Huawei

Imali mjesta za još jedan OS za pametne telefone?

Dok iOS, Andorid, Windows Phone, Symbian stagniraju, na tržištu se sve više i više pojavljuju novi open source operativni sustavi koji svojim najavama i izgledom obećavaju ono što korisnici prvotno navedenih sustava već dugo čekaju - svježi, inovativni i zabavni operacijski sustav Dok iOS, Andorid, Windows Phone, Symbian stagniraju, na tržištu se sve više i više pojavljuju novi open source operativni sustavi koji svojim najavama i izgledom obećavaju ono što korisnici prvotno navedenih sustava već dugo čekaju - svježi, inovativni i zabavni operacijski sustav

Nedavno nas je RIM, današnji BlackBerry, ugodno iznenadio svojim Z10 smartphoneom za kojeg se u BlackBerry-u nadaju da će ih uspjeti vratiti na staze stare slave. Ono što je posebno privuklo pažnju korisnika nisu bile sirove performanse, niti nova tehnologija. Korisnici su ostali oduševljeni novim, intuitivnim i zabavnim operacijskim sustavom koji pokreće Z10. Ovo je očiti pokazatelj da korisnici nisu željni jačih, modernijih, tehnološki naprednijih uređaja već novih, zabavnih i inovativnih operativnih sustava koji će promijeniti dosadašnje pomalo već dosadno iskustvo korištenja mobitela. Upravo takav jedan sustav predstavila nam je firma Jolla Mobile sa svojim novim open source operativnim sustavom Sailfish OS. Ekipa iz Jolla Mobile nova je na tržištu smartphonea samo po imenu.

Iza njega krije se šačica bivših zaposlenika Nokie koji su stajali iza briljantnog ali nažalost prerano ugašenog MeeGo operacijskog sustava. Nakon što je Nokia ugasila MeeGo projekt i odlučila svoj put graditi preko Microsofta i njegovog Windows Phone OS-a, ekipa predvođena Stefano Mosconi-em (CIO Jolla Mobile-a) odlučila je osnovati vlastiti firmu i nastaviti razvoj MeeGo OS-a. Danas imamo priliku upoznati se s prvim rezultatima rada ove ambiciozne ekipe i kako nam se čini iz priloženog videa, izgleda jako dobro! Imali mjesta za još jedan operativni sustav na tržištu u kojem nemilosrdno vladaju Android i iOS, a velikani kao što su Symbian i BlackBerry izumiru? Može li jedna mala firma poput Jolla Mobile postići ono što i veliki Microsoft za sada ne uspijeva i ugurati se između Android-a i iOS-a? Vrijeme će reći, no ako se nas pita, mi itekako navijamo za novi operativni sustav koji će prodrmati tržište i ako ništa drugo barem natjerate velike igrače da se trgnu i ponovo nas počnu oduševljavati svojim proizvodima, baš kao nekada.

Zadnje recenzije

Igrali smo

PARTNERI

A1
Adriatic
AKD
Algebra
Bosch
Huawei
HT
IN2
Infodom
Lenovo
Njuškalo
Telemach
MedicoHome

ISSN: 1846-8675

© 2006. - 2024. CroPC.net

                    

Preporučujemo: cyber_FolksTemplatePlazza

CroPC.net upotrebljava internetske kolačiće (eng. cookies). Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.