| | | |

powered_by_lenovo_2020 Intervju: Joško Mrndže, direktor Googlea za regiju Adriatics - CroPC.net

Intervju: Joško Mrndže, direktor Googlea za regiju Adriatics

Pin It

85 posto potrošača koristi web kao prvi izvor informacija, a kada je u pitanju turizam njih čak 95 posto destinaciju bira i provjerava online85 posto potrošača koristi web kao prvi izvor informacija, a kada je u pitanju turizam njih čak 95 posto destinaciju bira i provjerava online

Direktor Googlea za regiju Adriatics, govori o budućnosti internetskog oglašavanja, ulozi weba u turizmu, malim i srednjim poduzetnicima te razvoju hrvatske ICT scene

Prema podacima s kojima raspolaže internetski div Google u Hrvatskoj je osam od deset potrošača na internetu svakodnevno, 85 posto potrošača koristi web kao prvi izvor informacija, a kada je u pitanju turizam njih čak 95 posto destinaciju bira i provjerava online. Joško Mrndže, direktor Googlea za regiju Adriatics govori o novim trendovima, onome što internet donosi poduzetnicima i budućnosti online oglašavanja.

Što očekuje poslovnu zajednicu u 2016. godini?
S obzirom na brzinu kojom se tehnologija razvija i niz faktora koji utječu na njenu primjenu u lokalnom gospodarstvu, teško je i nezahvalno davati bilo kakve prognoze pa makar one bile na “samo” godinu dana. Stoga bi umjesto o konkretnim očekivanjima radije govorio o vlastitim željama za 2016. godinu. Sve to naravno u okviru industrije iz koje dolazim - internet tehnologije.

Kakvo je stanje s Internet trgovinom?
Tema koja je aktualna u poslovnoj zajednici posljednjih nekoliko godina, a za koju se nadam da će napraviti veliki iskorak u 2016. godini jest internet trgovina. Poznato nam je da Hrvati kupuju putem interneta, no još uvijek većina tih kupnji se odvija u stranima internet trgovinama. Prema podacima istraživanja Consumer Barometer kojeg smo proveli ove godine, 74% korisnika interneta u Hrvatskoj kupuje online, od čega se 50% odnosi na odijeću i obuću, 19% na elektroničke uređaje, 18% na proizvode za ljepotu i njegu te 13% na knjige te CD i DVD medije. Među razlozima zašto se odlučuju na kupnju iz inozmestva, 46% domaćih ispitanika navelo je da kupuje u stranim internet trgovinama zbog povoljnijih ponuda, a 37% jer u stranim internet trgovinama nailaze na širu i raznolikiju ponudu nego u loklanim web shopovima. Istovremno, 16% ispitanika je navelo je nemogućnost dostave u Hrvatsku kao jedno od najčešćih problema s kojim se susreću. Uvjeren sam da u ovim podacima postojeći i budući internet trgovci vide poslovni potencijal te se s veseljem očekujem promjene koje nas očekuju.

Koji biste od trendova nekako posebno istaknuli?
Trend koji će zasigurno obilježiti 2016. godinu je mobilni internet. Već niz godina možemo ćuti da je upravo iduća godina - godina mobilnog interneta. Istovremeno, podaci pokazuju da je mobilni internet već odavno tu. Na pitanje koje elektnoičke uređaje koriste, 61% naših ispitanika odgovorilo je da koristi pametni telefon, a 69% njih da koristi prijenosno ili desktop rečunalo. Istovremeno, 38% ispitanika tvrdi da koriste oba uređaja ravnomjerno. Ako se ovaj trend nastavi već 2016. možemo očekivati da će biti više pametnih telefona nego prijenosnih i desktop računala te da će Hrvati češće korisiti pametni telefon nego računalo. I na ovom području pokazalo se da korisnici brže i masnovnije usvajaju nove tehnologije nego poslovni sektor te stoga očekujem da će poslovna zajendica odgovoriti s velikim brojem inovacija na tom području. Ne samo da će privatne i javne tvrtka te javna uprava nastaviti prilagođavati svoje web stranice mobilnim i tablet uređajima, već da ćemo dobiti sve više novih mobile first servisa i usluga koje će nam olakšati svakodnevni život i komunikaciju.

Pin It

Izbor urednika...

Test: Huawei Mate 20 Pro
Porsche među telefonima
Test: Adata XPG Gammix S11 480GB SSD
warp speed među SSD-ovima
Test: QBrick System One
prvi i zadnji kovčeg za alat koji ćete trebati
Test: Einhell VARRITO
jedan za sve
Test: Oral-B Genius 10000N
pametno pranje zubi
View this post on Instagram

A post shared by CroPC.net (@tehnologija) on

Traži... Pretraži CroPC

© 2006 - 2019. CroPC.net

ISSN: 1846-8675