| | | | |

powered_by_lenovo_2020 Vozili smo: BMW 216d Active Tourer – novi smjer za nove prilike - CroPC.net

Vozili smo: BMW 216d Active Tourer – novi smjer za nove prilike

BMW 216d Active Tourer

Trendovi u automobilskoj industriji zadnjih su godina izuzetno turbulentni, a tomu svjedoče i nikad raznolikiji modeli pojedinih proizvođača, a BMW tu nije izuzetak

BMW 216d Active Tourer prvi je model bavarskog proizvođača koji je donio nešto što BMW do tada nikada nije ponudio. Iako je gotovo već šest godina na tržištu, BMW serije 2 Active Tourer još uvijek je aktualni model, a zahvaljujući AC Vuko dobili smo priliku provozati ga.

Nešto novo

Vratimo se na uvod, BMW 216d Active Tourer prvi je model iz BMW-a koji donosi – prednji pogon, trocilindarski dizelski motor i monovolumensku konstrukciju. Moramo priznati da je ovo bio hrabar potez, no kako kaže narodna izreka „sreća prati hrabre“, pa tako s odmakom od skoro šest godina možemo reći da je BMW-ov potez uspio. BMW serije 2 poprilično često vidimo na našim i europskim cestama, što govori samo jedno – da se ovaj model uspješno primio na tržištu. Hoće li dobiti svoga nasljednika, o tome je sada teško špekulirati, jer kako smo i u uvodu rekli, tržište automobila nikada nije bilo ovako turbulentno, pa tako danas jedan uspješan model, sutra možda uopće ne bude u ponudi. Dobar primjer za to je francuski Peugeot koji je gotovo cijelu gamu svojih monovolumena digao u crossover/SUV segment. No, vratimo se na BMW 216d Active Tourer i tri revolucije koje BMW serije 2 donosi. Prednji pogon do modela BMW serije 2 Active Tourer nije bio prisutan u gami ovog bavarskog proizvođača, a je li ovo bio mudar potez lako je zaključiti. Danas s prednjim pogonom pored serije 2 Active Tourer stižu modeli X1, X2 i serija 1, stoga za zaključiti je kako je prednji pogon „pogodio u sridu“. Iako je BMW 216d Active Tourer pokretan prednjom osovinom, osjećaj u vožnji je onaj pravi BMW-ovski. Upravljač, njegova preciznost, ponašanje vozila, BMW je uvijek BMW  bez obzira na pogon. Iako smo i mi zagriženi fanovi stražnjeg pogona i smatramo da je BMW onaj s pogonom straga, napredak tehnologije, racionalnost u proizvodnji ili samo skretanje fokusa na neke druge stvari u vozilu „krivac“ su zašto nam je danas gotovo jednako voziti BMW s prednjim ili sa stražnjim pogonom. Druga revolucija koju BMW 216d Active Tourer donosi je 3-cilindarski dizelski motor. Možda ste već pomislili kako ovo nije moguće, ali da, 116 KS snažan dizelski motor ima tri cilindra. Međutim, da ovu informaciju nismo pročitali u knjižici vozila, nikada ne bismo pogodili da je riječ o 3 cilindra. Dakle, motor radi mirno, a na pritisak papučice gasa pokazuje svoju agilnost i dinamičnost pa zamjerke zaista nema. BMW 216d Active Tourer vozi se lako kako na manjim, tako i na velikim brzinama, nudeći nam dobro poznati BMW-ov osjećaj stabilnosti za upravljačem. Potrošnja ovisi o težini noge na papučici gasa, ali za očekivati je oko 5 do 6 litara dizela.

Prostranost iznad svega

Treća revolucija koju je BMW 216d Active Tourer donio u gamu bavarskih modela je monovolumenska konstrukcija. Za zaljubljenike u automobile ovo je možda najgora izvedba automobila, no kao što smo rekli – ovo su tek predrasude koje padaju u vodu jednom kada se provozate s BMW-om serije 2 Active Tourer. Zbog osjećaja kao za upravljačem drugih BMW-ovih modela, primjerice serije 1 ili X1, BMW 216d Active Tourer nije tipičan monovolumen za upravljačem, no ipak donosi sve prednosti ovakve konstrukcije. Ta prednost svakako je povišeni položaj za upravljačem, udobnost za sve putnike, prostranost i veliki prtljažnik. Upravo ovo su potrebe danas modernih obitelji ili pojedinaca koji žive malo aktivnije od ostalih, a njih i vidimo kao potencijalne kupce ovog automobila.

BMW

Za kraj ostavljamo izgled i ostale posebnosti koje BMW 216d Active Tourer čine jednim BMW-om. Bubrezi sprijeda i svjetlosni potpis straga lako će svakome dati do znanja kako je ovo BMW. Čak i bočna silueta djeluje dinamično i zabavno za jedan monovolumen. Otvaranje prtljažnika odvija se elektronski, što i dolikuje jednom premium vozilu, a stražnje sjedala donose mogućnost podešavanja naslona te su pomična. U unutrašnjosti vozača i putnike dočekuje iDrive sa svim onim mogućnostima koje volimo – od napredne multimedije, povezivanja s telefonom do naprednih postavki vozila. Ambijentalno osvjetljenje, vrhunski audio sustav te fini materijali pod prstima daju nam osjećaj da je ovo vozilo jedan premium. U AC Vuko u Slavonskom Bradu BMW 216d Active Tourer prodaje se kao rabljeni model uz garanciju i tek oko 25 tisuća kilometara na satu za nešto više od 160 tisuća kuna. Ako vam uvjet nije potpuno novo vozilo, ova se prilika čini kao pun pogodak!

Pin It

Pretraži

© 2006 - 2020. CroPC.net

ISSN: 1846-8675