| | | | |

powered_by_lenovo_2020 Koliko je siguran promet u Hrvatskoj? - CroPC.net

Koliko je siguran promet u Hrvatskoj?

Ponukan viješću da je 38% automobila na našim cestama tehnički neispravno, pitam se, koliko je uopće siguran promet u Hrvatskoj?

Koliko je siguran promet u Hrvatskoj? - Ponukan viješću da je 38% automobila na našim cestama tehnički neispravno, pitam se, koliko je uopće siguran promet u Hrvatskoj?

Ponukan viješću da je 38% automobila na našim cestama tehnički neispravno, pitam se, koliko je uopće siguran promet u Hrvatskoj?

Hrvatski autoklub objavio je rezultate tradicionalne besplatne, edukativne, sigurnosno-preventivne akcije Dani tehničke ispravnosti vozila 2014., provedene pod pokroviteljstvom Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa. Ukupno je pregledano 13.835 vozila, a kod njih 5283 ili 38,2 posto utvrđena je tehnička neispravnost. U Hrvatskom autoklubu komentiraju kako je to rezultat vrlo sličan rezultatu akcija održanih prošlih godina, te je i dalje zamjetno da stanje tehničke ispravnosti voznog parka u Hrvatskoj nije na osobito visokoj razini.

- Akcija je provedena u svih 159 stanica za redovni tehnički pregled vozila, isključivo s preventivno-sigurnosnim karakterom te je bila dragovoljna i besplatna za vozače. Temeljena je na poticanju vozača na sudjelovanje u prometu s tehnički ispravnim vozilima, odnosno izbjegavanju prometnih nesreća uvjetovanih tehničkom neispravnošću vozila. Težište u akciji bilo je na pružanju savjeta vozačima glede uklanjanja eventualno utvrđenih nedostataka na vozilu, a provodila se kao i tijekom proteklih godina, u razdoblju koje prethodi zimskim uvjetima na cesti. I ove godine je za prvih 10.000 vozača koji su sudjelovali u akciji osiguran poklon u obliku trolitrenog pakiranja tekućine za pranje vjetrobranskog stakla vozila prilagođenog uporabi u zimskim uvjetima te strugača za led, čime se potiče veća sigurnost cestovnog prometa, ističu HAK i Centar za vozila Hrvatske.

No, osim tehničke neispravnosti vozila, još je jedan detalj zapeo mi za oko – starost voznog parka. Kao i prijašnjih godina, većina vozila s utvrđenom tehničkom neispravnošću bila je stara od 12 do 14 godina. Kod većine vozila koja su sudjelovala u akciji, a starija su od pet godina te im je istekao jamstveni rok, utvrđeno je više različitih grešaka. Prosječna starost voznog parka naše zemlje za osobne se automobile povećava i iznosi više od 12 godina(!), a prosječna starost svih vozila veća je od 13 godina! Također, u Hrvatskoj raste uvoz upravo automobila tih godišta, te su rezultati ove akcije jasan signal vlasnicima da nije dovoljno samo posjedovati automobil, nego ga treba redovito održavati u servisima.

Nakon svega nabrojanog, koji bi bio Vaš odgovor na pitanje iz uvoda, koliko je uopće siguran promet u Hrvatskoj? Po meni jako nesiguran! Ovakav stav imati ću dokle god budem gledao vozače koji kupuju većinom nekada skupocjene limuzine, sada i sa po nekoliko stotina tisuća kilometara, mahom iz uvoza gdje su očigledno 'namijenjena za vječna lovišta', a kod nose epitet 'dobio sam puno za malo novaca'. Naravno, da otklonim svaku pomisao da je kupnja rabljenog vozila loša – naprotiv, podržavam ju i smatram odličnom kupnjom u prihvatljivim granicama, no kao što sam spomenuo negdje u tekstu – nije dovoljno samo posjedovati automobil, nego ga treba redovito održavati u servisima! Ovo potonje je za naše vozače već 'drugi par cipela'.

Pin It

Pretraži

© 2006 - 2020. CroPC.net

ISSN: 1846-8675