| | | |

powered_by_lenovo_2020 Test: Škoda Octavia 1.5 TSI Style – revolucija benzina - CroPC.net

Test: Škoda Octavia 1.5 TSI Style – revolucija benzina

Pin It

150 KS definitivno se čini puno više nego kod ekvivalentnog dizelskog motora, a svakako i više od bilo kojeg do sada benzinca150 KS definitivno se čini puno više nego kod ekvivalentnog dizelskog motora, a svakako i više od bilo kojeg do sada benzinca

Sjeli smo za upravljač potpuno nove, možemo reći i revolucionarne Škode Octavia 1.5 TSI Style, koja kako joj i sam naziv govori, stiže s novim 1,5-litrenim benzinskim motorom

Škoda Octavia, automobil koji je postao svojevrsni sinonim za limuzinu srednje klase na našem tržištu odnedavno se nudi u svojoj najnovijoj inačici. Ovaj automobil zahvaljujući svojoj pouzdanosti, odličnoj kvaliteti izrade i tehnologijama iza koje stoji veliki Volkswagen te ponajprije zbog povoljnog omjera uloženog novca i dobivenog za isti, postao je jedan od najpopularnijih i uopće najprodavanijih na našem tržištu. Osim kod privatnih kupaca, dakle fizičkih osoba, Škoda Octavia ima veliku popularnost i kao poslovni automobil. Često je češka limuzina izbor za flotna vozila, službene automobile zaposlenika, menadžera. Iako smo se već imali priliku upoznati s novom Octavijom, povod za ponovno druženje bio je potpuno novi 1,5-litreni benzinski motor.

Revolucija

Iako naše osvrte uglavnom krećemo od vanjskog dojma vozila, zatim unutrašnjosti pa tek onda motorizacije, ovdje ćemo priču u potpunosti okrenuti. Za početak ove priče od motora ispod haube zaslužan je 1,5-litreni turbo benzinski motor snage 150 KS, a koji se odmah na početku postavio kao zamjena za gotovo većinu motora koje danas vidimo u Octavijama na cestama. Dakle, 1.6 TDI, pa čak i 2.0 TDI, a posebice svi dosadašnji benzinski motori jednostavno mogu stati u red iza 1,5-litrenog benzinca. Ako mislite da smo sišli s uma, nastojat ćemo vas razuvjeriti s dojmovima koje je ovaj agregat ostavio na nas. Naime, 1.5 TSI vozi se agilno, dinamično, a na doticaj papučice gasa pršti od snage te reagira promptnom što ćete itekako osjetiti kada se zalijepite za sjedala automobila uslijed ubrzavanja. 150 KS definitivno se čini puno više nego kod ekvivalentnog dizelskog motora, a svakako i više od bilo kojeg do sada benzinca. Tomu je tako zbog odličnog okretnog momenta od 250 Nm, ali i činjenice kako uz ovaj TSI Škoda može pojuriti gotovo 220 km na sat! Okretni moment dostupan je već od vrlo niskih okretaja, pa se zaista razlike u vožnji gotovo i ne primjećuju spram primjerice nekog dizelaša. Upravo taj nedostatak okretnog momenta je nakon potrošnje do sada bio jedan od najvećih kamena spoticanja, a koji se s novim 1.5 TSI definitivno otišao u povijest. Ako se pitate što je s „prvim kamenom spoticanja“, odnosno što je s potrošnjom, možemo samo reći kako je i on dio povijesti. Naime, za vrijeme našeg testa i prijeđenih nekoliko stotina kilometara mješovite vožnje potrošnja se zaustavila na oko 5 litara! Moramo spomenuti da je u toj mješovitoj vožnji bilo i grada, otvorene ceste, pa i autoceste s brzinama oko 140 km/h. Koliko god se trudili, potrošnja se uvijek vrtjela oko fantastičnih 5 litara. Dakle, malo troši, izvrsno se vozi, a nije TDI. S ovim motorom definitivno je era dizelskih automobila bar u jednom dijelu završena. Jednostavno, zaboravite na brige oko kojekakvih filtera čestica, oko ventila za recirkulaciju ispušnih plinova ili eventualnih zabrana ulaska u svjetske metropole. Sve je to teret kojeg će vas osloboditi 1.5 TSI, bez kompromisa u vožnji, ali i u potrošnji goriva. Tajna ovakve potrošnje definitivno leži i u tehnologiji nazvanoj Active Cylinder Management (ili skraćeno ACT). Ovo je oznaka koja će vam dati do znanja da Škoda Octavia 1.5 TSI u vožnji gasi dva cilindra te automobil pogoni isključivo na preostala dva cilindra. Ovo će se dogoditi u trenutku kada budete krstarili na nekoj brzini bez naglih promjena u ubrzanju, a ako do njih pak dođe u stotinki sekunde na raspolaganju vam je sva snaga 1,5-litrenog benzinca. Sva ova napredna tehnologija i radnje koje ona donosi provode se bez imalo znanja vozača, potpuno uglađeno i efektivno. Sjajno!

Poznata slika

Sada kada smo najveći dio teksta posvetili onome najvažnijem, pozabavit ćemo se onim što smo već naviknuli kod Škoda Octavije. Octavia će svoje vlasnike oduševiti ponajprije mjestom. Prostrana kabina i nevjerojatno prostran i golem prtljažnik glavni su aduti. Među glavne adute ide i kvaliteta izrade koja je na tragu Volkswagenova koncerna očekivano – vrhunska! Njemački kvalitetno kako bi rekli iako je riječ o češkoj limuzini. S vanjske strane najviše komentara pokupila su prednja svjetla. Naime, ona su izvedena u pomalo neobičnoj dvodjelnoj kombinaciji. Svrha ovakve izvedbe je u staranju upečatljivog vizualnog identiteta, ali i u optičkom smanjivanju dimenzija, što je usput rečeno i postignuto. Svjetla su u potpunosti izvedena u LED tehnici. Bočna strana je ona tipična Škoda Octavia, dakle znate ju već od prije. Skladna i čista, bez nekih nepotrebnih detalja koje bi ju isticale, tek aluminijski naplatci koji joj izvrsno pristaju. Stražnja strana je osvježena novim svjetlima koja su ovog puta serijski u LED tehnici i donose prepoznatljiv dizajn u obliku slova C. U unutrašnjosti Škoda Octavia donosi blaga osvježenja vidljiva po novom sustavu za multimediju i informiranje te novim materijalima, poput obloga u vratima. Na opip većina je materijala meka i odiše kvalitetom. Posebno zanimljiv i nadasve odličan nam je središnji informacijsko-zabavni sustav. Donosi uvjerljivo najkvalitetniji prikaz na zaslonu koji smo imali prilike vidjeti u automobilima. Dakle, još jedan posao za sjedi 5, ali ovaj put uz mali plus za 1.5 TSI koji definitivno odlično pristaje ovakvoj limuzini. I za kraj cijena, ona starta od kakvih 150.000 kuna, a ako se odlučite isprobati sve o čemu pišemo svakako svratite u AutoZubak gdje vas čeka nova Octavija.

Foto: Marin Režić / Canon EOS M

Pin It

Izbor urednika...

Test: Huawei Mate 20 Pro
Porsche među telefonima
Test: Adata XPG Gammix S11 480GB SSD
warp speed među SSD-ovima
Test: QBrick System One
prvi i zadnji kovčeg za alat koji ćete trebati
Test: Einhell VARRITO
jedan za sve
Test: Oral-B Genius 10000N
pametno pranje zubi
View this post on Instagram

A post shared by CroPC.net (@tehnologija) on

Traži... Pretraži CroPC

© 2006 - 2019. CroPC.net

ISSN: 1846-8675