Huawei

Naših prvih 10 godina!

Portal CroPC se tijekom godina svoga rada mijenjao vizualno, sadržajno, tehnološki,...

Portal CroPC se tijekom godina svoga rada mijenjao vizualno, sadržajno, tehnološki,...

Portal CroPC ove godine obilježava 10 godina svoga rada i postojanja, prođite s nama kroz naše najzanimljivije trenutke i prisjetimo se kako je sve krenulo

Početak portala CroPC seže u sada već daleku 2006. godinu. Iako se i nekoliko godina prije „kuhala“ ideja o otvaranju tehnološkog portala te je i bilo nekoliko svojevrsnih projekata, pravi CroPC službeno je krenuo sa radom 28. svibnja 2006. godine. Tih proljetnih dana Hrvatski internetski prostor postao je bogatiji za jedan novi i drugačiji tehnološki porta. Njegov osnivač i glavni urednik, a tada i jedini novinar bio je tada učenik trećeg razreda osječke III. gimnazije. Ideja, ambicija, entuzijazam i želja za pokretanjem ovakvog medija stvorila se iz moje neutažive oduševljenosti tehnologijom. Tada, ali i sada, konzumirao sam na „tone“ sadržaja tehnološke tematike, nastojao sam biti među prvima koji bi saznao nešto novo i tada to svojim riječima prenio čitateljima portala. Portal CroPC je u početku bio temeljen na običnom HTML-u, a svako dodavanje novih sadržaja doslovce je zahtijevalo po nekoliko sati rada. Jedna od činjenica na koju sam izuzetno ponosan je da je CroPC kompletno razvijan samostalno! Dakle, sve što se tada, ali i sada može vidjeti rezultat je našeg rada, truda i znanja. Prve stranice portala CroPC.net pisao sam u HTML-u uz pomoć običnog editora teksta, dok sam grafičke elemente samostalno crtao u brojnim grafičkim alatima. Svoju formu u „običnom“ HTML standardu CroPC je zadržao do sredine 2007. godine, a tada zbog sve većeg broja čitatelja i shodno tomu sve većim zahtjevima pružamo sve više sadržaja te pribjegavamo trendu koji je danas gotovo jasan kao „dobar dan“ u razvoju weba. Naime, u drugoj polovici 2007. godine CroPC selimo na CMS platformu, tj. na platformu za upravljanje sadržajima. Prvu platformu samostalno razvijamo i njoj ostajemo vjerni kakvih godinu dana, a od 2008. godine pribjegavamo komercijalnim rješenjima kakvima se služe i milijuni drugih medija u svijetu.

Prve godine su sigurno presudne u svakom poslu, a tako je bilo i sa portalom CroPC. Na sreću, naš medij „zapljusnuo“ val pozitivnih ideja, entuzijazma, rada, ali i brojnih suradnji. Tada sam kao osnivač portala već na drugoj godini Elektrotehničkog fakulteta u Osijeku, a pored fakultetskih obaveza uspješno vodim i CroPC. U pogledu „ljudstva“ na portalu CroPC oduvijek je bilo dinamično. Kroz portal je prošlo kakvih 15 ljudi, a u povremeno/stalnom sastavu uvijek je tu troje, četvero ili petero ljudi, uključujući i mene, kao glavnog urednika, osnivača. Od 2008. godine CroPC dižemo na jednu višu instancu, pa tako pohodimo i prve tehnološke događaje po Hrvatskoj, ali inozemstvu. Sponzoriramo i medijski pratimo već 10-ak događanja, a CroPC postaje sve renomiraniji mediji na hrvatskoj medijskoj sceni. Jedan od nama, ali sigurno i svakom mladom mediju, zanimljivih i poticajnih trenutaka jesu citiranja. CroPC se spominje kao relevantan izvor vijesti u brojnim tiskanim medijima, ali i na radijskim postajama, pa i u TV prilozima. Do 2010. godine CroPC će se dodatno proširiti te će osim donošenja aktualnih vijesti početi aktivno testirati uređaje, obrađivati tematske osvrte i helpdesk tematiku, uvesti kategoriju „Tech plus“ sa dodatnim sadržajima, itd. Paralelno s razvojem medijskog djelovanja, razvijamo i tehnološku podlogu portala CroPC, pa tako eksperimentiramo sa serverima, sustavima za upravljanje sadržaja, dizajnom. CroPC je do kraja 2010. godine prepoznat od svih relevantnih tvrtki iz tehnološkog segmenta, kako iz inozemstva, tako i iz Hrvatske. Osim tvrtki koje su podržale naš rad i prepoznale nas kao relevantan medij, suradnja nam je ponuđena i sa brojnim domaćim medijima gdje povremeno ili redovno pišem kao suradnik, razmjenjujemo sadržaje.

Iako su nam sve godine u ovih 10 iznimno važne, nekoliko njih bile su nam bitnije. Jedna od takvih je godina 2012. Te godine zbog trenda mobilnog surfanja predstavljamo mobilnu inačicu portala CroPC. Statistike su već tada pokazivale da svaki 5 posjetitelj na portal stiže mobilnim telefonom. Sljedeća 2013. godina postaje obilježena dvama iznimno važnim događajima. Prvi je naše proširivanje medijskog djelovanja na automobile. Od tada do danas iza nas je 50.000 kilometara prijeđenih testnim automobilima, a testirali smo, isprobali, vozili se i prošli kilometara i kilometara sa gotovo 50 vozila! Svi naši osvrti, kao i galerije dostupni su vam u našoj Autozoni. Drugi je događaj 2013. godine „prelomio“ naš rad. Naime, od ožujka 2013. godine imamo – tiskano izdanje! U suradnji sa dnevnim novinama Glas Slavonije svaki tjedan, petkom, donosimo najzanimljivije sadržaje na nekoliko stanica novina. Glas Slavonije uskoro će napuniti 100 godina svoga izlaženja, a suradnja sa tako renomiranim i dugovječnim medijem za nas je posebna čast!

Recentnije godine provodimo u brojnim testovima uređaja, testovima automobila, tematskim osvrtima i tekstovima koji bilježe brojna čitanja. Osim toga, 2014. godine postajemo medijski pokrovitelj WinDays konferencije, zasigurno najvažnijeg događanja naših prostora u pogledu tehnoloških trendova, poslovanja i obrazovanja. Iste godine smo nakon gotovo sedam godina osvježili i logotip medija CroPC koji je i danas aktualan, a u tehnološkom pogledu portal samo učinili responzivnim, a brojke govore da svaki 4 posjetitelj na portal stiže s mobilnih uređaja. U sadržajnom pogledu pratimo moderan životni stil i stanovanje, tako da često pišemo i teme koje tehnologiju donose u životni prostor. Prošlu godinu, 2015. obilježili smo nikad uspješnijim radom u svakom pogledu, a rast je gotovo 30-postotan. Sudeći po trendovima kojima smo krenuli u 2016. godinu taj će se trend zasigurno i nastaviti. Ovu nam je 2016. godinu odmah na početku obilježio odlazak na CES 2016. Imali smo mogućnost od strane organizatora biti pozvani i medijski pratiti najveću svjetsku konferenciju zaljubljenika u tehnologije, a upravo je poziv i odlazak na CES 2016 nekako kruna za 10 godina rada. Biti priznat, kako od stane domaćih čitatelja, medija i tvrtki, tako i od inozemnih nekako je i bio cilj na početku kada sam osnovao CroPC.

U sljedećih 10 godina želim nam jednako uspješan rad, na radost, kako nas, tako i vas dragi čitatelji.

Glavni urednik,
Marin Režić, mag.ing.el.

P.S: Za kraj evo nekoliko činjenica koje će vam bolje vizulazirati naših 10 godina i stvari koje su se pojavile ili postale popularne tek u godinama iza našeg početka rada:

 • Windws XP je još bio aktualan operacijski sustav
 • Apple još nije imao iPhone ili iPad
 • Android još nije postoajao
 • Twitter još nije bio ni u povojima
 • Facebook je tek kretao u svoj globalni pohod
 • YouTube je tek kretao sa svojom popularnošću
 • Još smo imali BenQ Siemens telefone
 • Kao i Sony Ericsson mobitele
 • Nokia je bila san svakog tech zaljubljenika
 • Preglednik Chrome još nije postojalo, a Internet Explorer je bio dominantan
 • ADLS je još imao brzine mjerene Kbit/s (prva naša veza bila je 512/64 Kbit/s)
 • Mobiteli su bili što manji to bolji (i skuplji)
 • Dnevnik je još kretao u 19.30
 • Hrvatska nije bila u krizi i recesiji (bar su tako pričali)

Recenzije

Igraš? Pročitaj naše recenzije igara

Linker

Einhell

Poslovi

Cijelu ponudu poslova pogledajte ovdje.

Huawei

ISSN: 1846-8675

© 2006. - 2023. CroPC.net

                    

Preporučujemo: Avalon

Speedtest

ISSN: 1846-8675