju kojeg posjedujem, ja ću otići u trgovinu aplikacija, pronaći je, pokrenuti i započeti kuhati večeru – dakle, radi se o nekoliko minuta posla. Upravo Microsoft to primjenjuje u poslovnom svijetu - korisnik koji treba aplikaciju, na primjer, za nadzor marketinških kampanja odlazi na portal poslovnih rješenja, pronalazi odgovarajuće rješenje i kroz nekoliko minuta ga je spreman početi koristiti. Ovakav način razmišljanja i rada omogućuje računalni oblak koji omogućava IT odjelima brzu i sigurnu primjenu odgovarajućih rješenja na poslovanje.

To je samo jedan dio vizije koju Microsoft kao kompanija ima u današnjem svijetu digitalne transformacije u kojem se pozicionira kao predvodnik generatora ideja, tehnoloških rješenja, inovacija i trendova.

Što možemo očekivati od predavanja s naglaskom na otvoreni kod koji je i ove godine istaknut? Što biste iz ovog niza predavanja izdvojili i preporučili?

Predavanja vezana uz otvoreni kod su nešto što je na WinDays konferenciji prije 5-6 godina bilo nezamislivo. Postojalo je rivalstvo između IT stručnjaka okupljenih oko Microsoft tehnologija te s druge strane Linux korisnika. No, Microsoft više nije takva kompanija. Open source je nešto što smo kao kompanija prigrlili i poštujemo ga. Primjera ima podosta, a jedna od posljednjih vidljivih akcija koje smo napravili u tom smjeru je otvaranje koda Xamarin platforme koju smo kupili početkom prošle godine.

Slijedom tog, smjera želio sam okupiti što veći broj predavača i zanimljivih predavanja koja se bave otvorenim kodom. Iako moram priznati da je na početku, komunicirajući s istaknutijim ljudima u hrvatskoj OSS zajednici, trebalo proći neko vrijeme da nestane sumnjičavost te da zaista počnemo otvoreno i konstruktivno pričati o potencijalnim temama i suradnji. Iako mi je želja bila okupiti veći broj predavanja na temu otvorenog koda, mislim da ćemo ove godine zaista pokazati kako su teme otvorenog koda zaista dobro došle na WinDays konferenciji i nadam se da ćemo dogodine imati još više predavanja na ovu temu.

Zanimljivija predavanja koja bih želio izdvojiti su Linux on Azure, SQL Server loves Linux, te "Infrastructure as Code i configuration management", iako se tema otvorenog koda provlači i kroz dosta ostalih predavanja bilo da su namjenjena za razvojne ili sistemske inženjere. Također, volio bih istaknuti okrugli stol koji ćemo održati upravo na temu otvorenog koda i Microsofta na kojem će sudjelovati govornici iz tvrtke RedHat, Microsofta te kolega iz open source zajednice. RedHat je danas sa svojim proizvodima percipiran kao de facto standard u velikim poslovnim sustavima. Oni su prepoznali Microsoft kao snažnog partnera i pružatelja javnih usluga u oblaku ponudivši ponudu svojih proizvoda na Microsoft Azure platformi. Predstavnici RedHat-a će na konferenciji svojim predavanjima i sudjelovanjem na okruglim stolovima uvelike obogatiti sadržaj, ali i poduprijeti Microsoftovu predanost otvorenom kodu na ovogodišnjoj konferenciji.

WinDaysi su nas prošle godine iznenadili odličnom lokacijom na otoku Sv. Nikola. I ove godine smo tamo, ukratko kakve novosti možemo očekivati?

Da, lokacija u Poreču na otoku Sv. Nikola, odnosno kako ga mi zovemo WinDays otok, pokazala se kao pun pogodak. Posjetitelji su pozdravili promjenu lokacije, ali i izbor lokacije, stoga smo i ove godine Konferenciju odlučili održati na istoj lokaciji. Kako je logistički zahtjevno Konferenciju održavati u potpunosti na otoku, neki logistički izazovi koje smo uvidjeli prošle godine, ove će godine biti ispravljeni.

Što se samog sadržaja WinDays17 Technology konferencije tiče uveli smo nekoliko promjena i noviteta. Format predavanja od 30 minuta pokazao se kao pun pogodak. S njima nastavljamo i ove godine, a ta nam promjena omogućuje da imamo više predavanja tijekom Konferencije. No naravno, za predavanja koja su naprednija i važnija i dalje ostaje format predavanja od 45 minuta. Promjena je također da smo Technology Keynote predavanje prebacili na termin nakon Središnje svečanosti, u srijedu.

Ove godine u posebnom smjeru naziva Digital, pokazat ćemo primjere tvrtki koje su se digitalno transformirale, odnosno posebno istaknute primjere korištenja tehnologije na novi način. U svakom slučaju, imamo jako puno za pokazati u jako malo vremena, spremamo intenzivna tri dana predavanja, zabave i druženja posjetiteljima WinDays17 Technology Konferencije.

Zabava je standardni dio konferencije, kakav je plan ove godine?

Naravno, osim samog predstavljanja novih tehnologija, Konferencija na jednom mjestu okuplja svu Microsoft zajednicu. To je izuzetno dobra prilika za nova poznanstva, obnovu starih, sklapanje novih poslovnih veza, ali naravno i opuštanje.

Konferencija počinje u utorak, 25. travnja i te večeri smo sudionicima Business dijela konferencije osigurali zabavu uz Kedžu i Zsa Zsa.U srijedu, nakon što zatvorimo izuzetno bogat dan zbivanjima, na večernjoj zabavi će nas zabavljati megapopularni S.A.R.S. Siguran sam kako će njihov odabir biti pun pogodak za naše sudionike, te očekujem odličnu svirku i dobru zabavu do kasno u noć. Zadnju večer, u četvrtak će nas zabavljati zagrebački cover band "The Second Hand Band" koji će zagrijati atmosferu obradom najpoznatijih hitova svjetske glazbene scene. Naravno, ne sumnjam da će naši partneri i sponzori konferencije dodatno osigurati razna zabavna zbivanja i nagradne igre.

U svakom slučaju, niti ove godine naše sudionike nećemo razočarati kvalitetnim sadržajem, ali niti zabavom! Vidimo se na WinDays otoku.

Zadnje recenzije

Igrali smo

PARTNERI

A1
Adriatic
AKD
Algebra
Bosch
Huawei
HT
IN2
Infodom
Infodom
Lenovo
Njuškalo
Telemach
Einhell

ISSN: 1846-8675

© 2006. - 2024. CroPC.net

                    

Preporučujemo: cyber_FolksTemplatePlazza

CroPC.net upotrebljava internetske kolačiće (eng. cookies). Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.