| | | | |

powered_by_lenovo_2020 Intervju: Marko Sever - iz ICT-a u poljoprivredu - CroPC.net

Intervju: Marko Sever - iz ICT-a u poljoprivredu

Marko Sever - po stuci fizičar s velikim iskustvom u ICT-u

Povodom nadolazeće MobilityDay 2016 konferencije, dobili smo priliku porazgovarati s jednim od predavača - Markom Severom koji je nakon dugo godina Microsoft zamijenio radom na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu

MobilityDay konferencija je vodeća ICT i poslovna konferencija SEE regije u području računalnog oblaka, primjeni mobilnih rješenja, novih tehnologija i njihove primjene u poslovanju, obrazovanju i svakodnevnom životu. Iz godine u godinu donosi informacije o najnovijim trendovima, u ovom segmentu, u svijetu. Središnja tema Mobility Day 2016 konferencije je MOBILNOST POSVUDA - kontinuitet poslovanja i povećanje produktivnosti upotrebom mobilnih cloud rješenja, te njihova upotreba u poslovanju, u privatnom životu i obrazovanju.

Jedan od predavača je i Marko Sever - po stuci fizičar s velikim iskustvom u ICT-u. Marka znamo kao dugogodišnjeg djelatnika Microsofta, a prije nekoliko godina otišao je raditi na obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Eko Sever.

1. Nakon Microsofta, otišli ste u poljoprivredu, od kuda takav zaokret?

Pa to nije bilo teško. Ipak se radi o mojoj obitelji koja se bavi poljoprivredom zadnjih 16 godina, tako da je bilo pitanje vremena kada će se to dogoditi. Sjećam se nekoliko kolega u Microsoftu koji su me svakih par mjeseci pitali na hodniku „Ti još uvijek ovdje radiš?“ jer se nisu mogli čuditi kako netko sa mojim mogućnostima ne radim u poljoprivredi od početka, jer većina IT-evaca želi u poljoprivredu, jer smatraju da je to divota za dušu i odmor. Posao je naporan, fizički, a ponekad i stresan, ali jednostavno rad u prirodi je prekrasan. Ideja mi je bila pomoći obitelji da podignemo kvalitetu poslovanja i da se posvetimo sve više izvozu na tržišta EU, a ujedno i na EU projekte koji uvelike omogućuje brži i veći razvoj poslovanja u poljoprivredi.

2. Prošle ste godine bili najbolji OPG, u čemu je tajna?

Tajne nema. Samo ustrajnost i potpuni fokus na proizvodnju. Kvaliteta je izrazito bitna i ne odustajati od iste. Morate biti u tome duhom i tijelom. Jednostavno se posvetiti tom poslu i u konačnici će se vrijednost poslovanja pokazati i drugi će ju primijetiti, cijeniti, pa na kraju i vrednovati.

3. Ove godine na MobilityDay konferenciji govorite o ICT-u i poljoprivredi, gdje vi vidite tu vezu?

Veza se nalazi u tome da poljoprivrednici imaju veliku potrebu za povezivanje raznih podataka u svojem poslovanju i proizvodnji. IT omogućava poljoprivrednicima da povećaju prinose i smanje troškove te da mogu direktno potrošačima dijeliti sve informacije o njihovim proizvodima. Puno je lakše direktno prodavati svoje proizvode nego što je to ikada bilo i dugoročno vidim da zahvaljujući IT tehnologijama većina proizvedene hrane kod malih OPG-ova će direktno ići prema potrošačima bez potrebe za otkupljivačima i velikim trgovinama. Trgovački lanci će se zadržati u velikim urbanim sredinama, ali do 20% tržišta vjerujem da će držati male specijalizirane trgovine i direktna prodaja OPG-ova.

4. Mobilnost je u fokusu MobilityDay konferencije, kako vidite budućnost ICT-a?

Budućnost ICT-a vidim isključivo u mobilnim tehnologijama, gdje sve informacije moraju biti dostupne trenutno i na svakoj lokaciji koja je potrebna poljoprivredniku, pa i usred polja udaljenog od najbliže kuće kilometrima, usred bespuća. Jako je izrazito bitno da Internet signal postane dostupan jednakom kvalitetom u sredini ničega, na pojedinom polju, kao što je u centru Zagreba. Imamo još dugo da to postane realnost, ali približavamo se tome. Skupljanje podataka, povezivanje i automatsko razumijevanje u raznim situacijama je budućnost ICT-a u poslovanju, pogotovo u poljoprivredi.

Na konferenciji MobilityDay Marko će nam održati predavanje "Što ICT znači za poljoprivrednu proizvodnju?".

Pin It

Pretraži

© 2006 - 2020. CroPC.net

ISSN: 1846-8675