Njuškalo
Featured

Vozili smo: Škoda Fabia 1.0 TSI Style – iznad svoje klase

Škoda Fabia Style 1.0 TSI (2022)
Škoda Fabia Style 1.0 TSI (2022)
Škoda Fabia Style 1.0 TSI (2022)

Nova Škoda Fabia potvrđuje kako današnju ponudu automobila uglavnom možemo svesti na izbor veličine, dok u pogledu tehnologije uživamo kao i u znatno većim, i skupljim modelima

Naš osvrt na novu Škodu Fabia 1.0 TSI Style, a koju smo imali prilike nedavno voziti, započet ćemo s cijenom. Ona za testirani model uz ponešto dodatne opreme iznosi oko 165.000 kuna, dok je neki ulazni model ove motorizacije i paketa opreme oko 135.000 kuna. Zašto osvrt počinjemo s cijenom? Sa željom kako bismo odmah razjasnili neke stvari. Naime, vremena kada su ulazni modeli neke marke automobila značili samo automobil koji kao dodatnu opremu ima maglenke ili klimu su iza nas. Danas, ulazni model neke marke može ponuditi jednaka tehnološka rješenja, ali i komfor kao i znatno više klase marke, pa je shodnu tome i cijena znatno veća nego nekadašnjim, nazovimo ih tako, ulaznim modelima. Jedan od najboljih primjera ove teorije je nova Škoda Fabia 1.0 TSI Style.

Dizajn za 5

Izgledom nova Fabija nikoga neće ostaviti ravnodušna. U narančastoj-crnoj dvobojnoj karoseriji koja joj izvrsno leži, Škoda Fabia bit će mamac za poglede. Na samom testu, čak nas je i nekoliko prolaznika zaustavljalo interesirajući se za automobil. Prednji kraj izgleda sportski agresivno, a usklađen je s novom Octavijom. Bočne dinamične linije u svome dizajnu čak otkrivaju i tipičan trokut prepoznatljiv s češke zastave, vezujući tako domovinu Škode s modelom Fabia. Osim što djeluje čvrsto, ozbiljno. Lakometalni naplatci dijagonale 17 inča samo podižu cijeli dojam, dok je stražnji kraj obilježen karakterističnim svjetlima i aerodinamičnim dodacima, poput difuzora ili krila na krovu. Nije se teško složiti kako je ovo najbolja Fabia koju smo do sada imali prilike vidjeti. Pozitivna priča izvana, nastavlja se i unutar automobila čim se smjestite. Poznata forma i detalji iz većih Škoda, sada su preslikani i u Fabiji.

Virtualno i na dodir

Nova Fabia veća je od prethodnog modela u svim gabaritima, donoseći tako i prostraniju unutrašnjost. Iako je prostranost primjetna na svim pozicijama, najviše se to osjeti na mjestu zadnje klupe, ali i prtljažnika koji sada broji čak 380 litara. Naša testna verzija stigla nam je u bogatom Style paketu, a s njim je i cjelokupni dojam unutrašnjosti bolji. Od izgleda i udobnosti sjedala, sve je ovdje što nam treba. Testirani model imao je bolji radiouređaj Bolero sa zaslonom osjetljivim na dodir veličine 8“, a priču zaokružuje i virtualni kokpit veličine 10,25“ koji nudi pet različitih prikaza. Posebno nam se svidjela kombinacija tkanine i plastike koja kokpit čini jedinstvenim, posebnim, a svakako valja spomenuti i odličan dvokraki volan koji ostavlja odličan dojam pod prstima. Samo digresije radi, ovakav koncept volana ima i Mercedesova S klasa.

Samo na benzin

Dizelski agregati prošlost su ako se pita Volkswagen koncern, posebice u manjim klasama kao što je B u koju ulazi i Fabija. Mi ćemo reći konačno, jer već godinama tvrdimo da je voziti 1.0 TSI moguće jednako, ako i ne i štedljivije od bilo kojeg dizelaša, a gušt je pri tome nemjerljivo na strani benzinca. Spomenuti TSI u Fabiji bio je onaj jači od 110 KS, pa ga svakako preporučujemo. Dostupan je još i kao slabiji od 95 KS, dok je kod ulaznih modela dostupan i 1.0 bez turba, kojeg bismo svakako preporučili preskočiti. Testirani 1.0 TSI od 110 KS prava je mjera koja će zadovoljiti sve. Nudi dovoljno snage, a štedljiv je, što bi u narodu rekli, kao „upaljač“. Prosjek nam je često padao ispod 5 litara, a time se teško mogu pohvaliti i neki hibridi. Valja spomenuti kako je u pogledu motorizacije dostupan i 1.5 TSI, no za njega stvarno ne vidimo potrebe pored odličnog 110 KS snažnog 1.0 TSI. Komfor vožnje, tehnološke mogućnosti, opći dojam za upravljačem, teško je naći neku manu. Simply clever, kako bi rekli u Škodi, upravo takva je i nova Škoda Fabia.

Škoda
Škoda
Škoda

Škoda
Škoda
Škoda

Škoda
Škoda
Škoda

Škoda
Škoda
Škoda

Škoda
Škoda
Škoda

Škoda
Škoda
Škoda

Škoda
Škoda
Škoda

Škoda
Škoda
Škoda

Zadnje recenzije

Igrali smo

PARTNERI

A1
Adriatic
AKD
Algebra
Bosch
Huawei
HT
IN2
Infodom
Kompare
Lenovo
Njuškalo
Telemach
MedicoHome

ISSN: 1846-8675

© 2006. - 2024. CroPC.net

                    

Preporučujemo: cyber_FolksTemplatePlazza

CroPC.net upotrebljava internetske kolačiće (eng. cookies). Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.