Njuškalo

Intervju: Josip Krznarić, A2B Express Logistika

Intervju: Josip Krznarić, A2B Express Logistika
Intervju: Josip Krznarić, A2B Express Logistika

Logistika i transport jedan je od važnih faktora u industriji, pa tako i u računalnoj, o ovoj tematici razgovarali smo s A2B Express Logistikom

Odgovore je dao Josip Krznarić, direktor i vlasnik tvrtke A2B Express Logistika. Razgovarali smo o izazovima, prilikama, trendovima i problemima u ovom dinamičnom sektoru. Kakvo je stanje u Hrvatskoj, i koje nam je promijene donio ulazak u EU, samo su dio razgovora. Cijeli razgovor donosimo u nastavku.

1. S kojim se izazovima logistička industrija u Hrvatskoj suočila ulaskom u Europsku uniju, a koje su najveće prednosti?

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju došlo je dolaska europskih kompanija na naše tržište, što je dodatno potaknulo kontinuirani rad na poboljšanju naših usluga i proizvoda.

2. Smatrate li hrvatsko tržište logističkih usluga razvijenim i prati li ono europske i svjetske trendove?
Smatram da hrvatsko tržište prati europske i svjetske trendove i da ima još jako puno mjesta za napredak. Idemo u dobrom smjeru međutim sporo. Promjene i prilagodba trebale bi se odvijati brže, kako nas poduzetnika tako i države.

3. Kako ste se unutar tvrtke pripremali za ulazak Hrvatske u Europsku uniju, odnosno na koji način ste svoje usluge prilagodili novonastalim uvjetima?
S obzirom na to da imamo veliko iskustvo i dugogodišnju prisutnost na tržištu logistike i transporta prepoznate su potrebe klijenata. U skladu s time planirali smo i razvijali svoje poslovanje. To nas je navelo da ulaskom u EU svojim klijentima ponudimo sve logističke usluge na jednom mjestu; hitnu kurirsku dostavu od vrata do vrata, usluge cargo zračnog transporta, pomorskog transporta, cestovnog transporta (inozemnog i tuzemnog), distribucije u Republici Hrvatskoj, skladištenja i usluge carinskog posredovanja.

3. Čini li Hrvatska, ali i europske države, dovoljno za razvoj logističkog sektora općenito? Jeste li zadovoljni postojećim zakonodavnim okvirom na europskoj razini?
Europski zakonodavni okvir pogoduje razvoju logističkih usluga, međutim hrvatska regulativa ne prati dovoljno brzo trendove liberalizacije i u tom dijelu ima mjesta poboljšanju. S obzirom na povoljan geografski položaj Hrvatska ima veliki potencijal u ovom segmentu. Mislim da trenutno ne činimo dovoljno da bi preuzeli poziciju vodećeg logističkog centra u ovom dijelu Europe.

5. Jesu li se mijenjale navike vaših klijenata?
Naručuju se manje količine robe po principu „just in time", a porastao je i segment internet trgovanja. Zbog smanjenja administracije i ubrzanog poslovnog procesa smanjila su se tranzitna vremena između Hrvatske i EU. To je veliko poboljšanje koje su naši klijenti prepoznali i u skladu s time traže i takvu uslugu.

6. Kakav je vaš odnos s konkurencijom? Koje su vaše najvažnije prednosti u odnosu na konkurentske tvrtke?
Grupacija A2B Express Logistika pokriva tržišta u Bosni i Hercegovini, Austriji, Srbiji, Crnoj Gori, a u listopadu smo otvorili poslovnicu i u Makedoniji. Naša velika komparativna prednost je regionalna povezanost, kao i široki spektar usluga koje nudimo našim klijentima: hitna kurirska dostava od vrata do vrata, usluge cargo zračnog transporta, pomorskog transporta, cestovnog transporta (inozemnog i tuzemnog), distribucije u Republici Hrvatskoj, skladištenja i usluge carinskog posredovanja.
Imamo korektan odnos sa konkurencijom a u određenim situacijama i partnerski. Pokretači smo i članovi Udruge međunarodnih kurirskih službi.

7. Koji su vaši idući potezi i jeste li zadovoljni trenutnim poslovanjem? U kojim segmentima vidite prostora za daljnji napredak?
Naš primarni fokus je regionalna povezanost u koju već niz godina ulažemo te ćemo nastaviti istu praksu. Prisutni smo na tržištima Austrije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore te odnedavno na tržištu Makedonije a uskoro i Kosova.
Kurirske i logističke usluge prate impuls tržišta te smatram da postoji mogućnost napretka u svim segmentima.

Zadnje recenzije

Igrali smo

PARTNERI

A1
Adriatic
AKD
Algebra
Bosch
Huawei
HT
IN2
Infodom
Lenovo
Njuškalo
Telemach
MedicoHome

ISSN: 1846-8675

© 2006. - 2024. CroPC.net

                    

Preporučujemo: cyber_FolksTemplatePlazza

CroPC.net upotrebljava internetske kolačiće (eng. cookies). Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.