| | | |

Volkswagen uspješno

Pin It

Volkswagen koncern nastavlja uspješan poslovni razvoj u prvom polugodištu 2012.Volkswagen uspješno - Volkswagen koncern nastavlja uspješan poslovni razvoj u prvom polugodištu 2012.
Volkswagen koncern nastavlja uspješan poslovni razvoj u prvom polugodištu 2012.

Volkswagen koncern uspješno je nastavio pozitivan razvoj u prvom polugodištu 2012. usprkos rastućim zahtjevima na mnogobrojnim tržištima automobila. „Možemo biti zadovoljni s poslovnim razvojem u prvih šest mjeseci“, izjavio je prof.dr. Martin Winterkorn, predsjednik Upravnog odbora Volkswagen dioničarskog društva, prilikom predstavljanja polugodišnjeg financijskog izvještaja. „Naš jak položaj na globalnim tržištima pomoći će nam da nadmašimo razvoj ukupnog tržišta usprkos zahtjevima okoline“, nadopunio je Winterkorn.

Volkswagen koncern povećao je svoj promet u prvih šest mjeseci u odnosu na period prošle godine za 22,6% na 95,4 (1. polugodište 2011.: 77,8) milijarde eura. Operativni rezultat narastao je za 6,7% na 6,5 (6,1) milijardi eura, dok je operativna marža dobiti nakon šest mjeseci bila kao u prvom kvartalu 2012. 6,8 (7,8)%. Operativnim rezultatom koncerna u prvom polugodištu nije obuhvaćen operativni rezultat kineskih joint venture društava u visini od 1,8 (1,2) milijardi eura. Ova poduzeća konsolidiraju se „at equity“ metodom što se reflektira i na financijski rezultat. Osim dobrog poslovnog razvoja kineskih joint venture poduzeća do izražaja je došao i poboljšani rezultat Porsche Zwischenholding GmbH. Povrh toga, aktualiziranje procjene put/call prava vezano uz Porsche Zwischenholding GmbH imalo je pozitivan utjecaj na financijski rezultat. Rezultat prije oporezivanja stoga u prvom polugodištu iznosi 10,1 (8,2) milijardu eura – što je plus od 22,1% u odnosu na usporedni period prethodne godine. Nakon oporezivanja rezultat je poboljšan za 35,9% na 8,8 (6,5) milijardi eura.

Član Upravnog odbora zadužen za financije Hans Dieter Pötsch također je izrazio svoje zadovoljstvo s razvojem prvog polugodišta. „U okviru ekonomski nesigurne situacije naš postignuti uspjeh, poboljšane strukture troškova, naša fleksibilna proizvodnja te vodstvo u tehnologiji u mnogim područjima predstavljaju naše oružje za predstojeće izazove“, izjavio je Pötsch i naglasio: „Naš smjer prema financijskoj solidnosti isplati se više nego ikad.“

Na kraju prvog polugodišta neto likvidnost u području koncerna Automobili iznosila je 14,9 (krajem prosinca 2011.: 17,0) milijardi eura. Ovdje je ubrojen i odljev sredstava iz 2012. u visini od 2,1 milijarde eura iz povećanja udjela u tvrtki za proizvodnju gospodarskih vozila, motora i strojeva MAN SE iz Münchena na 75,03% glasačkih prava i 73,57% temeljnog kapitala.

Materijalne investicije u prvom polugodištu u području koncerna Automobili su sa 3,4 (2,5) milijarde eura nadmašile usporedne vrijednosti iz prethodne godine. Volkswagen koncern je usprkos tomu zadržao visoku disciplinu investiranja s kvotom materijalnih investicija u području automobila od 4,0 (3,7)%. Investicije su se prije svega slile u lokacije za proizvodnju, u opremanje s modularnim transverzalnim komponentama, u nove proizvode te ekološki razvoj modelske palete. „Dosljedna disciplina izdataka i investicija te neprestano optimiranje naših procesa ostaje i ubuduće elementarni sastavni dio naše strategije“, izjavio je Pötsch nadalje.

U prvih šest mjeseci promet Volkswagen koncerna narastao je uslijed globalno kontinuirano visoke potražnje za vozilima koncerna za 12,4% na 4,6 (4,1) milijuna vozila. Globalni udio u tržištu osobnih vozila u usporedbi s periodom prethodne godine povećan je s 12,3 na 12,4%.

Marka Volkswagen osobna vozila prodala je u prvom polugodištu 2,4 (2,2) milijuna vozila. To odgovara povećanju od 9,5% u odnosu na prošlogodišnji period. Najveće stope rasta zabilježili su modeli Fox, Tiguan, Touareg i Sharan. Velika potražnja bila je i za modelima up!, Beetle te CC. Operativni rezultat poboljšao se usprkos prethodnim investicijama za modularne transverzalne komponente za 3,8% na 2,2 (2,1) milijarde eura.

Proizvođač premium vozila iz Ingolstadta Audi prodao je od siječnja do lipnja ove godine 678.000 vozila; daljnjih 166.000 Audi vozila prodala je kineska joint venture tvrtka FAW Volkswagen. Najveće stope rasta ostvarili su modeli Audi Q5, Audi A6, Audi A7 Sportback i Audi A8. Velika je potražnja bila i za modelima Audi A1 Sportback te Audi Q3. Operativni rezultat iznosi 2,9 (2,5) milijardi eura te se za 13,2% nalazi iznad prošlogodišnjeg nivoa.

ŠKODA je u prvih šest mjeseci ostvarila promet od 408.000 (362.000) vozila. To odgovara povećanju od 12,6% u odnosu na prvo polugodište 2011. Modeli Roomster, Yeti i Octavia te Rapid bili su u Indiji među najomiljenijima. Zbog povećanog volumena i poboljšanih troškova proizvodnje operativni rezultat povećan je za 9,0% na 449 (412) milijuna eura.

S globalno 218.000 (188.000) vozila promet SEAT-a povećan je za 16,0% u odnosu na prošlogodišnju vrijednost. Na španjolskom tržištu osobnih vozila koje i dalje bilježi znakove recesije potražnja za vozilima je i dalje u padu. U Njemačkoj i Velikoj Britaniji prodajne brojke su nadmašile vrijednosti iz prethodne godine. Operativni gubitak smanjio se za šest milijuna eura na 42 milijuna eura.

Proizvođač luksuznih automobila Bentley profitirao je od rastuće potražnje i u prvom polugodištu prodao 5.000 (3.000) vozila što predstavlja rast od 47,8% u odnosu na prošlogodišnji period. Nakon operativnog gubitka u visini od 17 milijuna eura u prvom polugodištu 2011. Bentley je u prvih šest mjeseci ove godine ostvario operativni dobitak u visini od 57 milijuna eura.

Marka Volkswagen gospodarska vozila prodala je u prvih šest mjeseci 228.000 (218.000) vozila, što je plus od 4,8% u odnosu na prethodnu godinu. Operativni rezultat narastao je u usporedbi s prvim polugodištem 2011. za sedam milijuna eura na 242 milijuna eura.

Promet švedskog proizvođača gospodarskih vozila Scania smanjio se u prvih šest mjeseci u odnosu na prošlogodišnji period za 20,5% na 32.000 (40.000) vozila. Potražnja je pala prije svega u Europi/ostalim tržištima i Južnoj Americi. Operativni rezultat iznosio je 477 milijuna eura; u prošlogodišnjem periodu bio je 743 milijuna eura.

Tvrtka za proizvodnju gospodarskih vozila, motora i strojeva MAN u prvom polugodištu prodala je 68.000 vozila. Operativni rezultat bio je 354 milijuna eura.

Volkswagenov odjel za financijske usluge privredio je od siječnja do lipnja operativni rezultat u visini od 665 milijuna eura. Pritom je prošlogodišnja vrijednost, uvjetovano volumenom i valutom, nadmašena za 111 milijuna eura.

Winterkorn: „Planiramo ostvariti naše zadane ciljeve“.
Usprkos izazovnom okruženju Volkswagen koncern je uvjeren u uspjeh i u drugoj polovici godine. „Planiramo ostvariti naše zadane ciljeve za cjelokupnu godinu. Naša široka usmjerenost na globalno tržište i strategija više marki predstavljaju zajedno s raznolikim ponudama financijskih usluga glavne prednosti nad konkurencijom Volkswagen koncerna“, izjavio je Winterkorn. Volkswagen raspolaže raznovrsnim, fascinirajućim i ekološkim portfeljem proizvoda. S integracijom ekskluzivne marke sportskog vozila Porsche u koncern ova atraktivna ponuda još je poboljšana. Povrh toga, Volkswagen koncern će i u drugoj polovici 2012. predstaviti mnogobrojne nove modele, kao primjerice novi Golf. Noviteti će doprinijeti daljnjem jačanju snažne pozicije koncerna na svjetskim tržištima. „Stoga računamo s povećanjem naših isporuka kupcima u odnosu na prethodnu godinu“, izjavio je Winterkorn.

Najveći europski proizvođač automobila potkrijepio je povrh toga očekivanje da će i u pogledu prihoda od prodaje nadmašiti prošlogodišnju vrijednost. Povećanju prihoda doprinosi ujedno i potpuna konsolidacija MAN-a SE izvršena 9. studenog 2011.; njezin doprinos rezultatu bit će ograničen uslijed potrebnih otpisa na alokaciju kupoprodajne cijene. S druge strane će potpuno preuzimanje automobilskog posla od Porschea vjerojatno 1. kolovoza 2012. dovesti do potpunog konsolidiranja u Volkswagen koncernu; iz toga rezultirajuće povećanje prihoda bit će neznatno zbog učinaka konsolidiranja. U operativnom rezultatu aktualne poslovne godine će se početno visoki otpisi iz alokacije kupoprodajne cijene vjerojatno u velikoj mjeri izjednačiti s doprinosom rezultata Porschea.

Za operativni rezultat i dalje postoji cilj za postizanjem nivoa godine 2011.

Pin It

Izbor urednika...

Test: Huawei Mate 20 Pro
Porsche među telefonima
Test: Adata XPG Gammix S11 480GB SSD
warp speed među SSD-ovima
Test: QBrick System One
prvi i zadnji kovčeg za alat koji ćete trebati
Test: Einhell VARRITO
jedan za sve
Test: Oral-B Genius 10000N
pametno pranje zubi
View this post on Instagram

A post shared by CroPC.net (@tehnologija) on

Traži... Pretraži CroPC

© 2006 - 2019. CroPC.net

ISSN: 1846-8675