| | | |

Test: Suzuki Baleno 1.0 Boosterjet – štedljivi zvrk

Pin It

Ovog puta sjeli smo za upravljač još živahnijeg 1.0 Boosterjet kojeg nam je na test ustupio Automobili ŠkojoOvog puta sjeli smo za upravljač još živahnijeg 1.0 Boosterjet kojeg nam je na test ustupio Automobili Škojo

Nakon što smo prošle godine provozali Baleno s atmosferskim motorom, ovog puta u ruke nam je stigao model s turbo benzincem 1.0 Boosterjet

Suzuki Baleno prvi puta smo provozali još u ljetu u prošle godine. Tada nas je ugodno iznenadio svojom prostranošću, opremljenošću, ali i živahnim 1,2-litrenim atmosferskim benzinskim motorom. Ovog puta sjeli smo za upravljač još živahnijeg 1.0 Boosterjet kojeg nam je na test ustupio Automobili Škojo.

Štedljiv kao dizelaš
Uvriježeno je mišljenje kako su dizelski motori najštedljiviji, odnosno da nude najbolji omjer potrošnje goriva i performansi, odnosno zabave u vožnji. I sami se donekle možemo složiti sa tom tvrdnjom, posebice kod većih automobila iz D segmenta kojima je okretni moment većih dizelaša neophodan. Međutim, u B segment kategoriji automobila ili popularnijoj „Golf“ klasi s dizelašima vidimo sve manje smisla. Nakon nedavne vožnje s novim Golfom i motorom 1.0 TSI, a sada i vožnje sa Suzuki Baleno 1.0 Boosterjet, definitivno možemo zaključiti kako su „turbo benzinci“ u ovoj kategoriji vozila novi „turbo dizelaši“. Dakle, štedljivi i brzi. Suzuki Baleno 1.0 Boosterjet dolazi s 1,0-litenim turbo benzinskim motorom s tri cilindra, a razvija 112 KS. Uzmemo li u obzir snagu i obujam motora, svakako se Suzukijevim inženjerima mora skinuti kapa. Međutim, pored snage, većinu vozača zanimati će potrošnja, a ona jednostavno briljira! U našem test s dionicama otvorene ceste, autoceste i vožnje oko 140 km/h, gradske vožnje, pa i povremenog stajanja u koloni, potrošnja se zaustavila na 5 litara, pa povremeno i manje. Ovakav rezultat teško je postići i dizelašima, stoga je za jednog benzinca ovo fantastičan rezultat. Performanse u ovakvim automobilima nisu u fokusu, no Suzuki Baleno 1.0 Boosterjet ugodno će povući i za sebe ostaviti većinu automobila. Osim za po gradu, 1.0 Boosterjet ima snage i za autocestu, a vožnja 140 ili 150 km/h sasvim je ugodna. Tu ugodu može remetiti tek nešto veća razina buke motora i ona od strujanja zraka.

Bogatstvo opreme
Suzuki Baleno starta s cijenom od nešto preko 88.000 kuna. No, kako to redovito biva, ako se zaigramo s opremom ta cijena će skočiti. U našem slučaju na čak preko 130.000 kuna! Imajući u vidu početnu cijenu, ovakav porast svakako je značajan. Međutim, opravdanje za tako što lako je pronaći. Suzuki Baleno 1.0 Boosterjet nudi sve što možete poželjeti. Zaista, nismo mogli pronaći nešto što bismo mogli dodati. To sve što možete poželjeti je: napredan multimedijalni sustav sa zaslonom osjetljivim na dodir, kamera za vožnju unatrag i senzori za parkiranje, komande na upravljaču, navigacija, povezivanje s pametnim telefonom, čitač memorijskih kartica i USB memorija, vanjski audio ulaz (AUX), napreda svijetla s LED dnevnim svjetlima, pametni ključ automobila,... Svakako poseban dio opreme je adaptivni tempomat te sustav upozorenja na vozilo ispred. Neke stvari možda su još uvijek jedinstvene u ovoj klasi, međutim, ako i nisu jedinstvene, svakako su jedinstvene u ovoj cijeni automobila. Upravo je to razlog zašto Suzuki bilježi odlične prodajne rezultate kod privatnih kupaca.

Više razuma, manje emocija
I pri ovom testu Balena krenuli smo od svega drugog, pa završili na izgledu. Jednostavno, sve drugo prije će na ovom automobilu doći do izražaja nego sam izgled. O ukusima se ne raspravlja, a po našem poimanju, Suzuki Baleno je simpatičan automobil. Simpatično je izgled kojim bismo ga mi najbolja opisali. Nema tu mjesta za neke sportske, agresivne ili emocijama nabijene linije, jer je sve podređeno svrsi, a kao takav automobil će se nekima svidjeti, nekima ne. Ono što će se svima svidjeti je odlična bijela boja s bisernim efektom koja zaista izgleda odlično! U unutrašnjosti i dalje prevladava čuvena tvrda plastika kojom Suzuki obilato oprema unutrašnjost svojih automobila. Spartanska izrada podređena svrsi, a manje svemu drugome svakako će biti jednostavna za održavanje. Iako možda nije najljepši, Suzuki je svakako najopremljeniji za svoju cijenu, pa ga svakako valja razmotriti kao opciju. Želite li se i sami uvjeriti u naša pisanja, u salonu Automobili Škoju čeka vas naš testni Suzuki Baleno 1.0 Boosterjet.

Foto: Marin Režić, mag.ing.el. / Canon EOS M

Pin It

Izbor urednika...

Test: Huawei Mate 20 Pro
Porsche među telefonima
Test: Adata XPG Gammix S11 480GB SSD
warp speed među SSD-ovima
Test: QBrick System One
prvi i zadnji kovčeg za alat koji ćete trebati
Test: Einhell VARRITO
jedan za sve
Test: Oral-B Genius 10000N
pametno pranje zubi

Traži... Pretraži CroPC

© 2006 - 2019. CroPC.net

ISSN: 1846-8675