| | | |

powered_by_lenovo_2020 Test: Mercedes-Benz A180d - potpuno nova priča - CroPC.net

Test: Mercedes-Benz A180d - potpuno nova priča

Nova A klasa naprosto već na prvu izaziva lavinu pozitivnih komentara

Sjeli smo za upravljač Mercedes-Benz A180d, blago osvježene potpuno nove A klase koja se od prve inačice razlikuje po - svemu

Sjećate li se prve i druge generacije Mercedes-Benzove A klase? Ako da, neka dignu ruku oni kojima se ovaj automobil posebno sviđao. Pretpostavljamo tek poneku ruku koja je za svoje argumente odabrala riječi tipa „ipak je ovo Mercedes-Benz“ ili „baš je odličan gradski automobil“. I tu je nekako priča oko stare A klase stala. Sada pogledajte novu treću, odnosno tek blago osvježenu inačicu kojom smo upravo sjeli za upravljač. Neka dignu ruke oni kojima se dopada? Upravo tako, uvjereni smo da će svatko dignuti ruku, jer nova A klasa naprosto već na prvu izaziva lavinu pozitivnih komentara.

Agresivan, moderan, brz
Krenimo od vanjštine koja nas je odmah na prvu oduševila. Poznati i kod vozača opće prihvaćeni oblik hatchbcaka konačno je stigao i na A klasu. Prepoznatljive nove linije Mercedes-Benza prisutne su i kod nove A klase. Počevši od moćne i agresivne rešetke hladnjaka, farova pa do blago spuštenog zadnjeg kraja, dinamičnih linija s boka, nova A klasa nikada nije izgledala skladnije. Atraktivno oblikovani lakometalni naplatci samo podižu dojam, a poseban tuch daju i LED svijetla. Iako je ova generacija na tržištu još od 2013. godine, model za koji smo sjeli predstavlja blago osvježenje, ponajprije u pogledu farova koji su nešto dorađeniji i tek iskusniji korisnici primijetiti će neke značajnije promijene. Sav trud uložen u novi izgled A klase Mercedes-Benzu je drastično proširio krug kupaca. Sada je A klasa zanimljivija većem broju kupaca. Od onih koji taže okretan gradski automobil, mladih obitelji i mlađih vozača, pa do onih nešto stariji. Svatko će si moći prilagoditi A klasu po svome ukusu i da mu izgleda baš najbolje. Nama se naša testna A klasa u bijeloj boji baš dopala ovakva kakva je.

Štedljiv i agilan
Mercedes-Benz A180d dolazi s 1,5-litrenim dizelskim motorom. Ovaj motor plod je suradnje Mercedes-Benza i Renaulta, a u A180d nudi uglađen rad i puno zabave za upravljačem zahvaljujući 109 KS i 260 Nm okretnog momenta. Iako nam se na prvu činilo da ovo neće biti obećavajuće brojke, već prvi kilometri uvjerili su nas u suprotno i da – snažniji motora za većinu vozača neće biti potreban. Automobil vuče bez obzira u kojoj se brzini našili i teško se bilo oteti dojmu da ispod poklopca motora nemamo neki snažniji motor od ovoga. Mjenjač ima šest brzina, a ugodno nas je iznenadilo to što je iznimno precizan i uglađen. Iako smo ponekad kod Mercedes-Benz znali susresti sa ponešto grubljim mjenjačima, ovdje stvari rade besprijekorno. Automobil ispušta samo 107 grama CO2 i zadovoljava Euro 6 normu, što je u pogledu ekologije vrlo pohvalno. Ono što je pohvalno je i potrošnja novog Mercedes-Benz A180d. Naime, pri dinamičnijoj vožnji, pa i gradskoj, putno nam je računalo redovito serviralo brojke oko 4 zarez nešto litara po 100 kilometara. Jasno, ako budete baš štedljivi moguće je postići brojke i oko 4 litre, no i ovako ne možemo skriti zadovoljstvo.

Moderna unutrašnjost
Nova i konačno privlačna unutrašnjoj kojom je Mercedes-Benz krenuo u pohod s novom C klasom, prisutna je i kod A klase. Središnjim grebenom dominira svojevrsni tablet, veliki zaslon koji prikazuje sav infotainment u automobilu. Ispod su očekivano svoje mjesto pronašle kontrole multimedije, telefona, klima uređaja i slično. Pored središnjeg naslona za ruku svoje mjesto pronašao je i kotačić za upravljanje kroz sve sustave kojim se rukuje iznimno jednostavno. Kontrolna ploča ispred vozača izuzetno je pregledna, a pored satova pruža sve važne informacije na posebnom zaslonu. Materijali su vrhunski, mekani i odišu kvalitetom, no to je i očekivano od Mercedes-Benza. Poseban sportski štih otkrivaju i ergonomski oblikovana sjedala kod kojih je naslon za glavu spojen sa glavnim tijekom sjedala. Dojam za volanom je također sportski, i bez obzira na štedljiv i obujmom malne dizelaš, imamo dojam kao da sjedimo za upravljačem neke ljute jurilice. Ovaj ćemo test završiti onom ispraznom tvrdnjom kako "Mercedes predstavlja klasu za sebe". Teško se oteti dojmu da tome nije tako, a najbolje ćete sami ovu tvrdnju prosuditi odlaskom u Mercedes-Benz salon Automobili Škojo u Osijeku. Spomenimo još i početnu cijenu koja kreće od 26.900 eura, dok je naš testni primjerak dosegao cijenu od 32.000 eura.

Foto: Josip Vrbošić

Pin It

Pretraži

© 2006 - 2020. CroPC.net

ISSN: 1846-8675