| | | |

powered_by_lenovo_2020 Test: Audi A4 2.0 TDI Ultra Sport+ - sportski pedigre - CroPC.net

Test: Audi A4 2.0 TDI Ultra Sport+ - sportski pedigre

Audijevi S-Line modeli oduvijek su slovili za automobile privlačnog, sportskog izgleda, a uz mudar izbor pogonskog motora i vozne osobine ne rijetko su bile jednako poželjne

Sjeli smo za upravljač sportske inačice novog Audija A4 koji donosi tvrtkinu sportsku orijentiranost u jednu od najpoželjnijih limuzina s „četiri prstena“

Audijevi S-Line modeli oduvijek su slovili za automobile privlačnog, sportskog izgleda, a uz mudar izbor pogonskog motora i vozne osobine ne rijetko su bile jednako poželjne. S-Line inačica novog Audija A4 predstavljena je u modelu sa Sport+ paketom opreme, koji osim pukog izgleda donosi i puno više sportskog pedigrea, koji nam se bez zadrške – sviđa!

Atletski stav
Novi Audi A4 izgleda bolje nego ijedan model prije. Iako su neki zamjerili da su promjene u usporedbi s prošlim modelom (B8) minimalne, po nama one su itekako velike, a posebice u ovakvom sportskom izdanju. Najviše do izražaja dolazi prednji kraj koji donosi potpuno nova LED svjetla, širu i nižu single-frame rešetku hladnjaka u prepoznatljivom šesterokutnom obliku, te izražene oštre linije i poveće usisnike zraka na bokovima. Bočna silueta karakteristična je po liniji koja se proteže cijelom dužinom vozila, od prednjih do stražnjih svjetala, a osim toga profil otkriva i sportski spušteno podvozje, pa A4 djeluje kao prilijepljen uz cestu, a tako se i vozi! Pogled straga otkriva jednak pristup i skladno se uklapa u ostatak dizajna novog Audija A4. Kao i svakog drugo svjetleće tijelo, tako je i stražnji kraj karakterističan po LED osvjetljenju. Svojom pojavom Audi A4 (oznaka mu je B9) definitivno nikoga ne ostavlja ravnodušnim! U dimenzijama, u odnosu na prethodnika koji se prodavao od 2008. godine s dužinom 4.726 mm, Audi A4 narastao je za 23 mm, dok je međuosovinski razmak dobio 12 mm, međutim stvarni osjećaj je kao da se radi o nešto manjem Audiju A6. Bez obzira na dojam veličine, upravljati „četvorkom“ je perolako i okretno, preglednost je izuzetno dobra, a uvijek se možete osloniti i na senzore kojima će automobil upozoriti na približavanje nekoj prepreci.

Najbolja unutrašnjost
U našem već podužem novinarskom stažu vozili smo gotovo nebrojeno automobila, no bez zadrške za izgled i kvalitetu materijala za Audi ćemo istaknuti kao broj jedan! Filigranski detalji, luksuzan, premium osjećaj materijala pod prstima, kirurški precizni spojevi i općenito minimalistički i privlačan dizajn. Ovo su najkraće opisana odlika unutrašnjosti kojom zrači novi A4. Prilikom našeg testa zaista sam se trudio pronaći neku manu, no jednostavno – nisam ju pronašao! Središnjim grebenom dominira zaslon koji donosi pregled svih važnih informacija – od zabave do onih o automobilu. Količina tipaka svedena je na minimum, a glavnina kontrola odvija se preko koračića Audijevog hvaljenog MMI sustava. Kontrole klima uređaja priča je za sebe, a posebno se ističe mnokromatki zaslon u kotačićima za kontrolu temperature te aluminijske tipke koje su ujedno i osjetljive na dodir. Narodski rečeno, unutrašnjost je ona riječ s prefiksom „pre“ kojom želimo opisati nekoga tko želi pokazati svoje vještine u najboljem izdanju. Audi je ovdje zaista odradio odličan posao i predstavio ono u čemu je i bio najbolji – odličnim smislom za unutrašnjost, osjećaj za kvalitetu i predanost detaljima. Malo tko se može približiti ovome tronu, tek ostatak njemačke svete trojke, no kao što rekosmo, jedan broj jedan.

150 KS za početak
Kada bismo napravili anketu među našim vozačima, uvjereni smo da bi u pogledu dobiveno/uloženo 2-litreni TDI zauzeo prvo mjesto. Ovo nije ništa neobično s obzirom na elastičnost, potentnost, snagu, krajnju brzinu i uglađenost u radu, a ponajviše po pogledu na potrošnju. Naime, na testu nam je naš Audi A4 izbacio redovno brojku ispod 5 litara potrošnje. I kada smo vozili brže, i kada smo vozili polakše, i na otvorenoj cesti, i u gradu, zaista potrošnja je izvanredna! Novi dorađeni 2-litreni TDI sada u okoliš emitira samo 99 grama CO2. Do „stotke“ će potegnuti za kakvih 8 sekundi – i pazite – ovo je tek početni model! Iako je početni model, teško nam je bilo pojmiti što tek nude snažnije izvedbe, a valja spomenuti da možete odabrati i 3-litreni TDI sa čak 272 KS. No, stava smo da je i početni model sasvim dovoljan. Cijenu od kakvi 280.000 kuna odmah smo opravdali. Cijena je to koju nosi izvrstan dizajn, izvrsne vozne osobine, detalji i kvaliteta, motor i potrošnja, snaga i imidž, i možemo tako dalje. Osmjeh nam nije silazio, a vjerujemo da neće ni vama. Audi ne samo da ide u korak sa svojim ljutim konkurentima iz BMW-a i Mercedesa, usuđujemo se reći po nekim stvarima ih i debelo premašuje. Bravo! Za ostale automobile, nismo baš sigurni mogu li uopće i biti dio ove „svete trojke“, ali to je već priča za neku drugu temu.

Pin It

Pretraži

© 2006 - 2020. CroPC.net

ISSN: 1846-8675