Njuškalo

Intervju: Ivana Kovačić, direktorica sektora ljudskih resursa Telemach Hrvatska

Ivana Kovačić, direktorica sektora ljudskih resursa Telemach Hrvatska
Ivana Kovačić, direktorica sektora ljudskih resursa Telemach Hrvatska
Ivana Kovačić, direktorica sektora ljudskih resursa Telemach Hrvatska

Telemach je predvodnik rodne ravnopravnosti i na vodećim pozicijama, a povodom toga razgovarali smo s Ivanom Kovačić, direktoricom sektora ljudskih resursa Telemach Hrvatska

Iako je postignut napredak u postizanju ravnopravnosti spolova, nejednakost i dalje postoji u društvu, pa tako i u poslovnom svijetu. Napreduju li žene u istom omjeru kao muškarci?

Unatoč visokom stupnju obrazovanja i sposobnostima, žene i dalje ne napreduju u istom omjeru niti istom brzinom kao muškarci. Čak 60 posto osoba sa sveučilišnom diplomom u Hrvatskoj su žene i ta brojka stalno raste, međutim, ne slijedi ju udio žena u rukovodećim strukturama. Tako je 2022. godine zabilježeno kako u 67 posto trgovačkih društava izlistanih na burzi u nadzornim odborima nije bilo ni jedne žene, a u 34 posto ih nije bilo ni jedne u upravi. Zanimljivo je i najnovije WIN istraživanje o Ravnopravnosti spolova koje pokazuju da čak 81 posto žena u Hrvatskoj smatra da ima manje mogućnosti od muškaraca kada je riječ o poslu i karijeri. Ovo je bitan pokazatelj jer se tu radi o mišljenjima i iskustvima žena iz prve ruke.

S kojim izazovima se žene suočavaju u poslovnom svijetu? Koje promjene su ključne kako bi se postigla veća rodna ravnopravnost?

Ženama je potrebno omogućiti jednaka prava i uvjete kao i muškarcima, bez da se radi razlika među spolovima – i kada je riječ o obrazovanju, zapošljavanju ali i razvoju karijere. U poslovnom svijetu je ključan jedan kriterij, a to je koliko je netko sposoban obavljati svoj posao. Žene su visokoobrazovane, inovativne i sposobne i zaslužuju priliku da budu na najvišim vodećim pozicijama. A upravo je razlika koja se radi na temelju spolova jedna od glavnih kočnica.

Žene su još uvijek manje plaćene od muškaraca za obavljanje jednog te istog posla– na razini EU je ta razlika od 14% značajna. Dodatno, one su pretežno zadužene za odgoj djece i brigu o kućanstvu, pa im je vrlo često iz logističkih razloga izazovno pratiti tempo koji napredovanje zahtijeva.

Ključno je, rekla bih, osigurati da svatko ima jednaka prava na rad i ravnotežu između profesionalnog i privatnog života. U tom smislu sva odgovornost za poticanje promjena ne može pasti na leđa poslodavca - nužne su prilagodbe zakona ali i podrška šire zajednice.

Na koji način Telemach potiče rodnu ravnopravnost na radnom mjestu? Gdje je Telemach danas u smislu zastupljenosti žena i jednakosti u primanjima?

Potičemo rodnu ravnopravnost kroz transparentan proces zapošljavanja gdje fokus stavljamo na iskustvo i znanje. Isto tako, svi naši zaposlenici imaju jednake mogućnosti za profesionalno usavršavanje u vidu internih i vanjskih edukacija. Svjesni kako su danas, možda više nego ikad, roditelji suočeni s brojnim izazovima, u suradnji s UNICEF-om smo organizirali program “Zadovoljni roditelji – zadovoljna djeca“, seriju edukacija i radionica o poticajnom roditeljstvu u kojima mogu sudjelovati svi zaposlenici te usvojiti nova znanja i vještine koje će im pomoći u ispunjavanju roditeljskih odgovornosti. Također, implementirali smo niz mjera kojima podržavamo roditelje nakon rođenja djeteta, s posebnim fokusom na rodilje.

Žene čine većinu zaposlenih naše kompanije, a samo vodstvo čak 50 posto. Prepoznate su i kao članice šireg menadžmenta, gdje udio žena iznosi 45 posto, što je povećanje od 10 posto u odnosu na prethodnu godinu. Ovo nas posebno veseli jer su u našoj industriji tradicionalno zastupljene više muške kolege, naročito na vodećim pozicijama. Slične brojke bilježimo i na razini cijele United Grupe, gdje žene čine 42 posto zaposlenika te visokih 52 posto kada je riječ o vodećim pozicijama. Što se tiče jednakosti primanja, nema odstupanja među spolovima.

Europski parlament je usvojio takozvanu Direktivu o ženama u upravnim odborima prema kojoj bi do 30. lipnja 2026. najmanje 40 posto neizvršnih direktorskih mjesta ili 33 posto svih direktorskih mjesta zauzimale žene u svim velikim trgovačkim društvima koja su uvrštena na burzu u Europskoj Uniji. Koliko je cilj realan i u praksi ostvariv?

Države članice naprosto nemaj izbora jer će uvrštena trgovačka društva morati jednom godišnje nadležnim tijelima dostaviti podatke o rodnoj zastupljenosti u svojim upravnim odborima, a oni koji nisu postigli ciljeve, morat će navesti kako ih namjeravaju ostvariti. Isto tako, predviđene su kazne za kompanije koje ne provode transparentne postupke imenovanja.

Određene zemlje su već uvele obvezujuće kvote i one bilježe imenovanja znatno višeg broja žena. Tako da su ciljevi ostvarivi, a ravnoteža spolova u upravnim odborima će vrlo brzo postati norma u cijeloj Europskoj uniji. Ovo je značajan napredak u promicanju rodne ravnopravnosti na najvišim razinama, a mi u Telemachu smo ga već ostvarili!

Zadnje recenzije

Igrali smo

PARTNERI

A1
Adriatic
AKD
Algebra
Bosch
Huawei
HT
IN2
Infodom
Lenovo
Njuškalo
Telemach
Einhell

ISSN: 1846-8675

© 2006. - 2024. CroPC.net

                    

Preporučujemo: cyber_FolksTemplatePlazza

CroPC.net upotrebljava internetske kolačiće (eng. cookies). Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.