| | | |

powered_by_lenovo_2020 Test: Audi A4 2.0 TDI - napredak u svakom pogledu - CroPC.net

Test: Audi A4 2.0 TDI - napredak u svakom pogledu

Dinamika, sport, tehnologija, luksuz, imidž i kvaliteta samo su neke od asocijacija koje nas vežu uz Audi

Najiščekivaniji Audi ove godine, novi model Audija A4 stigao nam je na test u najpoželjnijoj izvedbi naših vozača – s ekonomičnim, ali izuzetno dinamičnim 2-litrenim TDI motorom snage 150 KS

Dinamika, sport, tehnologija, luksuz, imidž i kvaliteta samo su neke od asocijacija koje nas vežu uz Audi. U najnovijoj generaciji Audija A4, čak petoj po redu, odnosno devetoj ako brojimo i Audi 80 modele, sve navedene asocijacije možemo primijeniti od jednom. Novi Audi A4 predstavlja sam vrh ponude limuzina više klase, a tomu u prilog idu i odlični prodajni rezultati koje je Audi odlučio zadržati podizanjem letvice zaista visoko.

Potpuno nova priča
Naš osvrt krenuti ćemo „ispod haube“. Naime, Audi A4 nov je u svakom pogledu, a veliki dio toga ne možemo vidjeti jer se nalazi ispod blještave vanjštine. Novi dorađeni 2-litreni TDI sada dolazi s početnih 150 KS, a u pogledu očuvanja okoliša emitira samo 99 grama CO2. Do „stotke“ će potegnuti za kakvih 8 sekundi – i pazite – ovo je tek početni model! Sport koji smo spomenuli ovdje se očituje itekako. Iako je tek početni motor, TDI će omogućiti hrpu zabave za upravljačem. Izuzetno dinamičan i agilan, a opet nevjerojatno uglađen i ono najvažnije – štedljiv. Prilikom testiranja, potrošnja ispod 5 litara bila je redovna čak i pri dinamičnijoj vožnji. Potpuno nova priča je platforma na kojoj se sada proizvodi samo Audi i – pazite sada – Bentley. Da, dobro ste pročitali, Audi kao prava premium marka svoju platformu dijeli sa velikanom poput Bentleya. Odmak od matičnog Volkswagena sada je očit, a zasigurno će biti i veći. Ovo se čini kao pun pogodak pa u vožnji Audi A4 oduševljava u svakom pogledu. Neravnine upija poput spužve, a u zavoje ulazi kao po tračnici. Dojam za upravljačem je pravo čudo i nešto što nismo očekivali, a što nas je ugodno iznenadilo.

Tehnologija na maksimum
U pogledu tehnologije, sve što bismo poželjeli možemo dobiti u novom A4. Lista osnovne i dodatne opreme gotovo je nesaglediva, a pravo iznenađenje je količina serijske opreme. Upravo i naš testni model bio je takav, gotovo i bez ikakve dodatne opreme Audi A4 stigao nam je sa svime što bismo željeli, a uvjereni smo da će takvog dojma biti i većina vozača. Napredan sustav zabave, čitač memorijskih kartica i CD medija, AUX ulaz i čak dva USB priključka, automatska trozonska klima, izuzetno bogato i napredno putno računalo, LED svijetla, nadzor prometa oko nas i automatsko kočenje, i tako gotovo u nepreglednom nizu – sve je ovo dio serijske opreme! Ako je ovo serijska, tek možete zamisliti što sve nudi dodatna oprema. Letvica za konkurenciju je ovom količinom serijske i dodatne opreme podignuta zaista visoko, a veliki broj te opreme prvi put uopće možemo vidjeti u ovoj klasi.

Moderno, minimalistički, sportski
Audi je sportska premium marka. Ovo nije nikakva tajna i to dobro zna svaki vozač Audija, a tome u prilog idu i brojni uspjesi ove marke u brojnim sportovima. Inspiriran sportom, upravo je takvog izgleda i novi Audi A4. Najmanji otpor zraka u klasi automobila, agresivne linije, zaista nisko sjedenje, orijentiranost interijera vozaču, sve su ovo elementi koji otkrivaju sportski gen. Prednji kraj djeluje izuzetno agresivno i dinamično, a bočna linija poput oštrice veže stražnji i prednji kraj. LED svjetla u potpuno novom dezenu samo upotpunjuju priču, a kotači u 17 inča podižu dojam. Ipak, standardno dolaze 16-inčni aluminijski naplatci, no jednako atraktivni i privlačni. Unutrašnjost se nastavlja u tom sportskom izričaju. Ovo se vidi već pri ulasku u novi A4 – sjedi se sportski nisko. Središnji greben lišen je svega nepotrebnog, tako da je tu tek MMI sustav kontrole, 7-ičnini zaslon i kontrole klima uređaja. Nova upravljača jedinica klime izvedena je jednako atraktivno kao i cijeli novi A4. Naime, tipke prepoznaju dodir prsta pa tek naslanjanjem prstiju uvećavaju prikaz na izvrsnom OLED zaslonu prikazujući pojedinosti za postavljanje. Svaki materijal je na opip prsta pravi užitak, a svaki spoj, svaki gumb, jednostavno svaki komadić novog Audija A4 odaje dojam pravog premium proizvoda. Prostrani prtljažnik i stražnja klupa biti će sasvim dovoljni za udobna dulja obiteljska putovanja.

Posao, obitelj ili oboje
Novi Audi A4 biti će zasigurno prvi izbor brojnih poslovnih ljudi, ali i onih obiteljskih koji mogu spojiti i jedno i drugo. Praktičan u brojnim pogledima, novi Audi nudi ono s početka: dinamika, sport, tehnologija, luksuz, imidž i kvaliteta u jednom paketu. Sve ovo ima svoju cijenu koja na početnom modelu kreće od kakvih 280.000 kuna. Iako se čini puno, ovo je sasvim opravdano! Da, puno je, ali se isplati. Ako se pitate o čemu pričamo – u salonima AutoZubak koji nam je ustupio novi A4 na test možete se i sami uvjeriti i baš kao i mi – ostati pod snažnim dojmom. 

Fotografje: Marin Režić, Sony a6000

Pin It

Pretraži

© 2006 - 2020. CroPC.net

ISSN: 1846-8675