| | | | |

powered_by_lenovo_2020 Vozili smo: Mercedes-Benz A 180 d limuzina – mala, ali prava - CroPC.net

Vozili smo: Mercedes-Benz A 180 d limuzina – mala, ali prava

Utabanim stazama nastavila je i najnovija inačica koja je od sada dostupna i kao limuzina

Sjeli smo za upravljač novog Mercedes-Benz A 180 d, ali po prvi put u limuzinskoj inačici koja osvaja na prvi pogled

Mercedes-Benz A klasa kroz svoju povijest prošla je štošta, no od prethodne generacije konačno se postavila na pravo mjesto. Utabanim stazama nastavila je i najnovija inačica koja je od sada dostupna i kao limuzina. Možda će neke zbuniti model CLA koji su mnogi poistovjećivali s coupe/limuzinom A klasa, no taj je model priča za sebe, dok je A klasa sedan punokrvna A klasa u limuzinskoj inačici. U vremenu kada imamo dojam da crossoveri i SUV-ovi predstavljaju glavninu noviteta, Mercedes-Benz odlučio je predstaviti svoju najmanju limuzinu i prema našim predviđanjima itekako pogodio „u sridu“.

Mali, ali pravi

Mercedes-Benz A 180 d limuzina možda je najmanja limuzina koju Mercedes-Benz nudi, ali je u svakom pogledu i u svakom svom centimetru istinski Mercedes-Benz. Vanjštinom dominiraju linije koje već poznajemo s Mercedes-Benzovih vozila. S prednje strane to je dakako A klasa, koja opet izgleda kao mali CLS, bočna silueta otkriva dinamiku automobila koji i kada stoji kao da vozi, dok stražnji kraj izgleda moćno i mišićavo te svakome tko je iza vas postavlja pitanje – usuđujete li me se pretječi? Ovakav dojam ipak je zasluga AMG Line dodatne opreme koja unatoč cijeni koja nije mala (košta preko 22 tisuće kuna doplate) predstavlja savršeni dodatak za Mercedes-Benz A klase limuzina. Atraktivna prednja i stražnja LED svijetla doprinose cjelokupnom dojmu kao i atraktivne crno lakirane AMG aluminijske felge od 18 „cola“. Ovakva vanjština samo nam služi kao nagovještaj renesanse u unutrašnjosti koju će doživjeti svaki zaljubljenik u automobile. Crno-bijela kombinacija kože, vrhunski materijali pod prstima, mali izuzetno „mesnati“ sportski kožni upravljač i MBUX sustav virtualnog kokpita i infotainmenta integriran u jedan „veliki tablet“ ispred vozača čine postavu od kojih rastu zazubice. Unutrašnjost je dakako poznata iz A klase, no u formi limuzine ima svoju novu čar. Prostranost A klase sedan nije upitna. Autor ovih redaka iako visok preko 190 cm udobno se smjestio na vozačevo ili suvozačevo mjesto, dok stražnja klupa nudi pristojno mjesta za dvoje odraslih. Najveća prednost limuzine je u njenom tovarnom prostoru, pa tako A klasa limuzina nudi 420 litara obujma prtljažnika koji značajno raste obaranjem sjedala.

Za laganu plovidbu

Paljenjem A klase, naravno na tipku dok je ključ u džepu, čuje se lagano buđenje 1,5-litrenog dizelaša. Dakako, ovaj dizelaš plod je suradnje Renaulta i Mercedes-Benza, a već je od prije poznat pod poklopcem brojnih modela trokrake zvijezde. U radu je relativno tih, a najveća prednost je njegova potrošnja koja se kreće oko 5 litara. Valja spomenuti i ispunjavanje Euro 6d-TEMP ekološke norme, pa nema bojazni od zabrane ulaska s ovim automobilom u neke od europskih metropola. Nakon uključivanja vozila „budi“ se i MBUX – jedan od najnaprednijih sustava zabave i informiranja vozača i putnika u automobilu. Sustav nudi sve što bismo danas poželjeli u automobilu, od informacija do zabave, a sigurnosni elementi su na razini najskupljih modela, poput S klase. Zasloni, njihova rezolucija, odziv i intuitivnost zadovoljit će sve, posebice zaljubljenike u tehnologiju kakvi smo i sami. Međutim, kako smo i zaljubljenici u vožnju, vratimo se na nju. Motor je uparen uz izvrstan 7G-DCT automatski mjenjač koji svoj režim rada, kao i odziv papučice gasa prilagođava odabranom režimu vožnje, od ekološke, komforne pa do sportske. Mjenjač će lako predvidjeti vaše namjere i ubaciti Mercedes-Benz A 180 d limuzinu u pravu brzinu. Ipak, za nas je motor malo slabašan, pa bismo svakako odabrali snažniju varijantu. Motor isporučuje 116 KS koje su dostatne za gotovo sve vozače, no uz ovako atraktivnu vanjštinu i unutrašnjost ide nam snažniji motor. Ubrzanje do 100 km/h traje 10,5 sekundi, no maksimalna brzina je preko 200 km/h. Ako brzina, odnosno vrijeme ubrzavanja nije vaš „đir“, Mercedes-Benz A 180 d limuzina može pružiti puno zabave, posebice pogledom na potrošnju goriva. Za kraj ostaje nam cijena koja se za testni model zaustavila na 328.353,31 kuna. To je oko sto tisuća više od ovog modela na njegovom startu. Dakako, veliki dio otpada na dodatnu opremu zbog koje je ovaj automobila baš onakav kakav i treba biti – limuzina koja osvaja na prvu.

Pin It

Pretraži

© 2006 - 2020. CroPC.net

ISSN: 1846-8675