Njuškalo

Intervju: Tomislav Tipurić, direktor sadržaja konferencije WinDays

I ove godine CroPC je medijski pokrovitelj konferencije WinDays
I ove godine CroPC je medijski pokrovitelj konferencije WinDays
I ove godine CroPC je medijski pokrovitelj konferencije WinDays

I ove godine CroPC je medijski pokrovitelj konferencije WinDays, tim povodom razgovarali smo s direktorom sadržaja konferencije Tomislavom Tipurićem

1. Već ste godinama direktor sadržaja konferencije, kakvo je stanje s WinDaysima kroz ovo vrijeme?
WinDays konferencija je najvažniji poslovno-tehnološki događaj u regiji koji se održava već 16. godinu zaredom i kao takav je postao dobro uhodani projekt. Ipak, svakoj novoj konferenciji pristupamo poprilično ozbiljno i to vrlo brzo nakon završetka prethodnog izdanja jer su pripreme uistinu dugotrajne. Meni osobno ovo su 10. WinDaysi i prošao sam razne funkcije, od tzv. voditelja dvorane, osobe zadužene za radionice, predavača, direktora sadržaja Technology dijela na tri izdanja pa do uloge direktora sadržaja cijele WinDays konferencije posljednje 3 godine. WinDaysi su se u tih 10 godina poprilično mijenjali te su iz konferencije, koja je bila zanimljiva prvenstveno IT zajednici, izrasli u događaj koji mijenja Hrvatsku te unaprjeđuje naše gospodarstvo i društvo u cjelini.

2. Organizacija je sigurno i inače zahtjevna, jesu li sada nužni veći napori?
Organizacijski tim radi sustavno i organizirano tako da ne mogu reći da smo imali nekih nepremostivih problema u pripremi konferencije. Postoje uvijek, naravno, razni izazovi, oko usklađivanja predavanja i predavača, odabira najpoželjnijih termina, otkazivanja u zadnji čas kada se mora brzo reagirati kako bismo osigurali kvalitetu sadržaja. Svake je godine izazov odabrati između mnoštva predavanja jer radi velikog broja prijedloga moramo raditi detaljnu selekciju i odabrati najbolje i najzanimljivije. Dodatno, na Technology dijelu smo uveli i različito trajanje predavanja kako bismo svakoj temi posvetili taman onoliko vremena koliko zaslužuje, što je uvelo popriličnu kompleksnost kod slaganja rasporeda. Imamo i novu lokaciju - prvi puta smo na otoku što je svojevrsni izazov zbog logistike, ali istovremeno i velika i zanimljiva novost za sudionike konferencije.

3. Recite nam više o novoj lokaciji konferencije.
U svome hujanju po Istri (i Kvarneru) WinDaysi su se odlučili smjestiti na svoju četvrtu lokaciju. Nakon nekoliko godina u Umagu, Konferenciju “selimo” na otok Sv. Nikola u Poreču, a WinDaysi će biti prva ovako velika konferencija u hotelu Valamar Isabella Island Resort, otvorenom prošle godine. Vjerujem da će se ugodan ambijent WinDays otoka, kao i sam Poreč svidjeti sudionicima, jer, kao i uvijek, ova je odluka inicirana upravo željom sudionika koji su u prošlogodišnjim anketama izrazili želju posjetiti WinDayse na nekom novom mjestu.

I ove godine CroPC je medijski pokrovitelj konferencije WinDays

4. I ove godine prvo starta Business dio konferencije, znači prošlogodišnje preslagivanje se pokazalo kao pun pogodak?
Upravo tako, tome u prilog ide i prošlogodišnja dupkom puna središnja svečanost. Sudionici poslovne konferencije mahom su ljudi sa čela hrvatskih i regionalnih tvrtki te politički čelnici kojima su početak i kraj tjedna poprilično ključni za poslovanje. S druge strane, publika tehnološkog dijela na WinDayse dolazi radi edukacije, ali i druženja te joj bolje odgovaraju termini koji idu prema kraju tjedna. Također, smatramo da je važno stavljati u fokus ključna gospodarska pitanja te stvarati ideje koje se uz pomoć tehnologije mogu brzo i uspješno implementirati. Ključna tema ove godine je stvaranje uvjeta za razvoj i privlačenje talenata, što je osnovni preduvjet za brži gospodarski razvoj. Iz ove teme proizlaze tri tematske cjeline koje čine program konferencije: stvaranje i usvajanje kulture uspjeha, privlačenje stranih investicija te stvaranje novih i transformacija postojećih tvrtki.

5. Business dio stavlja naglasak na gospodarski razvoj, nekako se on često stavlja u negativan kontekst, ukratko kako Vi vidite mogućnosti u Hrvatskoj?
Naglaskom na teme gospodarskog razvoja upravo želimo poslati pozitivnu poruku da Hrvatska ima odličnu perspektivu u što uistinu vjerujem. Predavači i panelisti zapravo imaju glavni zadatak pokazati i dokazati da je u Hrvatskoj stvarno moguće uspjeti, ako poduzmemo određene korake, naravno. Cilj Business konferencije je da razgovaramo o preduvjetima i koracima potrebnima kako bi Hrvatska mogla iskoristiti svoj potencijal i resurse te postati zemljom znanja i inovacija. Osobno smatram da su najvažniji preduvjet napretka i bolje konkurentnosti Hrvatske implementacija modernih tehnologija u poslovanje privatnog i javnog sektora te stvaranje obrazovane radne snage. Također, Business konferencijom želimo naglasiti nužnost povezivanja svih industrija s hrvatskim ICT sektorom s ciljem razvoja gospodarstva, privlačenja investicija i povećanja konkurentnosti na globalnom tržištu. Mislim da smo ove godine skupili poprilično jaku domaću i stranu ekipu predavača i sudionika okruglih stolova – od Nenada Bakića, Emila Tedeschija, Michaela Georga Muellera, Željka Kukurina, ministara Šustara i Horvata, preko naših Microsoftovaca Anthonya Salcita i Jesusa Serrana Castra sve do Grahama Browna Martina, poznatog po svojim provokativnim i izazovnim idejama o budućnosti obrazovanja.

6. WinDays16 Technology konferencija dolazi u novom, osvježenom izdanju, što nas to očekuje?
Megatrendovi koji vladaju IT industrijom već godinama prouzrokovali su pojavu trenutačno najpropulzivnije grane primijenjenog IT-a – digitalnog marketinga ili jednostavno digitala. U skladu s time tehnološki je dio konferencije ove godine obogaćen predavanjima koja posvećenima upravo ovoj tematici. Priključit će nam se i Stefan Kniess, CEO Geometrya u Njemačkoj, specijalist u razumijevanju ponašanja potrošača tijekom donošenja odluke o kupnji i lokalni znalci Ivan Brezak Brkan, Luka Abrus te posebna gošća Lana Jurčević, a u okviru realizacije smjera digitalnih predavanja neizostavna je bila pomoć Ide Pandur i Velimira Žagara iz agencije ENTG. Drugi novitet svakako je smjer rješenja otvorenog koda, koji s obzirom na novo Microsoftovo usmjerenje prema open source zajednici i nije pretjerano iznenađenje te oslikava sliku jednog novog, drugačijeg, otvorenijeg Microsofta, a WinDayse otvara apsolutno svim IT inženjerima naše regije, koju god tehnologiju koristili. Uz sve novosti tu su nam naravno i naše tradicionalne teme vezane uz Microsoftove proizvode. Azurea, Officea 365, EMS-a, Visual Studia, .NET-a, novih Windows Servera i System Centra, Dynamics linije proizvoda i brojnih drugih noviteta neće nedostajati. Poznato/nepoznato društvo vrhunskih predavača s nama je i ove godine – Sander Berkouwer, Can Bilgin, Aleksandar Drašković, Damir Dobrić, Dragan Jelčić, Adis Jugo, Alex Mang, Luka Manojlović, Ivica Ostojić i svi ostali (ove ih je godine više od 130) napravit će od WinDays otoka pravi mali tehnološki raj.

7. Zabava je standardni dio konferencije, kakav je plan ove godine?
Pa rekao bih da nije samo standardni, nego i izrazito važan velikoj većini naših sudionika. Ove ćemo godine za olakšano kretanje po otoku imati na raspolaganju WinDays Bike koji će biti na raspolaganju tokom cijele konferencije. Punktovi za preuzimanje bicikala nalazit će se ispred hotela Isabella i Castle dvorana. WinDays Gaming zona, kao i svake godine, bit će pravo mjesto za opuštanje moždanih vijuga i razonodu. Uz casual igranje, oni natjecateljski raspoloženi moći će sudjelovati i u mini turnirima koji će se odvijati tijekom svakog dana trajanja konferencije na dvije Xbox One konzole, a prijaviti se mogu svi posjetitelji konferencije. Uz to, tu su naravno nezaobilazni partyji gdje će nas zabavljati Ante Gelo i njegov bend na Business dijelu odnosno Whatta band i Queen Real Tribute bend na Technologyu.

Zadnje recenzije

Igrali smo

PARTNERI

A1
Adriatic
AKD
Algebra
Bosch
Huawei
HT
IN2
Infodom
Lenovo
Njuškalo
Telemach
Einhell

ISSN: 1846-8675

© 2006. - 2024. CroPC.net

                    

Preporučujemo: cyber_FolksTemplatePlazza

CroPC.net upotrebljava internetske kolačiće (eng. cookies). Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.