Njuškalo
Featured

Cjelogodišnje gume predstavljaju najbrže rastući segment

Promijenjeni zimski uvjeti dovode do veće potražnje za gumama koje se najbolje ponašaju u mokrim i zaleđenim uvjetima, a ne više na snijegu
Promijenjeni zimski uvjeti dovode do veće potražnje za gumama koje se najbolje ponašaju u mokrim i zaleđenim uvjetima, a ne više na snijegu
Promijenjeni zimski uvjeti dovode do veće potražnje za gumama koje se najbolje ponašaju u mokrim i zaleđenim uvjetima, a ne više na snijegu

Popularnost cjelogodišnjih guma posljednjih je godina u vidljivom porastu. Prosječna je godišnja stopa rasta tog segmenta na europskom tržištu u posljednjih sedam godina dosegla 19,8 %. Tome su pridonijele prvenstveno svestranost i praktičnost, uključenost u originalnu opremu, a i promjene europskih propisa

Posljedica toplijih zima jest smanjenje snježnih i zaleđenih uvjeta na cestama, a kiša i crna poledica postaju sve češće. Promijenjeni zimski uvjeti dovode do veće potražnje za gumama koje se najbolje ponašaju u mokrim i zaleđenim uvjetima, a ne više na snijegu.

Propisi za upotrebu zimskih guma razlikuju se s obzirom na tržište. Neke zemlje zahtijevaju upotrebu zimskih guma samo u određenim vremenskim uvjetima, a druge u točno utvrđenom razdoblju. Osim toga propisi se razlikuju i u definiciji zimske gume. Najčešće se zemlje oslanjaju na oznaku M + S (blato i snijeg – „mud and snow“), pa tako i Hrvatska, a neke zahtijevaju gume sa zimskim simbolom 3PMSF.

Neke zemlje, npr. Estonija, Francuska, Njemačka i Švedska, već su promijenile ili će uskoro promijeniti zakonodavstvo i prikladnima označiti samo one gume koje nose simbol „three-peak-mountain with snowflake“ (3PMSF), odnosno „simbol pahuljice u planini s tri vrha“. Taj simbol u usporedbi s oznakom M + S jamči da guma zadovoljava i zahtjevnije kriterije za vožnju u zimskim uvjetima. Takva regulacija za vozača podrazumijeva upotrebu najmanje dvaju kompleta guma, stoga vozači sve više biraju cjelogodišnje gume poput Goodyear Vector 4Seasons Gen-3 koje imaju sve potrebne oznake, uključujući simbol 3PMSF, i osiguravaju usklađenost s europskim zakonodavstvom tijekom cijele godine.

Rastu segmenta cjelogodišnjih guma pridonosi i činjenica da sve više proizvođača vrhunskih automobila svoja vozila oprema cjelogodišnjim gumama ili ih kupcima nudi kao dodatnu opremu.

Osim toga, od 2015. godine primjetna je i potražnja za gumama za vozila s većim promjerom naplataka (od 17 cola i više). Trend pokazuje da se današnji kupci automobila sve više odlučuju za veće i luksuznije automobile, posebice vrhunska električna vozila i SUV-ove, koji su obično opremljeni gumama većih dimenzija.

Proizvođači guma također primjećuju širenje tržišta. Goodyear trenutačno nudi oko 150 različitih dimenzija cjelogodišnjih guma Vector 4Seasons Gen-3, uključujući dimenzije prikladne za SUV-ove i dostavna vozila, odnosno kombije. Ove godine planira se dolazak oko 50 novih dimenzija te uspješne gume.

Zadnje recenzije

Igrali smo

PARTNERI

A1
Adriatic
AKD
Algebra
Bosch
Huawei
HT
IN2
Infodom
Kompare
Lenovo
Njuškalo
Telemach
MedicoHome

ISSN: 1846-8675

© 2006. - 2024. CroPC.net

                    

Preporučujemo: cyber_FolksTemplatePlazza

CroPC.net upotrebljava internetske kolačiće (eng. cookies). Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.