| | | | |

powered_by_lenovo_2020 Rezultati istraživanja o zaštiti osobnih podataka  - CroPC.net

Rezultati istraživanja o zaštiti osobnih podataka

Istraživanje koje je naručio Veritas a provela tvrtka 3GEM obuhvatilo je 12.500 osoba u 14 zemalja

Rezultati novog istraživanja koje je proveo Veritas Technologies, vodeća tvrtka na području upravljanja podacima u okruženjima koja se oslanjaju na više oblaka, pokazuju da korisnici imaju vrlo malo povjerenja u to da će organizacije dobro čuvati njihove podatke

Kako se sve više i više tvrtki suočava s provalama o podatke – i kako se čini da su hakeri uvijek jedan korak ispred – gotovo dva od pet ispitanika u istraživanju (38 posto) danas vjeruje kako većina tvrtki niti ne zna kako zaštititi podatke svojih korisnika. Istovremeno, Veritasovo globalno istraživanje percepcije privatnosti podataka među korisnicima za 2018. (Veritas Global Data Privacy Consumer Study) pokazuje kako korisnici planiraju poduzeti značajne korake da bi kaznili tvrtke koje njihove podatke ne čuvaju na odgovarajući način, dok će istovremeno nagraditi one koje to čine kako treba.

Mnoge tvrtke u svijetu oslanjaju se na podatke kako bi učinkovito usmjerile prodaju pojedinih proizvoda i usluga prema korisnicima. Međutim, uz uvođenje strogih zakona o privatnosti podataka koji korisnicima daju veće mogućnosti kontrole nad njihovim podacima – poput Opće uredbe o zaštiti podataka (General Data Protection Regulation) koja je od 25. svibnja 2018. na snazi u Europskoj uniji – mnogi korisnici pomno prate što tvrtke rade te ih smatraju odgovornima za zaštitu njihovih osobnih podataka.

Istraživanje koje je naručio Veritas a provela tvrtka 3GEM obuhvatilo je 12.500 osoba u 14 zemalja. Rezultati su pokazali da korisnici teže nagraditi organizacije koje na ispravan način štite njihove osobne podatke, odnosno kažnjavati one koje to ne čine tako što će uslugu ili proizvod kupiti drugdje ili što će, pak, napadati reputaciju pojedine tvrtke.

Gotovo dvije trećine ispitanika (62 posto) prestalo bi kupovati proizvod ili uslugu od tvrtke ako tvrtka neuspješno štiti podatke korisnika, dok gotovo polovica ispitanih (48 posto) kaže kako bi prestali biti lojalni prema određenom brendu ili tvrtki te bi razmotrili kupovanje usluga ili proizvoda kod konkurencije.

Čak 81 posto ispitanih kaže kako bi prijateljima i članovima obitelji reklo da bojkotiraju pojedinu organizaciju, dok bi njih gotovo tri četvrtine čak otišlo toliko daleko da prijave tvrtku regulatorima. Dvije trećine ispitanih (65 posto) kaže kako bi po društvenim mrežama i drugim online servisima pisali negativne komentare o tvrtki s kojom su imali loše iskustvo.

Međutim, istraživanje također pokazuje da korisnici također planiraju nagraditi tvrtke koje na ispravan način štite njihove podatke. Tri od pet ispitanika (59 posto) kaže kako će potrošiti više novaca kod organizacija kojima vjeruju da na ispravan način čuvaju njihove podatke, dok je nešto preko četvrtine ispitanika (27 posto) spremno potrošiti i do 25 posto više novaca kod tvrtki koje zaštitu podataka shvaćaju ozbiljno.

Pin It

Pretraži

© 2006 - 2020. CroPC.net

ISSN: 1846-8675