| | | |

powered_by_lenovo_2020 Test: Audi Q2 1.6 TDI Sport+ - dobrodošlo osvježenje - CroPC.net

Test: Audi Q2 1.6 TDI Sport+ - dobrodošlo osvježenje

Cijena testnog modela od 223.000 kuna čini sam sasvim očekivana – ipak to je Audi

Proteklog vikenda imali smo priliku sjesti za upravljač vjerojatno najintrigantnijeg Audija ove godine – modela Q2 koji nas je ugodno iznenadio u mnogočemu, a i vas će

Ova je godina poprilično velika za Audi, osim što su predstavili neka osvježenja poput blago osvježenog A3 i neke novitete potpuno novog A5, Audi je na tržište izbacio i potpuno novi model – Q2. Predstavljan kao nešto novo i potpuno drugačije, samo naoko majušni (kasnije ćemo vidjeti da baš i nije tijesan) Audi upravo to i je – dobrodošlo osvježenje. U Tango crvenoj boji, koja mu usput rečeno odlično stoji, predstavlja zaista najneobičniji Audi u zadnjih, možemo slobodno reći pa puno godina, a koji nam se uz to – poprilično sviđa.

Perfektno odrađen posao
Kada krenemo priču o Q2, prije svega riječ je o najmanjem SUV-u kojeg Audi ima u ponudi. Smješten na samom početku Audijevih SUV modela, Q2 je nešto manji od Q3, međutim u kabini teško bi se to dalo zaključiti i zapravo, kada se sjetimo testa Audija Q3, u Q2 imamo osjećaj većeg prostora – i to značajno. Ponuda prostora i osjećaj iza upravljača su kao za nekim znatno većim SUV-om. Pogled na brojke između Q2 i Q3 otkriva tek nešto manje prostora u prtljažniku, no niti to baš u praksi neće previše značiti (prtljažnik ima 55 litara manje prostora od Q3). Još u pogledu prostranosti valja istaknuti da Q2 dijeli međuosovinski razmak s Audijem A3 i to klasičnim trovratnim kod kojeg se ova brojka zaustavila na 260 cm. Međutim, zbog dobitka na visini Audi Q2 se čini znatno prostranijim, a osim vozača (autor ovih redaka mjeri 191 cm u visini) i svi drugi putnici bi se trebali osjećati udobno, a što je Q2 i potvrdio na testu. Unutrašnjost bismo najbliže povezali s Audijem A3, i to je zapravo jedina poveznica koju možemo na račun izgleda napraviti. Osjećaj pod prstima otkriva nevjerojatnu i za druge proizvođače teško dosežnu kvalitetu, osjećaj za detalje i općenito dojam. Ne krijemo, malo koja nam unutrašnjost „sjeda“ bolje od Audijeve, i to bez obzira na model i klasu. Od tehnologije na raspolaganju vam je gotovo sve što možete zamisliti, a čak i neka osnovna oprema donosi već puno toga. Svakako valja istaknuti adaptivni tempomat i sustav praćenja linija na cesti uz mogućnost intervencije na samome upravljaču što stvara dojam (polu)autonomne vožnje. MMI sustav donosi tradicionalno jednostavno rukovanje uz bogate mogućnosti zabave i informiranja, povezivanja s pametnim telefonom, podešavanja vozila, jednu od najboljih navigacija uopće, i štošta drugo. Uz klik prekidača „drive select“ moguće je promijeniti ponašanje vozila od lagane krstarice do ljute jurilice.

Novo, drugačije – i dobro!
Audi kao premium proizvođač nije baš marka za koju bismo vezali neke izlete i nešto totalno drugačije. Svi modeli ovog proizvođača donose nova i tražena osvježenja, no teško bi se tu reklo da je riječ o nečem što nismo očekivali i što nas je u potpunosti šokiralo (naravno ovo ne vrijedi za tehnologiju, isključivo za izgled). Stoga, ostali smo poprilično šokirani s novim Q2. Ne, ovdje nije riječ o nečem viđenom, o nečem posuđenom s drugih modela, umanjenom izdanju većeg modela ili nešto slično, nego riječ je o nečem novom i u Audiju neviđenom. Q2 donosi brojne novosti. Prednja single frame rešetke hladnjaka i maska donosi karakterističan šesterokutni izgled koji je značajno oštriji od drugih modela. Značajna oštrina vidljiva je i na vanjskim elementima, a šesterokutni „dezen“ pronaći ćemo još i kod bočnog ramenog pregiba malo ispred prednjih vrata i na sredini stražnjih, kojim je stvoren specifičan šesterokutni oblik. Uz kontrastni C nosač i odličnu Tango crvenu boju, Q2 izgleda zaista odlično i ostavlja onaj premium osjećaj. Motorizaciju očekivano čine benzinci i dizelaši. Ponudu benzinaca za Q2 otvaraju 1,0-litreni trocilindarski TFSI sa 116 KS i 1.4 TFSI sa 150 KS i COD (cylinder on demand) tehnologijom, a i dizelaši također kreću sa 116 i 150 KS (1.6 TDI i 2.0 TDI). Najjači benzinac u ponudi je 2.0 TFSI sa 190 KS, koji standardno dolazi sa automatskim 7-stupanjskim mjenjačem S-tronic i quattro pogonom, dok je kod dizelaša jednako snažan 2.0 TDI. Naš testni model stigao je s najslabijim dizelašem snage 116 KS. Međutim, u svakodnevnoj vožnji teško reći da je riječ o nečem slabom u ponudi. Dizelaš vuče potentno, a krstarenje autocestom na preko 130 km/h obavlja uz tek nešto preko 2.000 okretaja i bez imalo zamora. Uz to valja istaknuti i potrošnju od kakvih 5 do 6 litara uz svakodnevne manevre vožnjom po gradu i otvorenoj cesti, koja će ionako pozitivnom dojmu doći kao šećer na kraju. Cijena testnog modela od 223.000 kuna nam je sasvim očekivana, možda će neki reći da je puno, no – ipak to je Audi.

Pin It

Pretraži

© 2006 - 2020. CroPC.net

ISSN: 1846-8675