Lenovo
Featured

Guma od 90 % održivih materijala odobrena za upotrebu u cestovnom prometu

Demonstracijska guma sadrži 17 posebnih sastojaka u 12 različitih komponenti gume
Demonstracijska guma sadrži 17 posebnih sastojaka u 12 različitih komponenti gume
Demonstracijska guma sadrži 17 posebnih sastojaka u 12 različitih komponenti gume

Goodyear je predstavio demonstracijsku gumu koja sadrži 90 % održivih materijala, a koja je odobrena za upotrebu u cestovnom prometu, dok u proizvodnju i prodaju planira gumu koje će imati do 70 % udjela održivih materijala

Nakon što je Goodyear prošle godine predstavio demonstracijsku gumu sa 70-postotnim sadržajem održivih materijala, ove je godine namjerava ponuditi na tržištu. Međutim, u Goodyearu tu ne staju, već intenzivno kreću prema zadanom cilju: do 2030. godine predstaviti gumu 100-postotno izrađenu od održivih materijala.

Uvođenje gume od 90 % održivih materijala na tržište zahtijevat će nastavak suradnje s opskrbnim lancem kako bi se osigurale količine inovativnih materijala potrebnih za proizvodnju guma u velikom opsegu. 

Demonstracijska guma sadrži 17 posebnih sastojaka u 12 različitih komponenti gume, uključujući ove opisane u nastavku:

  • Za jačanje smjese i produljenje vijeka trajanja gume sadrže čađu, koja se tradicionalno proizvodi izgaranjem raznih vrsta naftnih derivata. Goodyearova demonstracijska guma izrađena od 90 % održivih materijala sadrži četiri različite vrste čađe proizvedene od metana, ugljičnog dioksida, biljnog ulja i ulja koje je produkt pirolize otpadnih guma. Cilj je upotrebe te čađe smanjenje emisija ugljika, povećanje reciklaže i iskorištenja ugljika temeljenog na biološkoj osnovi, a da se pritom još uvijek osiguravaju performanse gume.
  • Korištenje sojina ulja u ovoj gumi pomaže u održavanju elastičnosti smjese gume pri promjenjivim temperaturama. Dok se gotovo 100 % sojinih proteina koristi za proizvodnju namirnica i stočne hrane, ostaje značajan višak ulja koje je dostupno za upotrebu u industriji.
  • Silika je sastojak koji se često koristi u gumama za poboljšanje prianjanja i smanjenje potrošnje goriva. Goodyearova demonstracijska guma sadrži visokokvalitetnu siliku napravljenu od pepela rižinih ljuski, koji je nusproizvod prerade riže. On se inače uglavnom baca i završava na odlagalištima otpada.
  • Poliester se reciklira iz otpadnih plastičnih boca i drugoga plastičnog otpada, pri čemu se najprije pretvara u osnovne kemikalije, a zatim se preoblikuje u poliester tehničke kvalitete koji se koristi u kordu gume.
  • Za povećanje sposobnosti prianjanja gume upotrebljava se smola. U ovoj demonstracijskoj gumi tradicionalne smole na bazi nafte zamjenjuju obnovljive borove smole.
  • Žičana jezgra i čelični kord služe za pojačanje strukture radijalnih guma. Demonstracijska guma koristi žičanu jezgru i kord od čelika s visokim udjelom recikliranih materijala koji se proizvodi pomoću elektrolučne peći. Takav postupak omogućuje proizvodnju čelika s manjim utroškom energije i većim udjelom recikliranih materijala.

Zadnje recenzije

Igrali smo

PARTNERI

A1
Adriatic
AKD
Algebra
Bosch
Huawei
HT
IN2
Infodom
Infodom
Lenovo
Njuškalo
Telemach
Einhell

ISSN: 1846-8675

© 2006. - 2024. CroPC.net

                    

Preporučujemo: cyber_FolksTemplatePlazza

CroPC.net upotrebljava internetske kolačiće (eng. cookies). Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.