| | | | |

powered_by_lenovo_2020 Analiziramo: Hoće li HTC zadesiti ista sudbina kao i Nokiju? - CroPC.net

Analiziramo: Hoće li HTC zadesiti ista sudbina kao i Nokiju?

HTC One M9 - najnovji top model iz HTC-a

HTC One M9 - najnovji top model iz HTC-a

HTC je svoju slavu stekao u prvom "boomu" Android uređaja prije kakvih 5 godina, no sada je poznat gotovo isključivo po top modelima koji se ipak teže nose sa konkurencijom i prodajom te zajedno s njima pada i vrijednost tvrtke, a zašto je tomu tako pokušati ćemo sami doznati 

Za odgovor na pitanje moramo malo zaviriti u povijest. HTC (High Tech Computer) je tvrtka nastala 1997. godine na Tajvanu. Poslovanje su započeli notebookovima te ga potom proširili na proizvodnju opreme za mobilne uređaje drugih brandova i mobilne operatere.

HTC marku mobilnih uređaja počeli su stvarati 2008. godine plasiranjem na tržište HTC Universal model, pokretan Windows Mobile OS-om. Kasnije su se bacili na razvoj Android uređaja. Prvjenac je bio HTC Dream pametni telefon. Od 2008. do 2012. godine proizveli su ukupno preko 50 modela koji su se kvalitetom mogli natjecati s Appleom. Tvrtka je postigla vrhunac poslovanja u 2011. godini. Na dan 6. travnja, tržišna vrijednost HTC-a je iznosila 33,5 milijarde $ te po prvi put premašila vrijednost Nokije. Od 2013. godine poslovanje im kreće silaznom putanjom da bi se danas doveli u položaj možebitnog nestanka s tržišta mobilnih telefona? 

Moramo priznati HTC uređaji su nam zanimljivi i imaju poseban štih koji ih razlikuje od konkurencije, stoga, pokušajmo doznati što se događa?

Od samog početka HTC se fokusirao na high-end mobilno tržište i nešto na tržište srednjeg cjenovnog ranga ili Desire seriju. Ali kako je vrijeme prolazilo, kupci high-end modela postali su zahtjevniji i razmaženiji, a HTC nije bio spreman držati korak s jakom konkurencijom.

U pogledu dizajna nisu radili na unapređenju inovativnosti. S modelom One dosegli su vrhunac i tu nekako stali. Pa iako i kod drugih proizvođača možemo vidjeti isti trend, nekako su kupci najviše ovo zamjerili HTC-u.

Također za razliku od Samsunga i Applea, HTC nije radio nešto na patentima, nisu stvarali svoje komponente već su ostali zavisni o mnogobrojnim proizvođačima. To im se ove godine osobito obilo o glavu i rezultiralo podbačajem prodaje, nakon što su u One M9, ugradili vrući S810 procesor.

Nadalje, HTC je sve manje ulagao u marketing ili bolje reći da je bio krivo usmjeren. Zadnji primjer: potrošili su 17 milijuna $ za za snimanje reklame s glumcem Robertom Downey Jr. i potpisivanje "Iron Man" posebnog izdanja One M9 modela. Prodajne brojke su pokazale da nije bilo stvarnog učinka.

HTC je pretrpio i ozbiljni odljev mozgova, a 2013. godine glavni industrijski dizajner Jane Chi Lin je uhićen zbog odavanje poslovne tajne. Nakon toga su Jason Gordon, Rebecca Rowland, Eric Lin, te niz drugih direktora i visokopozicioniranih managera napustili kompaniju jedni za drugima.

I zadnji razlog, koji će vam se možda učiniti pomalo neobičan, je da HTC nije kao brend bio dobro prihvaćen na domicjelnom tržištu. Budući da su svoje modele uvijek prvo plasirali u inozemstvu, to je donekle povrijedilo patriotske osjećaje i jednostavno domaći potrošači nisu htjeli kupovati njihove modele.

Sada nakon što ste pročitali sve pogrešne poslovne poteze koje je HTC napravio mislim da uviđate kako će se tvrtka vrlo teško ponovno probiti i steći staru slavu, no ništa nije nemoguće! Zadnje informacije govore kako HTC planira otpustiti do kraja listopada 600 ljudi, uključujući i R&D odjel, a Peter Chou sve više naglašava da je budućnost ICT-a u razvoju pametnog hardvera i virtualne stvarnosti. Što nam donosi HTC i budućnost, vidjet ćemo u nekoj drugoj analizi, nadamo se pozitivnom :)

Pin It

Pretraži

© 2006 - 2020. CroPC.net

ISSN: 1846-8675