| | | |

powered_by_lenovo_2020 Test: BMW 520d – spoj luksuza i sporta - CroPC.net

Test: BMW 520d – spoj luksuza i sporta

Pin It

BMW-ova serija 5 još od svojih početaka njeguje sportski duhBMW-ova serija 5 još od svojih početaka njeguje sportski duh

Sjeli smo za upravljač sportske luksuzne limuzine, a kada to tako kažemo prva pomisao pada naravno na BMW-ovu seriju 5, dodajmo k tomu da je riječ o modelu 520d – i uspjeh je tu

BMW-ova serija 5 još od svojih početaka njeguje sportski duh. Od velikog izbora motora, do najnaprednije tehnologije i bezvremenskog izgleda, svaka je generacija gradila status i imidž kakav danas njeguje njemački BMW, pa tako i serija 5. Biti vozač BMW-a zasigurno nije mala stvar. Redovno vozače ovih automobila krase epiteti onih koji točno znaju što žele, ali i onih koji si to mogu priuštiti. Dok je serija 1 svojevrsni ulazak u BMW svijet, a serija 3 kao najprodavaniji i najuspješniji model bavarskog proizvođača ima poseban status, seriju 5 odabrat će prije svega poslovni korisnici, ali i dobrostojeće obitelji te svi oni koji traže jedan broj veću limuzinu od serije 3. Iako je veća, serija 5 jednako je okretna, jednako se dobro vozi i kao i manja serija 3 – nudi onaj jedinstven osjećaj za upravljačem koji može ponuditi samo BMW. Zahvaljujući AC Vuko iz Slavonskog Broda, sjeli smo za upravljač nove „petice“.

Luksuz i sport
BMW-ova serija 5 zasigurno je san brojnih poslovnih korisnika. Dok je i prošla generacija redovno odnosila sve pohvale vozača i stručnjaka, nova generacija oznake G30 to će zasigurno samo nastaviti. Dizajnerski smjer nastavak je onog kojeg je prvo još krajem 2011. godine započela nova serija 3 (oznake F30), a nastavila i dodatno rafinirala serija 7 (oznake G11). Dakle, od sada i na seriji 5 imamo prednja svjetla spojena sa središnjom rešetkom hladnjaka, planetarno popularnim i prepoznatljivim BWM-ovim „bubrezima“. Sama glavna svijetla nose karakteristična i samo za BMW poznata LED dnevna svijetla, dok je i ostatak osvjetljenja izveden u LED tehnici. Razvučena rešetka hladnjaka, kao i farovi spojeni s rešetkom daju isti efekt kao i na seriji 3, odnosno seriji 7 – dodatan osjećaj širine. Dodatno izbočeni blatobrani samo upotpunjuju taj dojam, a natpis „Sport“ na njima naglašava kako je ova serija 5 ipak sportski oblikovana. Bokom se od prednjih do stražnjih svjetala proteže linija koja BMW-ovu seriju 5 čini dinamičnom čak i kada stoji. Stražnja svjetla izvedena također u LED tehnici donose prepoznatljiv dezen u obliku slova L, već viđen na seriji 3 i 7, no ipak dodatno oblikovana i svojstvena samo za seriju 5. U crnoj boji s efektom te zatamnjenim staklima, mislimo da nema vozača koji može prigovoriti izgledu BMW serije 5. Jasno, ljepota je u oku promatrača, no kada je riječ o BMW, sigurni smo da bi onih koji bi imali što prigovoriti bilo u dalekoj manjini. Nama je izgled BMW-ove „petice“ pogođen! Savršeni spoje luksuza i sporta.

Hightech unutrašnjost
Unutrašnjost nove BMW serije 5 napravila je jasan odmak od prošle generacije. Dok je prošla generacija imala daleko veći utjecaj još starije generacije i s njom sličnosti, nova serija „petice“ i u unutrašnjosti donosi elemente koje smo prvi puta vidjeli na seriji 3, potom na seriji 7, a sada i u seriji 5. Slično kao i u pogledu vanjštine, unutrašnjost donosi dodatno rafinirane detalje, a sve skupa izgleda – odlično! Središnjim grebenom tako dominira veliki zaslon koji donosi sve relevantne informacije o automobilu, svu multimediju i svu interakciju koji uopće provodimo tijekom vožnje. Ako se pitate koja to interakcija može biti, možda je bolje razmisliti koja to ne može. Od povezivanja s pametnim telefonom, radom na vrhunskoj navigaciji, upravljana multimedijom s više izvora, podešavanja brojnih postavki automobila, kontrole ambijentalne rasvjete,… Teško je nabrojati što sve može i što sve nudi ovako opremljena serija 5 kakvu smo imali na testu. Sportski paket kakvim je bio opremljen naš testni 520d donosi i sportska sjedala koja izvrsno „drže“ u svim situacijama. Kožni paket samo je dio opreme, a uz vrhunsku kvalitetu izrade donosi taj premium dašak. Sport i luksuz konstantno se prepliću i izvrsno nadopunjuju. Posebno dojmljiv je zaslon ispred vozača koji prikazuje sve ono važno za vozača (brzinu, okretaje motora, temperaturu, itd.), a koji se mijenja u ovisnosti od odabranog režima rada automobila, a tu je i head-up zaslon. Fantastično!

Dvije litre dizela
Dvije litre dizela nije potrošnja nego obujam motora našeg testnog 520d modela. Uparen sa izvrsnim ZF-ovim 8-stupanjskim automatskim mjenjačem, 520d se vozi okretno poput „trice“. Za tu okretnost zadužen je BMW koji donosi taj poseban osjećaj za upravljačem. Kada hoćete ovaj automobil možete voziti poput neke spore krstarice, a kada zatreba tu je ergela od gotovo 190 KS spremna potjerati „peticu“ ispred svih. Upravo ovaj model predviđamo i kao najuspješniji na našim cestama. Ponajviše zbog dizela koji već suvereno vlada našim cestama, ponajviše njegove potrošnje koja se i na ovakvoj limuzini kreće redovno ispod 5 litara. Cijena? Onaj tko gleda ovakav automobil morat će sve ranije navedeno i platiti. Konkretno, naš testni model zaustavio se tik ispod 400.000 kuna. Međutim, kupci ovog automobila, pa i mi sami, pronaći će opravdanje za svaku kunu. Poželite li se provozati u novom 520d, dostupan vam je u AC Vuko u Slavonskom Brodu.

Foto: Marin Režić, mag.ing.el. / Canon EOS M

Pin It

Izbor urednika...

Test: Huawei Mate 20 Pro
Porsche među telefonima
Test: Adata XPG Gammix S11 480GB SSD
warp speed među SSD-ovima
Test: QBrick System One
prvi i zadnji kovčeg za alat koji ćete trebati
Test: Einhell VARRITO
jedan za sve
Test: Oral-B Genius 10000N
pametno pranje zubi
View this post on Instagram

A post shared by CroPC.net (@tehnologija) on

Traži... Pretraži CroPC

© 2006 - 2019. CroPC.net

ISSN: 1846-8675