A1

Intervju: Tomislav Bronzin - u susret MobilityDay 2016 konferencije

Ova jubilarna, 10. MobilityDay konferencija pred nas je stavila velike izazove

Povodom nadolazeće MobilityDay 2016 konferencije donosimo i drugi intervju, dobili smo priliku porazgovarati s jednim od organzizatora - Tomislavom Bronzinom iz tvrtke Citus

MobilityDay konferencija je vodeća ICT i poslovna konferencija SEE regije u području računalnog oblaka, primjeni mobilnih rješenja, novih tehnologija i njihove primjene u poslovanju, obrazovanju i svakodnevnom životu. Iz godine u godinu donosi informacije o najnovijim trendovima, u ovom segmentu, u svijetu. Središnja tema Mobility Day 2016 konferencije je MOBILNOST POSVUDA - kontinuitet poslovanja i povećanje produktivnosti upotrebom mobilnih cloud rješenja, te njihova upotreba u poslovanju, u privatnom životu i obrazovanju. Razgovarali smo jednim od organizatora, gospodinom Tomislavom Bronzinom iz Citusa.

1. Pred nama je 10 i jubilarna konferencija MobilityDay, što možemo očekivati na ovako lijepoj godišnjici?
Vrijeme doista leti i nismo ni trepnuli, a već je 10. MobilityDay konferencija. Razvoj tehnike i tehnologije u zadnjih deset godina bio je nevjerojatan. Kada se samo podsjetimo što su bile nove i vruće stvari na našoj prvoj konferencije, a gdje smo danas i što su danas nove i vruće stvari ne možemo vjerovati da se sve to zbilo u samo deset godina. Iz dana u dan svjedoci smo nevjerojatnih stvari koje se događaju prvo u našoj ICT branši, a onda u vrlo kratkom vremenu postaju dio svakodnevice u potpuno drugim branšama.

Ova jubilarna, 10. MobilityDay konferencija pred nas je stavila velike izazove. Stoga smo napravili presjek dosadašnjih predavača, a i posve novih predavača. Svake godine se trudimo dovesti najbolje od najboljih; stručnjake iz svojih područja, koji su kompetentni i zanimljivi u jednom od naša četiri smjera i to: Poslovni smjer, Razvojni smjer, IT Pro i Pametni uređaji.

Novost ove godine su i tri izuzetno zanimljive radionice koje ćemo održati, a to su: Napravite svoje IoT (Internet-of-Things) rješenje, radionica s robotima i radionica s 3D printerom.

2. Iza vas su brojne konferencije, koliko je zahtjevna priprema i zahtijeva li jubilarna dodatan napor?
Svaka konferencija je izazov i zahtjevna. Kako smo rasli tako su i očekivanja sudionika bila sve veća i mi smo si svake godine podizali ljestvicu. No, to je, u isto vrijeme, i veliko zadovoljstvo. Pripreme za MobilityDay konferenciju u principu traju 365 dana. Dan nakon završene konferencije kreću pripreme za narednu konferenciju. To je i naša posebnost jer mi kroz 365 dana komuniciramo novosti, rješenja, dostignuća itd. tako da je nama konferencija samo dan kada se svi skupimo na jednom mjestu. S obzirom i da naši predavači i sudionici žive na različitim stranama svijeta i različitim vremenskim zonama.

3. Kako definirate inovaciju u ICT industriji – prije svega u softverskoj industriji?
Kao prvo, moram naglasiti da je ICT industrija sama po svojoj definiciji inovacija. Ona je jedna od rijetkih industrija koja je tzv. horizontalna, potporna industrija ostalima, ali i društvu i obrazovanju, pa je kao takva već sama inovacija.

Često smo u prošlosti govorili da je svako naše programiranje inovacija, budući smo radili stvari koje nitko drugi nije prije nas radio. To ne znači da je svaka ideja zaživjela, no kada je došlo do onog ključnog momenta kada je ideja pretočena u softversko rješenje, koje je unaprijedilo (pa makar i malo) neki proces, način rada, dovelo do ušteda ili omogućilo da se nešto brže i bolje napravi – onda govorimo o inovaciji!

Inovacije mogu biti male, kao npr. pomoć pri bržem pisanju, no neki puta mogu biti velike – kao npr. dizajn računalnog miša. Naravno, sazrijevanjem industrije, sve teže i teže je stvarati velike inovacije, no imamo sreće da i one male inovacije koje se naprave u ICT-u čine veliku razliku.

4. Kad vam neka ideja padne na pamet, kako provodite testiranje koji će ju ili potvrditi ili odbaciti?
Što se tiče ideja nama stvarno svašta padne ne pamet i uvijek imamo pristup „out of the box“. Stvaranje novih ideja, rješenja, proizvoda i usluga nije lako. Zato je potrebno stvarati kulturu inoviranja koja omogućava djelatnicima, i kao pojedincima i kao timu, da budu kreativni i da aktivno doprinose konkurentnosti tvrtki u kojoj rade. Kad formaliziramo kulturu inoviranja, ona postaje inovacijski okvir/model (framework) kroz koji svaka ideja biva iskušana, unaprijeđena i dokumentirana. Davno sam prepoznao potencijal inovacija i upravo zbog toga u Citusu smo od samog početka bili fokusirani na inovaciju. I tako je to svih ovih 17 godina našeg postojanja. Na samom početku smo morali formalizirati procese koji dovode do inovacija. U tehnološkim inovacijama Citus tim postiže iznimne rezultate. Treba imati na umu da su danas, a trendovi su da će i u buduće, inovacije biti sve važnije u segmentu poslovanja. Ideje kreću ili od samog početka tj. od nule ili su rezultat potpuno novog pristupa/rješenja/unapređenja za već postojeće rješenje koje ne zadovoljava potrebe tržišta. Kod nas u Citusu ideje ravnopravno dolaze od svih članova tima. Na projektima/inovacijama često surađujemo, u različitim fazama razvoja, sa stručnjacima raznih profila. Svaku novu tzv. sirovu ideju zapisujemo, proširujemo, raspravljamo o njoj, razvijamo korisničke scenarije, razgovaramo s ekspertima, testiramo s kolegama i korisnicima. Taj cijeli proces pripreme nam je izuzetno važan i potreban jer želimo povratnu informaciju koja će potvrditi ili pobiti koncept. Nakon te početne faze osmišljavanja, radi se dokazivanje koncepta (Proof-of-Concept). Nakon dokazivanja koncepta donose se odluke o narednim koracima i to od napuštanja cijele ideje, preko dorade i unapređenja te do gotovog proizvoda. Naši proizvodi tj. rješenja se konstantno nadograđuju i razvijaju se nova. Zahvaljujući razvoju tehnike i tehnologije više nema granica i svijet je postao globalno igralište na koje svi imaju pristup 0-24 sata i svi imaju šanse.

5. Što možemo očekivati u budućnosti od konferencije MobilityDay?
To je doista teško reći. Sve ovisi o daljnjem razvoju tehnike i tehnologije, no sigurno je da ćemo se i dalje truditi biti prvi, a i najbolji, u svemu što radimo.

Zadnje recenzije

Igrali smo

PARTNERI

A1
Adriatic
AKD
Algebra
Bosch
Huawei
HT
IN2
Infodom
Lenovo
Njuškalo
Telemach
MedicoHome

ISSN: 1846-8675

© 2006. - 2024. CroPC.net

                    

Preporučujemo: cyber_FolksTemplatePlazza

CroPC.net upotrebljava internetske kolačiće (eng. cookies). Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.