Huawei

Web razvoj: Vlasnik ste online medija? Pobrinite se o izgledu i performansama svojih stranica

Rečenica koju si često ponovimo u redakciji: „samo loše stranice su gotove, a one dobre uvijek se razvijaju“
Rečenica koju si često ponovimo u redakciji: „samo loše stranice su gotove, a one dobre uvijek se razvijaju“
Rečenica koju si često ponovimo u redakciji: „samo loše stranice su gotove, a one dobre uvijek se razvijaju“

Iako je danas lakše no ikada imati spremnu platformu za objavu sadržaja, ipak ona je tek osnovna i početak, a put od loše do dobre instalacije web stranica ne mora biti težak uz nekoliko savjeta koje donosimo u nastavku

U bespućima interneta bezbroj je online medija. Pod tim terminom mislimo na blogove, portale, magazine i ostale 'web derivate' koji na neki način plasiraju objave posjetiteljima, tj. čitateljima. Imati platformu spremnu za objavu sadržaja moguće je doslovno u svega nekoliko minuta. Tomu je tako zahvaljujući sustavima za objavu sadržaja (CMS) kao što su Joomla (na kojem se vrti i CroPC) ili WordPress (koji pogoni desetine milijuna stranica). Kao portal, CroPC.net djeluje već 17 godina, a još od prvih dana postojanja pa do danas trudili smo se i dalje se trudimo čitateljima pružiti prvorazredno iskustvo prilikom posjete naših stanica. Naravno, ne smatramo se superiornima jer velika većina iole ozbiljnih medija trudi se također na svoj način pratiti trendove koji su aktualni. No, nažalost, još je velik broj vlasnika web stranica koji iz nekih razloga razvoj svog medija ostavljaju po strani. Ako ste jedan od vlasnika online medija, donosimo nekoliko savjeta kojih bi ste se svakako trebali držati.

Odaberite pouzdan hosting

Hosting za jedan euro smješten negdje u Meksiku nikako nije dobar odabir za udomljavanje vlastitih stranica. Hosting je onaj temelj na osnovu kojeg dalje možete raditi sve ostale nadogradnje i optimizaciju. Mi smo već gotovo desetak godina vjerni Avalon rješenjima, a odabirom upravo Avalon hostinga možete biti sigurni kako ste odabrali jedno od najboljih hosting rješenja na tržištu. Ponuda je raznolika, od dijeljenog hostinga pa do virtualnog servera, a zgodno je kako ponuđena rješenja možete mijenjati sukladno rastu. Na početku vam možda neće trebati virtualni server, no kasnije s porastom broja posjetitelja možda hoće. Bez obzira što iz ponude izabrali, odabirom Avalon hostinga možete biti sigurni da iza sebe imate vrhunske stručnjake, ali i vrhunsku opremu. Brzi serveri i diskovi, velika mogućnost prilagodbe servera, 24/7 podrška, sve je tu spremno za vaše stranice.

Mobile first izgled

Stoga, ako još nemate responzivan dizajn koji stavlja mobilne uređaje u prvi plan – krajnje je vrijeme za djelovanje
Stoga, ako još nemate responzivan dizajn koji stavlja mobilne uređaje u prvi plan – krajnje je vrijeme za djelovanje
Stoga, ako još nemate responzivan dizajn koji stavlja mobilne uređaje u prvi plan – krajnje je vrijeme za djelovanje

Imati stranice koje nisu responzivne u 2023. godini je poput spajanja na Internet korištenjem dial-up veze. Mlađe generacije vjerojatno se niti ne sjećaju tih vremena jer su se možda tek tada rodili, no mi se itekako sjećamo zvuka prilikom povezivanja i brzine surfanja koja danas nije dovoljna ni za što. Upravo terminom „ni za što“ mogli bismo opisati u tehničkom smislu medije koji danas imaju izgled i funkcionalnost iz ranih dvijetisućitih. Pomalo navjerojatno, ali takvih medija danas i dalje ih ima. Nećemo ih imenovati, no ako surfate, lako ćete ih prepoznati po "retro" štihu. Ako uzmemo u obzir profil posjetitelja na portalu CroPC, čak gotovo 80% svih posjeta je ostvareno mobilnim telefonima. Dakle, tek jedan od pet posjetitelja otvara na naš portal putem računala. To je i očekivano jer danas pomoću telefona surfamo kad god stignemo. Naravno, to ne znači nužno da naši posjetitelji na posjećuju naš portal putem računala, nego nas čitaju i prate češće putem telefona. Slične brojke vrijede i za brojne druge medije. Stoga, ako još nemate responzivan dizajn koji stavlja mobilne uređaje u prvi plan – krajnje je vrijeme za djelovanje. Iako postoje brojne besplatne i naplatne teme, uputno je angažirati i nekog tko ima izražen smisao za dizajn jer imati responzivnu temu možda je dobar start, no do cilja još je hrpa sitnih ili krupnih prilagodbi kako bi sve skupa izgledalo i radilo kako treba. U našem primjeru, tema koju koristimo dorađena je sa još oko 500 redaka prilagođenog koda kako bi zamišljeni izgled i funkcionalnost bili upravo onakvima kakve želimo.

Optimizacija

Idealno je imati rezultat A ili B, no čak i C bit će prolazno za dobro iskustvo
Idealno je imati rezultat A ili B, no čak i C bit će prolazno za dobro iskustvo
Idealno je imati rezultat A ili B, no čak i C bit će prolazno za dobro iskustvo

Sustavi za objavu sadržaja koje smo naveli u početku, kao što su Joomla ili WordPress nude dobru platformu za daljnji razvoj. Koji sustav odabrati ovisi o onome tko i što na njemu radi. Puno je razloga za i protiv koje svatko može navesti za bilo koju platformu, a Joomla i WordPress često izazivaju dilemu među korisnicima, sličnu raspravama o Windowsima ili iOS-u, odnosno Android ili Apple telefonima, pa je rasprava često bespredmetna. I dok će oba sustava zadovoljiti gotovo sve, ono što je ipak važno jest optimizacija. Joomla je ovdje u prednosti jer nudi puno toga odmah na startu, poput kompresije, cache sustava, SSL/TLS protokol,… Joomla dakle nudi više toga out-of-the-box i zadnjih godinu-dvije s verzijom 4.x znatno je bolje i više doživjela u pogledu razvoja od svog velikog rivala. No, bez obzira na to, fino tjuniranje je neophodno. Ako nemate ta znanja, angažirajte profesionalca koji će vam u tome pomoći. Koliko ste u tome uspješni možete provjeriti korištenjem alata poput GTmetrix. Idealno je imati rezultat A ili B, no čak i C bit će prolazno za dobro iskustvo, a sve ispod toga zahtijeva ozbiljnu optimizaciju. Nevjerojatno koliko naših medija ovdje ima katastrofalne rezultate, a ako ne vjerujete, provjerite i sami. Upotreba sustava koji su end-of-life, kao i zastarjele PHP verzije čest su slučaj na našem internetskom prostoru, što je porazno.

Zaključak

Da zaključimo, tri su ključna parametra koja čine neke stranice tehnički dobrim: vrhunski hosting, dotjeran izgled i optimizacija za ugodno, brzo surfanje. Uz zadovoljena i visoko razvijena sva tri parametra možete biti sigurni da će te posjetiteljima svojih stranica pružiti prvorazredno iskustvo. Dakako, ovo su parametri relevantni za tehničku stranu priče, dok one u sadržajnom smislu koji su i daleko važniji ostavimo za neki drugi osvrt. I za kraj jedna rečenica koju si često ponovimo u redakciji: „samo loše stranice su gotove, a one dobre uvijek se razvijaju“. Ovo vrijedi i za tehnički, ali i sadržajni dio. Stati s jednim ili drugim nikad nije dobro.

Zadnje recenzije

Igrali smo

PARTNERI

A1
Adriatic
AKD
Algebra
Bosch
Comping
Huawei
HT
IBM iX
IN2
Infodom
Lenovo
Njuškalo
Telemach
Einhell

ISSN: 1846-8675

© 2006. - 2023. CroPC.net

                    

Preporučujemo: AvalonTemplatePlazza

CroPC.net upotrebljava internetske kolačiće (eng. cookies). Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.