| | | |

powered_by_lenovo_2020 Dizajniranje brzinom misli - CroPC.net

Dizajniranje brzinom misli

Pin It

dell_tablet_1_thumb_medium715_350 Dizajniranje brzinom misli - CroPC.netDell

Proizvodnja i dizajn dvije su industrije u kojima male tvrtke imaju mogućnost nametnuti se velikim korporacijama diljem svijeta, i obrnuto

Kako bi ostvarile konkurentsku prednost, tvrtke stalno preispituju svoje razvojne procese i dolaze do novih načina za inovacije i stvaranje ne želeći zaostajati za konkurencijom. Brzi razvoj proizvoda igra ključnu ulogu u tim industrijama, smanjujući vrijeme dolaska proizvoda na tržište i omogućavajući tvrtkama da stvore bolje i inovativnije proizvode. Učinkovitost se tako često vidi kao mjerilo uspjeha – što je brže tvrtka u mogućnosti predstaviti svoj proizvod i dostaviti ga do krajnjeg korisnika, to je veća vjerojatnost da će ostvariti uspjeh. U svijetu koji je uvijek „uključen“, biti prvi znači zaokupiti pažnju javnosti, osigurati publicitet i generirati prodaju.

Evolucija dizajna
Način na koji su proizvodi proizvedeni, dizajnirani i predstavljeni tržištu razvija se brže u proteklom desetljeću, nego ikad prije. Od crtaćih ploča do pametnih stolova, napredak u tehnologiji snažno je utjecao na sve faze proizvodnog procesa. U stvari, za mnoge tvrtke cijeli se proces - od početnog razvoja koncepta i dizajna, istraživanja tržišta, razvoja proizvoda, proizvodnje i marketinga u potpunosti promijenio.

Nedavno je korištenje big data za analiziranje milijuna on-line razgovora na društvenim medijima došlo do izražaja kao novi način da se dobije početni uvid u proizvod i stekne konkurentska prednost. Ovo je ujedno primjer nečega što nikada ne bi palo na umove proizvođača prije samo deset godina. Konkretno, dizajnerska rješenja stvorena su kao odgovor na tradicionalne probleme s upotrebljivosti forme i fizičke ergonomije – neovisno o tome je li krajnji proizvod namještaj, automobil, odjeća ili primjerice, četka za kosu.

„Dok računala pružaju sredstva za izradu dizajnerskih planova i crteža, provođenje tih ideja u stvarnost može biti dugotrajan proces. Odgovor na taj problem daju radne stanice i njihov softver koji trebaju biti osmišljeni i prilagođeni za pojedine industrije. Na primjer, radne stanice Dell Precision su dizajnirane i testirane za podršku aplikacijama kao što su SOLIDWORKS i Auto-desk Design Suite kako bi dizajnerima i proizvođačima omogućili stvaranje sveobuhvatnih 3D renderiranih modela proizvoda i rješenja“, navodi Tomislav Juraga, regionalni direktor prodaje Della za Jugoistočnu Europu.

Takve foto-realistične računalne grafike mogu se koristiti na sastancima s ciljem osiguravanja potrebnog kapitala ili u marketinškim prezentacijama kako bi se potaknuo interes korisnika i prije početka proizvodnje. Juraga dodaje kako napredne tehnologije u radnim stanicama Dell Precision i Auto-desk Design Suite omogućile su revolucionarna postignuća, poput razvoja prvog elektroničkog vozila za osobe s invaliditetom tvrtke Kenguru.

Sposobnost pružanja detaljnih modela simulacije ne treba podcjenjivati, jer tvrtkama pružaju najtočnije i sveobuhvatne prikaze proizvoda. Na taj način moguće je izbjeći pogreške i povećati kvalitetu proizvoda. Nadalje, kompatibilni softver i Independent Software Vendor (ISV) certifikacija pomažu povećati produktivnost i učinkovitost tijekom procesa razvoja jer tvrtkama omogućuju da prilagode svoje radne stanice na način koji najbolje odgovara njihovim potrebama.

Moć prototipova
Jačanjem konkurencije, za mnoge tvrtke skup i dugotrajan proces proizvodnje fizičkih prototipova postaje prošlost. Veliki dio ove promjene može se pripisati najnovijim zbivanjima u High Performance Computingu (HPC) koji nudi mogućnost prebacivanja iz tradicionalnih fizičkih u virtualne prototipove. Organizacije sada mogu pokrenuti velike i kompleksne simulacije u kratkim vremenskim rokovima, istovremeno povećavajući kvalitetu proizvoda koji se dizajnira. To omogućuje da bolji proizvodi brže dolaze na tržište.

„Pojave kao što su HPC omogućavaju učinkovito testiranje milijuna varijacija dizajna za samo maleni dio prethodnog troška. Izvrstan primjer ove optimizacije je izrada virtualnih prototipova pomoću Dellovog HPC klastera što koristi jedriličarski tim Emirates New Zealand prilikom priprema za Americas Cup. Ovakav način priprema za natjecanje omogućio je da jedrilica bude u potpunosti optimizirana i testirana za različite scenarije, bez potrebe za izgradnjom fizičkih prototipova. Rezultat je značajno smanjenje troškova proizvodnje brda i, što je jednako važno, kraće vrijeme do izlaska na tržište“, naglašava Tomislav Juraga.

Treća dimenzija
Još jedan faktor koji transformira način razvoja proizvoda je veliki rast korištenja tehnologije 3D ispisa i skeniranja, koja ne pokazuje znakove usporavanja. Prema Gartneru, očekuje se porast isporuka 3D pisača za 98 posto u 2015. godini, te dvostruko povećanje isporuka u 2016.

3D pisači proizvođačima omogućavaju brži razvoj, testiranje i provjeru proizvoda, u usporedbi s tradicionalnim metodama modeliranja prototipa. U stvari, u nekim slučajevima, 3D ispis i najnovije tehnologije skeniranja pomažu u dizajnu i proizvodnji komponenti koje ranije nije bilo moguće proizvoditi. Skeneri ATOS tvrtke GOM mogu skenirati površinu proizvoda i podatke kopirati u 3D pisač, omogućavajući uređivanje i prilagodbe.

Nedavno objavljeno izvješće analitičke kuće IDC navodi da se 3D tiskanje već sada redovito koristi u poslovnim aplikacijama i utječe na sve segmente života, od medicinskih zamjena za kosti, NASA-inih teleskopa, odjeće do slatkiša.

Pogled u budućnost
Kako se dizajn i proizvodnja razvijaju s uvođenjem tehnologija poput "pametnih stolova" i virtualne stvarnosti, razvoj proizvoda će biti brži, a kvaliteta će se nastaviti poboljšavati. Napredak će se nesumnjivo dogoditi i u 3D tisku, širenjem opsega materijala koji se mogu ispisati s plastike i metala na elektroniku i gumu. Mogućnosti proizvodnje su beskrajne, a omogućavaju brži razvoj proizvoda posebno u segmentu inovacija poput nosive tehnologije. Dizajneri i proizvođači će imati mogućnost za stvaranje niza novih prototipova koji su prethodno bili nedostižni, no nedvojbeno najveću korist će imati mala poduzeća. Vlastitom proizvodnjom smanjit će ovisnost o velikim opskrbnim lancima, uz istovremeno smanjenje troškova.

Na današnjem globalnom tržištu vrijeme je novac. Često čujemo da prenošenje koncepata u stvarnost može biti dugotrajan i frustrirajući proces. Alati kao što su radne stanice Dell Precision imaju sposobnost da proizvođačima daju dodatne pogodnosti na srebrnom pladnju. A oni će sami odlučiti kako najbolje iskoristiti te prednosti.

Pin It

Izbor urednika...

Test: Huawei Mate 20 Pro
Porsche među telefonima
Test: Adata XPG Gammix S11 480GB SSD
warp speed među SSD-ovima
Test: QBrick System One
prvi i zadnji kovčeg za alat koji ćete trebati
Test: Einhell VARRITO
jedan za sve
Test: Oral-B Genius 10000N
pametno pranje zubi
View this post on Instagram

A post shared by CroPC.net (@tehnologija) on

Traži... Pretraži CroPC

© 2006 - 2019. CroPC.net

ISSN: 1846-8675